Ο Ζολώτας δεν θα έκανε τέτοια δήλωση κ. Διοικητά της ΤτΕ

20141216

Του Γ. Αγγέλη / capital.gr

Στις τράπεζες και τα ΑΤΜs ευτυχώς δεν σχηματίζονται ουρές πανικόβλητων αποταμιευτών, παρά τα όσα δήλωσε (!) προς έκπληξη όλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας σε χθεσινή ομιλία του στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης για τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

stournaras

Κατά τον Διοικητή της ΤτΕ “η ρευστότητα μειώνεται ταχύτατα” και γι΄ αυτό οι βουλευτές θα πρέπει να προσέξουν τι θα κάνουν τα επόμενα 24ωρα.

Πρωτοφανής δήλωση γιατί όταν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει εξ αιτίας κρίσιμων καταστάσεων – και όχι πολιτικής σκοπιμότητας – τότε η Διοίκηση της ΤτΕ φροντίζει είτε να το έχει προβλέψει, είτε να το έχει ήδη αντιμετωπίσει έμπρακτα με επιτυχία και χωρίς δηλώσεις, όπως έχει ήδη γίνει μία φορά στην κρίσιμη διετία 2010 – 2012 καθησυχάζοντας τους καταθέτες.

Τότε η ΤτΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινήθηκαν σιωπηρά και γέμισαν τις “αποθήκες” της ΤτΕ με τόσα χαρτονομίσματα όσα χρειάζονταν για να μπορεί να πεισθεί και ο τελευταίος ανήσυχος καταθέτης ή αποταμιευτής ότι τα ΑΤΜs θα παρέμεναν λειτουργικά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του όταν και όσο ο ίδιος το χρειασθεί…

Και τώρα ο ίδιος μηχανισμός είναι έτοιμος να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψει να αναβιώσει μία τέτοια ανησυχία.

Και αυτό γιατί όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Φρανκφούρτη κανείς δεν είναι πλέον διατεθειμένος να δει μπροστά του την επανάληψη ενός τραγικού λάθους, μία δεύτερη περίπτωση Κύπρου, όπου όλοι μέσα και έξω από το Νησί, βγήκαν χαμένοι με τρόπο ανεπανόρθωτο…

Η συγκυρία μάλιστα που διάλεξε ο διοικητής της ΤτΕ να κάνει αυτή την “εμπρηστική” όπως την χαρακτήρισαν κάποιοι τραπεζίτες δήλωση, κινείται σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που υπονοείται από την “προειδοποίηση” που απεύθυνε στο ακροατήριό του. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ φαίνεται να κερδίζει την μάχη στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει ακόμα και από την Bundesbank σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις, το πράσινο φώς για το επόμενο βήμα στη νομισματική της πολιτική που θα της εξασφαλίσει την δυνατότητα να καθησυχάσει τις αγορές με αγορές κρατικού χρέους. Την στιγμή δηλαδή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να περάσει την “κόκκινη γραμμή” για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο να ανάψουν ανεξέλεγκτες φωτιές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (με την Ιταλία και την Ελλάδα πρώτες στη λίστα) ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίζεται να δηλώνει ότι τελειώνει ταχύτατα η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Και η αλήθεια εν τω μεταξύ είναι εξόφθαλμα διαφορετική.

Γιατί όλοι γνωρίζουν και περισσότερο απ΄ όλους ο ίδιος ότι ακόμα και τώρα πίσω από τις ελληνικές τράπεζες στέκεται ο “μεγαλομέτοχος”, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο που έχει “παρκαρισμένα” 11,6 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς άμεση διάθεση για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν και εφόσον χρειασθεί. Γι΄ αυτό τον λόγο άλλωστε η ΕΚΤ είναι τόσο επιφυλακτική στο να αποτελέσουν τα κεφάλαια αυτά μέρος της νέας πίστωσης προς την Ελλάδα μέσω της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL).

Τα πλέον άσχημα σενάρια των τραπεζών έχουν προβλέψει ότι το μέγιστο που θα μπορούσε να προκύψει σε μία κατάσταση πραγματικού πανικού θα ήταν “φύγουν” περί τα 8 με 10 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ διαθέτει – πριν καταφθάσουν τα “μεταγωγικά” του κ. Ντράγκι – 11,6 δισ. ευρώ… Και εκτός αυτού η ΤτΕ έχει ήδη στην διάθεσή της ποσότητες χαρτονομισμάτων υπερεπαρκείς για να γεμίζουν τα ΑΤΜs για πολλές μέρες.

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του επισήμανε ότι και ο Ζολώτας είχε απευθυνθεί στους πολιτικούς σε κρίσιμες στιγμές.

Πράγματι, αλλά όχι για να τους κάνει να ανησυχήσουν για τις καταθέσεις τους.

Όχι κ. Διοικητά, ο Ξενοφών Ζολώτας είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα έκανε μία τέτοια δήλωση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *