Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το άγχος;

20150128

Πηγή: boro

Κείμενο της συνεργάτιδάς μας, εκπαιδευτικής συμβουλευτικής ψυχολόγου Δρ. Καλλιόπης Εμμανουηλίδου. Από το βιβλίο Γυρίζω σελίδα στη Διατροφή- Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από μόνη της καμία τροφή δεν έχει αγχολυτικές ιδιότητες. Αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας, μια τροφή δε θα μας το προσφέρει από μόνη της. Ωστόσο, συ¬γκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που ανιχνεύονται σε τρόφιμα μπορούν να καθορίσουν σε ένα βαθμό και την ποσότητα ου-σιών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να ρυθμίσουν και τα επίπεδα του άγχους. Για παράδειγμα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη λαμβάνεται με την κατανάλωση τροφών όπως είναι τα πουλερικά ή η μαύρη σοκολάτα και είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Σερο- τονίνη όμως βρίσκουμε αυτούσια και σε τροφές όπως είναι το αβοκάντο, ο ανανάς, οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, οι ντομάτες.

Πέρα από αυτό, φαίνεται ότι βοηθάνε στην αντιμετώπιση του άγχους:

1. οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
2. τα Ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, καρύδια)
3. το μαγνήσιο (εμπεριέχεται σε τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
4. τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φλαβονοειδή (φράουλες, μήλα, κόκκινα σταφύλια, μπρόκολο, λάχανο, χόρτα, κρεμμύδι)
5. τα ροφήματα από ορισμένα βότανα όπως είναι το τίλιο, το χαμομήλι, η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο, η πασιφλόρα.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμί¬νες ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο όπως είδαμε πλήττεται ιδιαίτερα από το άγχος. Ακόμα, η συχνή κατα¬νάλωση νερού βοηθάει στην αποφυγή αφυδάτωσης. Και σε γενι¬κές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή που δεν έχει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά καλύπτει τις ανάγκες του οργανι¬σμού και τον υποστηρίζει στο να μην παρουσιάζει σημαντικές απώλειες ή βλάβες εξαιτίας του άγχους. Η υγιεινή διατροφή λοι¬πόν δρα και προληπτικά (θωρακίζοντας και προστατεύοντας τον οργανισμό) αλλά και θεραπευτικά (υποστηρίζοντας τον οργανι¬σμό στην επούλωση των επιπτώσεων του άγχους).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *