Παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου

20141211

Του Παναγιώτη Στάθη / capital.gr

Σχόλιο ΓΑ: Αληθεύει ότι η πρώτη δουλειά που έκανε ο κ. Γ. Πακωνσταντίνου, ήταν Υπουργός Οικονομικών;

***

Είκοσι τρία χρόνια μετά τη δίκη για το αποκαλούμενο σκάνδαλο Κοσκωτά που χαρακτήρισε τα πολιτικά πράγματα εκείνης της εποχής και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας του τόπου, θα στηθεί και πάλι στη χώρα μας Ειδικό Δικαστήριο για πρώην υπουργό.

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται για την υπόθεση της «λίστας Lagarde» ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με συντριπτική πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στέλνει τον πρώην υπουργό στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της «λίστας Lagarde» από την οποία φέρεται πως «εξαφάνισε» τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Με πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, κακουργήματα που διώκονται με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου οι οποίες τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαλλάσσεται από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα και ως προς τους τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών είχε προτείνει προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας ζητώντας να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Ωστόσο είχε εισηγηθεί να δικαστούν μαζί του και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι. Ο κ. Πλιώτας ανέφερε στην πρότασή του ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέγραψε τα ονόματα των συγγενών από την «λίστα Lagarde».

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, δεν διέταξε φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τα συγγενικά πρόσωπα, ο κ. Πλιώτας αναφέρει ότι εκμεταλλεύτηκαν την συγγένεια τους με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να διαγραφούν τα ονόματα τους από την περιβόητη λίστα.

Αμέσως μετά την απολογία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισή τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν και οι τρεις συγγενείς του για τους οποίους φέρεται να… «αμάρτησε».

Πώς θα δικαστεί;

Ο πρώην υπουργός δεν έχει περιθώρια πλέον ένδικου μέσου κατά του βουλεύματος αφού αυτό είναι αμετάκλητο και θα πρέπει να επιδοθεί μέσα σε δέκα μέρες στον πρώην υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής. Τώρα η σκυτάλη περνάει στα χέρια του Προέδρου της Βουλής ο οποίος και θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα ανέβουν στην έδρα.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου ο οποίος αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου (επτά από τον Άρειο Πάγο και έξι από το ΣτΕ) που έχουν κληρωθεί έχει προθεσμία 60 ημερών για να ορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη, το χώρο που θα διεξαχθεί αλλά και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα προσέλθουν για να καταθέσουν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει το δικαίωμα από το νόμο να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά να δικαστεί σαν να είναι παρών, με την εκπροσώπηση τριών δικηγόρων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε επιλέξει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *