Συνέλευση κατοίκων Σκαμνού 4 Σεπτεμβρίου 2016

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Οίτης-Σκαμνού, κ. Βασίλη Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κατοίκων του Σκαμνού, στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σκαμνού,

με θέμα την ενημέρωση των κατοίκων για τα πεπραγμένα και τις μελλοντικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά τα προβλήματα του Σκαμνού. Στη συνάντηση παρευρέθει ο κ. Μητσόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαμιαίων, καθώς και οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων του Σκαμνού κ. κ. Μ. Αστρακάς και Φ. Σκαρής. Αν και η ημερομηνία πραγματοποίησης της Συνέλευσης δεν ήταν η καταλληλότερη, η συμμετοχή των κατοίκων ήταν ικανοποιητική.

Ο κ. Β. Σταϊκούρας ενημέρωσε για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος από την τελευταία συνάντηση των κατοίκων πριν δύο χρόνια, κατά την οποία είχαν συζητηθεί τα προβλήματα του χωριού.

Η καθαριότητα του χωριού έχει μεθοδευτεί και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες και δύο φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις εορτές.

Το πρόβλημα της υπερχείλισης της δεξαμενής λύθηκε με την εγκατάσταση 500μ σωλήνα για την παροχέτευση των πλεοναζόντων υδάτων προς το Βαθύρεμα.

Ασφαλτόστρωση της κεντρικής οδού σε σημεία που απαιτείται, καθώς και χαλικόστρωση μέρους της διάβασης προς Αγ. Γεώργιο.

Έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στον κεντρικό δρόμο.

Επίσκεψη της Πολεοδομίας για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων περί τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου π.χ. η κουζίνα, οι τουαλέτες, το κιόσκι κ.λπ.

Εξασφάλιση τριών θέσεων υπαίθριου εμπορίου για το χωριό, π.χ. πώληση λαχανικών, φρούτων, ρίγανης κ.α.

Η τακτική συντήρηση του φωτισμού του χωριού συνεχίζεται κανονικά.

Το πρόβλημα με την ενόχληση που προκαλείται στους κατοίκους του χωριού με τις αγελάδες του παρακείμενου εκτροφείου, έχει μεθοδευτεί με μήνυση που έχει υποβληθεί εκ μέρους του Δήμου προς τον ιδιοκτήτη και εκδικάζεται τον Νοέμβριο.

Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε για τις ενέργειες του Προέδρου που αφορούν στην εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για την εκπόνηση μελέτης για έργα που θεωρούνται ζωτικά για το χωριό, όπως:

Επέκταση δεξαμενής Σκαμνού σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες του χωριού, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, έχει υποβληθεί πρόταση.

Συλλογή ομβρίων υδάτων, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, έχει υποβληθεί πρόταση.

Βελτίωση οδοποιίας Σκαμνού-Οίτης, 50.000 ευρώ, έχει υποβληθεί πρόταση.

Συντήρηση εσωτερικής οδοποιϊας του χωριού (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις).

Συντήρηση αγροτικών δρόμων.

Ανανέωση εξοπλισμού παιδικής χαράς.

Δημοπράτηση του χώρου της κουζίνας του Πολιτιστικού Κέντρου για τη λειτουργία «καφενείου», που θα ικανοποιεί τις ανάγκες συνεύρεσης των κατοίκων για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης αναφέρθηκε ότι για την υλοποίηση έργων στον Δήμο τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ και από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος Λαμιαίων.

Σαν επιπλέον αιτήματα από την μεριά των κατοίκων ζητήθηκαν:

Ενέργειες του Δήμου προς κάθε αρμόδιο φορέα για την τηλεοπτική λήψη στο χωριό, η οποία πλέον περιορίζεται στον ένα κρατικό σταθμό. Η αγανάκτηση ήταν μεγάλη και δικαίως πρέπει να λυθεί το θέμα άμεσα.

Φωτισμός της κεντρικής οδού Σκαμνού-Οίτης από τη διασταύρωση (ή λίγο πιο κάτω) μέχρι το Γούπατο.

Φωτισμός της Παιδικής χαράς στον περίβολο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Προσθήκη κάδων απορριμμάτων στο κάτω μέρος του χωριού (νέος οικισμός), οι οποίοι θα πρέπει να αποκομίζονται από τα αυτοκίνητα της καθαριότητας, όπως και οι υπόλοιποι κάδοι του χωριού.

Μεταφορά του κάδου μεγάλων απορριμμάτων από την είσοδο του νεκροταφείου, σε σημείο πιο δίπλα από αυτό.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη Συνέλευση η ενημέρωση για την μη πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, πριν την κατάβαση του Φαραγγιού του Ασωπού, που παραδοσιακά εδώ και 20 χρόνια λάμβανε χώρα στο χωρίο. Παρέμεινε μια πικρία για την αδυναμία της Συνέλευσης να συμφωνήσει σε μία λύση για την πραγματοποίηση του γεγονότος.

Θέμα αιχμής αποτέλεσε για άλλη μια φορά η λειτουργία ενός καφενείου ως ελάχιστης προϋπόθεσης για την ύπαρξη μιας οργανωμένης κοινωνικής ζωής. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι για να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει να συντρέχουν συνθήκες νομιμότητας για όποιον αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του.

Εκτενής υπήρξε και η συζήτηση από τους συμμετέχοντες, για τις σχέσεις των κατοίκων, για την αναγκαιότητα!! ύπαρξης δύο Συλλόγων σε μία τόσο μικρή κοινότητα, για την επιτακτική ανάγκη υπέρβασης του κλίματος διχόνοιας και διχασμού που κατά κοινή ομολογία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Η πραγματοποίηση της Συνέλευσης έγινε αποδεκτή με θετικά αισθήματα και σχόλια, εκφράσθηκε η ευχή να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κάτι που αποτελεί και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής, μιας και αυτό προβλέπεται από τον κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χρυσούλα Γκίκα-Ασπρουλάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *