FtS113 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση του περασμένου Οκτωβρίου (07.10.2010 και 14.10.2010) παρουσίασαν ενδιαφέρον που δεν σχετίζεται μόνον με την εισαγωγή των ρυθμίσεων «Καλλικράτη» που φέρνει σημαντικές τομές, αλλά και για τα ευρύτερα πολιτικά μηνύματα κάτω από το πρίσμα των συνεπειών της βαθιάς πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας. Για τις μεν πολιτικές ερμηνείες της ετυμηγορίας των Ελλήνων και της συντριπτικής στάσης των ψηφοφόρων να επιλέξουν την αποχή, εκδηλώνοντας την πλήρη αποστροφή από το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην καταστροφή, υπάρχουν άλλα κείμενα στο παρόν φύλλο της ΦτΣ. Εδώ θέλουμε να πούμε δύο λόγια για την καθαρή αυτοδιοικητική εκδοχή.

Η ενσωμάτωση του δικού μας Δήμου Γοργοποτάμου στον διευρυμένο Δήμο Λαμιέων στον οποίο επίσης εντάσσεται και ο Δήμος Λιανοκλαδίου, ο Δήμος Υπάτης και η Κοινότητα Παύλιανης , αποτελεί γεγονός. Το μέλλον θα δείξει αν η εξέλιξη αυτή θα αποβεί χρήσιμη για μας, τον οικισμό μας και ολόκληρη την πατρίδα μας. Εκ πρώτης όψεως, η νέα αυτή τομή που σχετίζεται με τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας μίας τεράστιας πληθώρας αυτοδιοικητικών οντοτήτων, δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί ως αναγκαία κίνηση εξορθολογισμού. Αναγκαία και χρήσιμη παρά τις όποιες τοπικιστικές διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, ή διάφορα παράπονα συγκαλυμμένα από δυσαρεστημένους «επαγγελματίες» του χώρους της αυτοδιοίκησης που είδαν τις … δουλειές τους να συρρικνώνονται. Στα θετικά θα πρέπει επίσης να ενταχθεί η κατάργηση των Νομαρχιών με την συγκρότηση Περιφερειών με αιρετούς και όχι κομματικά διορισμένους ηγέτες.

Ειδικότερα για τον μικρό Σκαμνό που εντάσσεται ως οικισμός στο παρακείμενο χωριό Οίτη για να συγκροτήσει ενιαίο δημοτικό διαμέρισμα (ΔΔ), οι εκλογές έφεραν μία ουσιαστική ανατροπή του μέχρι τώρα σκηνικού που όχι μόνον τίποτα το θετικό δεν έφερε στον όμορφο οικισμό μας, αλλά προκάλεσε μύρια όσα προβλήματα που οδήγησαν σε βαθιά ρήξη τα λιγοστά μέλη της μικρής μας κοινωνίας. Την εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να την δει κανείς ξεκομμένα στο δικό μας χωριό ή έστω στο δικό μας ΔΔ Σκαμνού – Οίτης, αλλά σε συνάρτηση με τις πρακτικές του Καποδιστριακού Δήμου Γοργοποτάμου που συνέπλευσε, ευθυγραμμίστηκε και υποστήριξε αυτές τις συμπεριφορές. Έτσι, λοιπόν, μόνον θετικά μπορούμε να δούμε την εξέλιξη αυτή που φέρνει στη θέση του Προέδρου του ΔΔ τον Θανάση Παναγή, έναν συνετό άνθρωπο με φρόνηση και ήπιους τόνους που ασφαλώς και θα συμβάλλει να επουλωθούν οι πληγές που έπληξαν επί σειρά ετών το χωριό μας. Μαζί με άλλα στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωρίζουν και αγαπούν το Σκαμνό ευελπιστούμε ότι ο Θανάσης Παναγής θα αποτελέσει τον ευπροσήγορο και καλόπιστο φορέα ανάπτυξης και εποικοδομητικής συνεργασίας των συγχωριανών μας με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Αρκετοί πάντως συχωριανοί εκτιμούν ότι θα ήταν οπωσδήποτε καλύτερο αν υπήρχε έστω ένας συγχωριανός σύμβουλος στο τοπικό διαμέρισμα με αποδεδειγμένο το θετικό του ενδιαφέρον για το Σκαμνό, ώστε να υπάρχει και το στοιχείο της αμεσότητας στην αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων.

Ο Θανάσης Παναγής που έτυχε της συντριπτικής υποστήριξης των ψηφοφόρων τόσο του Σκαμνού, όσον και της Οίτης, γνωρίζει επαρκώς την δική μας κοινωνία που στην συντριπτική της πλειονότητα κατά παράδοση απέχει των παλαιοκομματικών πρακτικών, των πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού. Αυτές τις ροπές και τις καταστροφικές για την Πατρίδα συνέπειές τους, δικαιούνται πολλοί αξιοπρεπείς Σκαμνιώτες να ισχυρίζονται ότι τις είδαν καθαρά εδώ και δεκαετίες και δεν χρειάσθηκε να περιμένουν το ….ΔΝΚ και την τρόϊκα. Άλλοι οφείλουν να απολογηθούν γι’ αυτό το κατάντημα. Στοιχημένοι οι Σκαμνιώτες παλαιοί και καινούργιοι, -μιας και το χωριό μας είναι δέκτης ικανού αριθμού νέων οικιστών σε ρυθμούς που του δίνουν την πρώτη θέση μεταξύ των 13 οικισμών του Δήμου Γοργοποτάμου, με σημαντικές επενδύσεις και όμορφα ακίνητα και προηγμένο επίπεδο κοινωνίας- κάτω από τον Πολιτιστικό τους Σύλλογο, ενεργούν συλλογικά μέσα σε πλαίσια δημοκρατίας και αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα του χωριού με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτή η πρακτική που αρχικά εντυπωσίασε θετικά τον απερχόμενο Δήμαρχο Παναγιώτη Σπαθούλα στα πρώτα του βήματα στην θώκο του Καποδιστριακού Δήμου Γοργοποτάμου, έμελλε στην συνέχεια να αντιστραφεί με τρόπο που καταγράφεται στην τοπική μας ιστορία ως μελανή σελίδα και παράδειγμα προς αποφυγή.

Η κίνηση του Γιώργου Κοτρωνιά, Δημάρχου Λαμίας που πανηγυρικά επανεκλέγεται, να συγκροτήσει ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, ήταν όχι μόνον ευφυής ενέργεια που δικαιώθηκε στην κάλπη, αλλά, ως φαίνεται, αποτελεί και μία σκόπιμη και ενδεδειγμένη πρακτική για την προσέγγιση των ζητημάτων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης όπου τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα έρχονται σε δεύτερο πλάνο. Αυτή η αντίληψη είναι γνωστή στην πλειονότητα των συγχωριανών μας. Μιλάμε για την κουλτούρα που εδώ και δεκαετίες καλλιεργήθηκε στο Σκαμνό, με βάση την οποία η ποιότητα των μελών της κοινωνίας μας δεν προκύπτει από τις κομματικές προτιμήσεις των μελών της, αλλά από άλλα εντελώς προσωπικά χαρίσματα, την έξωθεν καλή μαρτυρία, κανόνες ηθικής και κοινωνικής ευαισθησίας και καταξίωσης.

Στα θετικά θα πρέπει επίσης να εντάξουμε και το αποτέλεσμα της κάλπης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν τον Νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα, -άνθρωπο με τον οποίο βρεθήκαμε στο ίδια έδρανα μέσης εκπαίδευσης στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας-, τόσον ο υπογραφόμενος, όσον και ο επίσης συγχωριανός μας Κώστας Γέμελος-. Η εμπλοκή του στα θέματά μας του Σκαμνού – Οίτης ήταν αποκαρδιωτική και σαφώς αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ίδιο δείγμα γραφής επέδειξε ο αποδοκιμασθείς Νομάρχης και σε άλλες περιοχές του Νομού μας εξ ού και το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των συμπατριωτών μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο μέχρι τώρα δήμαρχός μας Γοργοποτάμου Παναγιώτης Σπαθούλας, δοκίμασε την τύχη του στο πλευρό του αποτυχόντος Θανάση Χειμάρα, αλλά, όπως μαθαίνουμε, δεν κατάφερε να βγει ούτε απλός σύμβουλος. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκλέγεται ο Κλέαρχος Περγαντάς, Δικηγόρος από τη Λειβαδιά, Νομάρχης Βοιωτίας, για τον οποίο, για να πούμε την καθαρή αλήθεια, δεν έχουμε κάποια κατασταλαγμένη γνώμη, παρά μόνον την ελπίδα ότι αποφύγαμε την ήδη αποδεδειγμένη ατυχή εκδοχή του συνυποψηφίου του για την περιφέρεια. Στα ευχάριστα και θετικά επίσης εδώ έχουμε να χαιρετήσουμε την εκλογή καλών στελεχών – συμβούλων στο ψηφοδέλτιο Περγαντά, ήτοι των φίλων Παναγώτη Ριζάκου, Θανάση Καρακάντζα και του επίσης εξαιρετικού φίλου δάσκαλου –ήδη Νομαρχιακού Συμβούλου Φθιώτιδας- Νικόλαου Μπέτσιου (εκ των πρώτων). Να προσθέσουμε εδώ ότι εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη εμφάνιση του συγχωριανού μας Μάνου Γέμελου, ενός νέου επιστήμονα και επιτυχημένου επιχειρηματία, που χάρις στο ευπροσήγορο του χαρακτήρα του και της καλής αποδοχής από την κοινωνία της Λαμίας αναδείχθηκε σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Από τη θέση αυτή εκφράζουμε στον αγαπητό μας Μάνο τα θερμά μας συγχαρητήρια.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται, όπως είναι φυσικό, και για τον όμορο γειτονικό μας Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, όπου πολλοί συγχωριανοί διατηρούμε πολλούς συγγενείς εξ αίματος και αγχιστείας. Εδώ, δυστυχώς και με μεγάλη μας λύπη έχουμε να σημειώσουμε ότι δεν μπήκε υποψήφιος ο Καθηγητής Νάκος Τσιτσιπής που στην θητεία του ως Δήμαρχος Αμφίκλειας δίδαξε τι θα πει τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος αποφεύγει να προβεί σε σχόλια. Από δικές μας πηγές μπορέσαμε να μάθουμε ότι είχε μεν επιδείξει ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν προχώρησε κάτω από κάποιες σκοτεινές διεργασίες.

…διάφορες αρνητικές συγκυρίες, με κυριότερη την απώλεια της έδρας του νέου ΔΗΜΟΥ εξ αιτίας βέβαια κεντρικών θεοσκότεινων παρεμβάσεων κατά την διάρκεια της θητείας του, δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές για νέα υποψηφιότητα ενώ το επιθυμούσε…

Κρίμα! Εν τέλει νικητής στις εκλογές αυτές αναδείχθηκε ο γιατρός από τον Μπράλο Θόδωρος Ντούρος, για το βιογραφικό του οποίου δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε αρκετές πληροφορίες. Μαθαίνουμε ωστόσο ότι είναι δεινός ιεροψάλτης και πολύ θρησκευόμενος, Σύμφωνα μάλιστα με μία άλλη ανεξακρίβωτη πληροφορία, στον ίδιο ανήκει η πρωτοβουλία εγκατάστασης διάφορων μεγαλόσταυρων σε επιλεγμένες περιοχές, όπως αυτός που βρίσκεται ψηλά στο Σκαμνό, στη θέση Φτελιά. Στο ψηφοδέλτιο αυτό εντάχθηκε και αναδείχθηκε πρώτος ο καλός φίλος μας εκπαιδευτικός Ανδρέας Ζιάκος από τη Αμφίκλεια.

Αν δούμε ευρύτερα τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν έχουμε παρά να σταθούμε στην ανατροπή της Αθήνας (ο καθηγητής Γιώργος Καμίνης) και της Θεσσαλονίκης (Γιάννης Μπουτάρης), όπου κέρδισαν άνθρωποι που δεν έχουν άμεση σχέση και εξάρτηση από τους κομματικούς μηχανισμούς της παρακμής. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε να υπογραμμίσουμε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σε ένα δήμο που βρίθει σκανδάλων και υπεξαιρέσεων τεραστίων κονδυλίων. Ένα δήμο όπου ο ιεράρχης Άνθιμος με τις γνωστές ακραίες του τοποθετήσεις και την ενεργό, όσον και φανατική συμμετοχή του στην εκλογική διαπάλη, ενέπλεξε την Εκκλησία, ως μη όφειλε, σε εμπάθειες και πεζότητες ανάρμοστες προς το σχήμα και το ρόλο του πλήττοντας το κύρος και την εμβέλεια του θρησκεύματος, που ήδη φαίνεται σαν να απευθύνεται σε μειοψηφίες.

Ευχαριστήριο μήνυμα του κ. Θανάση Παναγή

Προς τη Φωνή των Σκαμνιωτών
κ. Γιώργο Αποστολόπουλο

Με την επιστολή μου αυτή, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους συγχωριανούς του Σκαμνού και της Οίτης για την τιμή που μου έκαναν να με αναδείξουν πλειοψηφίσαντα σύμβουλο στην Τοπική Κοινότητα Οίτης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Λαμιέων.

Στις δύσκολες ημέρες που περνάμε και εμείς και η πατρίδα, θα προσπαθήσω, εν μέσω και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διέρχονται και οι Δήμοι, με τη συνεργασία όλων μας, να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πάντα στη διάθεσή σας

Θανάσης Παναγής

Σύνταξη:

Ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο συγχωριανό κ. Θανάση Παναγή για το μήνυμά του.

Τον συγχαίρουμε εγκαρδίως για την εντυπωσιακή του επιτυχία που δείχνει μία πρωτοφανή εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του τόσο από τον Σκαμνό, όσο και από την Οίτη.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του και διατηρούμε πλήρη κατανόηση για τις δυσμενείς συνθήκες που διατρέχουν όλη την πατρίδα μας από την βαθιά κρίση που δεν είναι απλά οικονομική, αλλά πρωτίστως κοινωνικο-πολιτιστική. Πιστεύοντας ότι διερμηνεύω και τις σκέψεις της ηγεσίας και των μελών του Πολιτιστικού μας Συλλόγου θα μπορούσα να πω στον κ. Θανάση Παναγή που σύντομα θα είναι ο Πρόεδρος του Τοπικού μας Δημοτικού Διαμερίσματος, ότι εδώ και δεκαετίες, δηλαδή πολύ πριν εκδηλωθεί ως κακοφορμισμένη πληγή, η φοβερή κρίση, εμείς στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο είχαμε σαφή εικόνα για το που πάει το πράγμα στον τόπο μας. Για τις ολισθηρές ατραπούς που ακολουθήθηκαν, από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Για τον ίδιο λόγο ποτέ δεν μας είδαν με το χέρι απλωμένο οι διάφοροι φορείς του Δημοσίου. Αντιθέτως μάλιστα έχω να αναφέρω και να εκφράσω με την ευκαιρία αυτή και την ευαρέσκεια του επιτελείου της ΦτΣ στον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, ότι όχι μόνον δεν ζητήσαμε ρουσφέτια και επιχορηγήσεις, αλλά αρνηθήκαμε να εισπράξουμε σχετικά ποσά που μας προσφέρθηκαν από το Δήμο.Πάντα προσπαθούσαμε να ομορφύνουμε το Σκαμνό βάζοντας το χέρι πρώτα στην δική μας τσέπη. Σήμερα είναι καιρός, αυτό που έκανε πράξη ο Σύλλογός μας εδώ και δεκαετίες να αποτελέσει ενιαίο δόγμα για τον διευρυμένο Καλλικρατικό μας Δήμο Λαμιέων. Το βασικό που ζητάμε από την τοπική μας Αυτοδιοίκηση είναι πρωτίστως η καλόπιστη συνεννόηση, η συνεργασία, το δίκαιο μερίδιό μας και κυρίως η ηθική στήριξη του Συλλόγου μας που μπορεί να κάνει εντυπωσιακά πράγματα, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν.

Διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση
Μέσα στον ορυμαγδό της πολύπλευρης και βαθιάς κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, δυστυχώς, πρωτεύουσα θέση κατέχει και η τοπική μας αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύεται κανείς να βρει κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις άξιες να προβληθούν ως παράδειγμα προς μίμηση. Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες σε μεγάλο ποσοστό αξιοποιούν την θητεία τους στα κοινά για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα είτε προσωπικά είτε ημετέρων. Ο λόγος για την παθογένεια, το καρκίνωμα, που οδήγησε την πατρίδα μας στη συμφορά. Κωφεύουν προκλητικά στις ανάγκες νοικοκυρεμένης διαχείρισης με μία στοιχειώδη τάξη και διαφάνεια. Αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι, αν και επιβάλλεται, -όπως στα Νοσοκομεία- την εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος λογιστικής παρακολούθησης, την κατάρτιση και δημοσίευση των βασικών οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμών κττ) και τον διορισμό ορκωτών ελεγκτών. Τη θέση των «οικονομικών» στελεχών κατέχουν σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι αδαείς που το μόνο που κάνουν είναι να συγκαλύπτουν της πάσης φύσεως αταξίες.
Αρκετοί εισαγγελείς, πλην με μεγάλη καθυστέρηση, εάν και εφ’ όσον το πράγμα έρθει στο φως της δημοσιότητας, προσπαθούν να ανιχνεύσουν περιπτώσεις σκανδάλων, κλοπών δημοσίου χρήματος, υπεξαιρέσεων κλπ.
Από τον ημερήσιο τύπο (Πρώτο Θέμα 09.12.2010) διαβάζουμε για μία τέτοια περίπτωση στη Ζάκυνθο που μέσα από διάφορες ατραπούς και χρονοτριβές, φαίνεται ότι μπορεί και να οδηγήσει στη φυλακή έναν δήμαρχο της κατηγορίας που περιγράφουμε:
Προφυλακιστέος ο πρώην δήμαρχος Ζακυνθίων
Προφυλακιστέος κρίθηκε, ύστερα από εξάωρη απολογία στον ανακριτή, ο πρώην δήμαρχος για την υπόθεση των πλαστογραφημένων αποφάσεων του Δήμου Ζακυνθίων την περίοδο 2006 – 2007….Η ανάκριση αφορά την υπόθεση της λήψης δανείου του Δήμου Ζακυνθίων από την τράπεζα Πειραιώς για την έγκριση του οποίου υπάρχουν στοιχεία ότι προσκομίστηκε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ και πλαστογραφημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σχετικές καταγγελίες για το θέμα είχαν γίνει από την αντιπολίτευση του Δήμου Ζακυνθίων.
Ο πρώην δήμαρχος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για την απόπειρα εμπρησμού του δημαρχιακού καταστήματος το Σεπτέμβριο του 2007, υπόθεση η οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *