Θολωτός τάφος στο Περιβόλι

20141001

Τάκης Ευθυμίου, Εκπαιδευτικός, Μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Λίγο πριν την είσοδο στο Περιβόλι (Μούζδροβο) Σπερχειάδας, τον ανυποψίαστο επισκέπτη περιμένει μια έκπληξη: ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο στη μέση του πουθενά. Κάτω από την βραχώδη τσιούμα Κοτρώνι και πάνω από την κοιλάδα του Ίναχου (Βίστριζα) υπάρχει «προστατευμένος» από μία άθλια και σαπισμένη παραγκοειδή κατασκευή που παραπέμπει περισσότερο σε παρατημένη στρούγκα παρά σε έργο που επόπτευσαν επιστήμονες αρχαιολόγοι, ένας θολωτός τάφος που προκαλεί έντονη συγκίνηση και ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

Κατασκευασμένος την Ελληνιστική περίοδο και κατά τον τύπο των αντίστοιχων Μακεδονικών, από επιμελώς λειασμένους λίθους και καμάρα από πωρόλιθους, είναι δίχωρος με ένα στενό προθάλαμο, στον οποίο οδηγούν τρία σκαλοπάτια, και τον κυρίως ταφικό θάλαμο. Πιθανότατα συλήθηκε από την αρχαιότητα αλλά συνέχισε να χρησιμοποιείται ως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρά η κεραμική (λυχνάρια) που βρέθηκε στο εσωτερικό του. Πάνω του υπάρχουν ίχνη από άλλη (μεταγενέστερη;) κατασκευή, ηρώο πιθανόν, από το οποίο ελάχιστα δομικά στοιχεία είναι ορατά.

tholotos-tafos-sperxeiada2

Έχει προταθεί ότι το όνομα της άγνωστης αυτής κώμης των Αινιάνων ήταν «Αριστέα» αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιγραφικά ακόμα. Η κατάσταση του ταφικού συνόλου είναι τραγική και απαράδεκτη για την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που ξόδεψε ιλιγγιώδη ποσά για την Ολυμπιάδα (και άλλα πανηγύρια) και οι ταγοί της (τοπικοί και εθνικοί) δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν την Ελληνικότητα και την προσήλωσή τους στα αρχαία ιδανικά και σε κάποιους προγόνους που πρακτικά όμως τοποθετούν στον Όλυμπο των χρηματιστηρίων και σε κάποιες offshore Σαλαμίνες…..

tholotos-tafos-sperxeiada3

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *