ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 20 JUNE 2014 / 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΧΙΛΛΕΑ

Δρ Δημήτρης Brianas
Πρόεδρος Achilles Foundation, Florida USA

Κυρίες και κύριοι!

Καλώς ήρθατε σε αυτό το 1ο Συνέδριο σχετικά με τον Αχιλλέα, ήρωα του Τρωικού Πολέμου, έναν άνθρωπο που θεωρώ ότι είναι o πρώτoς στρατιωτικός ήρωας της Ελλάδας. Το συνέδριο αυτό γίνεται για τους πιστούς στον Αχιλλέα, για τους πιστούς στον Τρωικό Πόλεμο. Μη πιστοί μπορούν να διοργανώσουν τη δική τους διάσκεψη. Το συνέδριο αυτό γίνεται για μας – όλους μας. Είναι μια αρχή, μία πολύ σημαντική αρχή.

3200 χρόνια είναι αρκετά μακρύ διάστημα. Θα το ακούσετε αυτό πολλές φορές, σήμερα, αύριο – 3200 χρόνια είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Αχιλλέας μας περιμένει. Ο τάφος του βρίσκεται έξω από την Τροία δίπλα στις ακτές του Αιγαίου, σε 10 μέτρα ύψος, αλλά η πατρίδα του είναι εδώ στην αρχαία και σύγχρονη Φθιώτιδα.

Το όνομά μου είναι Δημήτρης Μπριάνας, είμαι Πρόεδρος του Ιδρύματος Αχιλλέα. Από τότε που επισκέφτηκε την Τροία πριν από 15 χρόνια το 1999 με έναν από τους 5 γιους μου, το Χρήστο, πιλότο του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο στόχος μου ήταν για την έρευνα, τον εντοπισμό, την ανασκαφή και τη ανάδειξη στη Φθία, την πρωτεύουσα του Αχιλλέα και του πατέρα του Πηλέα. Ο εντοπισμός της τοποθεσίας του παλατιού, τα Ανάκτορα, είναι το πρώτο βήμα. Πολλοί από εσάς εδώ ξέρω ότι επισκεφθήκατε τις πόλεις και τα χωριά σας τα τελευταία χρόνια ερευνώντας τοποθεσίες με το παλάτι κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού. Ανεβήκατε στους λόφους και τα βουνά μαζί μου. Μου δώσατε τροφή, και το καλύτερο από όλα Τσίπουρο. Αλλά μου δώσατε επίσης την καρδιά και την ψυχή σας. Τι περισσότερο μπορεί ένας άνθρωπος να ζητήσει; Σας ευχαριστώ

Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου θα έχουμε πολλούς ομιλητές, τον καθένα με αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τον Αχιλλέα. Θέλω να ευχαριστήσω το “Συμβούλιο για τον Αχιλλέα» για το όραμα και το σθένος τους στη διοργάνωση, για πρώτη φορά ένα τόσο σημαντικό γεγονός – το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ανακάλυψη – ένα δρόμο που ελπίδα μου είναι ότι θα πορευθούμε μαζί μέχρι το τέλος.

Θα ήθελα να διαβάσω ένα γράμμα καλωσορίσματος που μου έστειλε ο Ύπατος Πρόεδρος από την οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη ελληνική-αμερικανική οργάνωση στον κόσμο, ο Αντώνιος Κουζούνης. Ο πατέρας του είναι από την Θράκη και η μητέρα από τα Δαρδανέλια. Οι γονείς και οι παππούδες του, ήρθαν στην Αμερική πριν από 100 χρόνια, όπως έκανε η δική μου οικογένεια που ήρθε από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. (Διαβάζεται η επιστολή ΑΧΕΠΑ, ίδετε παρακάτω)

Θα ήθελα επίσης να πω, ότι έχω παρακολουθήσει, όπως έχετε πιθανόν κι εσείς, πολλά συνέδρια, κάποια στην Ουάσιγκτον, DC, όπου δούλεψα, πολύ σημαντικά συνέδρια. Το πρόβλημα είναι, πιστεύω, ότι για τα συνέδρια, οι εκθέσεις που συντάσσονται δείχνουν ό, τι ειπώθηκε, με ένα ωραίο εξώφυλλο και με ένταξη των σχετικών εγγράφων, που διανέμονται, ενώ στη συνέχεια τοποθετούνται στο ράφι και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τούτο ΔΕΝ είναι το είδος του συνεδρίου μας. Ψάχνουμε για αποτελέσματα. Πρέπει να έχουμε δράση. 3200 χρόνια είναι αρκετά μακρύ διάστημα. Ο Αχιλλέας μας περιμένει.

Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που θα μας βοηθήσει σε αυτό το δρόμο για την ανακάλυψη, το δρόμος για τη δράση, είναι προσκεκλημένος ομιλητής μας απόψε. Κυρίες και κύριοι, έχω τη μεγάλη χαρά της παρουσίασης ενός πολύ σεβαστού αρχαιολόγου και ενός καλού φίλου, είναι ο Δρ Χριστοφίλης Μαγγίδης. Ο αναπληρωτής του διευθυντή των Μυκηνών, στην Πελοπόννησο, και ενός διευθυντή στην ακρόπολη του Γλα, βορειοανατολικά της Θήβας. Γεννημένος στην Ελλάδα, παντρεμένος με 2 παιδιά, που επίσης, εκπαιδεύονται εδώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένας διακεκριμένος καθηγητής στο Dickinson College στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Οι κατάλογοι των επιτευγμάτων του είναι πολλοί. Θα αναφέρω μόνο μερικά. Έλαβε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 1994, ακολουθούμενη από μεταπτυχιακές σπουδές τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Brown, και 2 χρόνια ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το ίδιο σχολείο του Προέδρου John Kennedy. Έχει διδάξει αρχαιολογία στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο Dickinson College το 2001. Έχει διατελέσει ενεργός αρχαιολόγος στον τομέα του από το 1985 σε ένα “κύριο μάστερ», με άλλα λόγια, «θέλει να σκάψει στο έδαφος και να λερώσει τα χέρια του» προκειμένου να βρει την αλήθεια για το ιστορικό παρελθόν μας. Έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε Θήρα (Σαντορίνη), επίσης στην Κρήτη, σε άλλες περιοχές και το πιο σημαντικό στις Μυκήνες, την πατρίδα του Βασιλιά Αγαμέμνονα του Τρωικού Πολέμου. Ένας εμπειρογνώμονας με φήμη στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, την ηλικία του Αχιλλέα και του Αγαμέμνονα, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Μυκηνών και ένα μέλος του κύρους της “Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας” που ιδρύθηκε το 1837. Κυρίες και κύριοι, ας καλωσορίσουμε τον Δρα Χριστοφίλη Μαγγίδη.

****
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΧΕΠΑ
Ανώτατη Κεντρική Διοίκηση
Αμερικανο-Ελληνικός Μορφωτικός, Προοδευτικός Σύνδεσμος

1909 Q Street, NW – Ουάσιγκτον,
Περιφέρεια της Κολούμπια 20009 – (202) 232-6300-Fax (202) 232 έως 2140
Website: www.aheoa.org email: ahepa@ahepa.org

12 Μαρτίου 2014

Δρα Τζέιμς Δημήτριο Μπριάνα,
Πρόεδρο στο Ίδρυμα Αχιλλέα
19 Niagara Falls Circle
Ormond Beach, FL 32174

Αγαπητέ αδελφέ Jim,

Συγχαρητήρια για την προσεχή διεθνή διάσκεψη στην Ελλάδα στις 20-21 Ιουνίου υπό τον τίτλο, “ΑΧΙΛΛΕΑΣ: η πατρίδα, η κληρονομιά του και οι διαμάχες”. Καταλαβαίνω ότι είναι η πρώτη τέτοια διάσκεψη που έγινε ποτέ καλύπτοντας το θρυλικό Αχιλλέα, ήρωα του Τρωικού Πολέμου του Ομήρου!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τις προσωπικές και τις καλύτερες ευχές μου για την επιτυχία της διάσκεψης στο “Συμβούλιο για τον Αχιλλέα», τους χορηγούς του και σε όλους τους παρευρισκόμενους. Το φως και η κατεύθυνση στην ανακάλυψη και την ανάδειξη της πατρίδας του “Αχιλλέα” δεν είναι μόνο ένας έντιμος στόχος, αλλά ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ και καιρό! Από την έρευνά σας, καθώς και αυτή των συναδέλφων σας, για τη θρυλική φιγούρα του «Αχιλλέα», συχνά τυλιγμένη στη μυθολογία, μπορεί κάλλιστα να έρθει και να τιμηθεί ως ο πρώτος στρατιωτικός ήρωας της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Ανυπομονώ να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες από αυτό το βαρυσήμαντο γεγονός.

αδελφικά,

[Υπογραφή]
Αντώνιος Κουζούνης
Ανώτατος Πρόεδρος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *