O Ολιβιέρ Μπλανσάρ η αποτυχία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και η Κίνα

20150710

Πηγή: mignatiou.gr

Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ο ίδιος, το Ταμείο κι η τρόικα για τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος στήριξης, επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με άρθρο που ανάρτησε στο blog του «Ταμείου».

Με το άρθρο αυτό πιθανόν να επιχειρεί να απαντήσει εκ των υστέρων στο ερώτημα που του ετέθη χθες, στην παρουσίαση των αναθεωρημένων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, που του ζητήθηκε να κάνει αυτοκριτική.

Τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο κ. Μπλανσάρ είναι:

Πρώτον, το πρόγραμμα του 2010 χρησίμευσε μόνο στην αύξηση του χρέους και απαίτησε την υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή

Δεύτερον, ότι η χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών.

Τρίτον, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σκότωσαν την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με δημοσιονομική λιτότητα, έχουν οδηγήσει σε οικονομική ύφεση

Και τέλος, οι πιστωτές δεν έχουν διδαχθεί τίποτε κι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

blanchard2

Αξίζει πάντως να δούμε πως βλέπει ο αποχωρών από το ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, την πορεία προς το μέλλον για την Ελλάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την εντολή που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. Θα πρέπει να βασίζεται σε μία δέσμη πολιτικών κοντά σε αυτά που συζητήθηκαν πριν από το δημοψήφισμα, τροποποιημένη για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζητά τώρα ένα πρόγραμμα 3-χρόνων και μια πιο ρητή αναγνώριση της ανάγκης για περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Ο κ. Μπλανσάρ εκτιμά ότι θεμελιωδώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολιτική επιλογή: χαμηλότερες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις πιστώτριες χώρες.

blanchard3

«Ο ρόλος του Ταμείου στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι να συστήσει μια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά να δείξει την αντίστροφη σχέση μεταξύ μιας μικρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και λιγότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αφενός, και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους από την άλλη».

Λίγες ώρες πριν την σύγκληση του Eurogroup, o κ. Μπλανσάρ δηλώνει ότι το περιθώριο για συμφωνία είναι εξαιρετικά στενό, και ο χρόνος πολύτιμος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, και η μετατροπή των συμβάσεων, δημιουργεί εξαιρετικά περίπλοκα νομικά και τεχνικά ζητήματα και είναι πιθανό να συνδεθεί με μια περαιτέρω μεγάλη μείωση της παραγωγής. Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, η υποτίμηση του νέου νομίσματος να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη».

Εν κατακλείδι, ο κ. Μπλανσάρ εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός.

«Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει την οφειλή στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση μέχρι την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, έχουμε προσφερθεί να παράσχουμε τεχνική βοήθεια, εφόσον ζητηθεί και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *