Ο Δήμος και το πράσινο

FtS96

Με απόλυτη εξακρίβωση πληροφοριών και στοιχείων, έχουμε να σημειώσουμε την ακόλουθη φαρσοκωμωδία:

Ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Μητσόπουλος, τηλεφωνεί –τελευταίες μέρες Φεβρουαρίου- στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού και τον ενημερώνει ότι ο Δήμος ξεκινάει μία εκστρατεία ενίσχυσης του πρασίνου και διαθέτει προς φύτευση δενδρύλλια κυπαρισσοειδή. Ζήτησε από τον Σύλλογο να εκδηλώσει το τυχόν ενδιαφέρον του.

Με εύλογη έκπληξη και αμηχανία ο Πρόεδρος Δ. Ευστράτογλου και έχοντας νωπό το περιστατικό που ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, συγχωριανός Πολύκαρπος, παρενέβη εξ ονόματος της δημοτικής αρχής και σταμάτησε τις εργασίες καλαίσθητης περίφρασης δημόσιου χώρου αναπτυσσόμενου πρασίνου, που οι συγχωριανοί με επάλληλες προσπάθειες και παρά τις επιδρομές των γιδοπροβάτων –στους υπεύθυνους συγκαταλέγεται και ο Πολύκαπρπος που διατηρεί αδέσποτο κοπάδι γιδοπροβάτων στο χωριό- κατάφερε να αναδείξει σε ένα αξιοπρόσεκτο αλσύλλιο, προσπαθούσε να κατανοήσει το νόημα του τηλεφωνήματος. Χωρίς να τα πολυλογούμε, η τηλεφωνική συνδιάλεξη τελείωσε με τον κ. Μητσόπουλο να λέει περίπου «εγώ πήρα τηλέφωνο μόνο για την διάθεση των δενδρυλλίων και δεν συσχετίζω αυτό το θέμα με την προστασία των φυτών κλπ».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω και μία σχετική προσωπική επισήμανση που είναι άγνωστη στους συγχωριανούς και λοιπούς συνδημότες:

Εδώ και 2-3 χρόνια ήμουνα στο χωριό και άκουσα ξαφνικά τον Κώστα Ντάο να μου φωνάζει, από πάνω, από το σπίτι του που γειτονεύουμε:

-Γιώργο τρέξε το κοπάδι θα σου καταστρέψει τα φυτά!

Άκουσα τις φωνές του Κώστα και έτρεξα αμέσως. Είδα πράγματι ότι ένα μικρό κοπάδι από καμιά 20ριά γιδοπρόβατα είχαν εισβάλει στον αύλιο χώρο του σπιτιού μου, όπου είχα φυτέψει μικρά δενδρύλλια και τα κατασπάραζαν. Προσπάθησα να τα απομακρύνω. Μου είπαν ότι το κοπάδι αυτό ήταν του Πολύκαρπου, τον οποίο προσπάθησα να δω στις γιορτές του 15Αύγουστου, αλλά επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατόν (σπανίως εμφανίζεται, ως γνωστόν, σε δημόσιες εκδηλώσεις και σχεδόν ποτέ στις εκδηλώσεις του Συλλόγου) του έστειλα ένα γράμμα εκθέτοντας σε ήπιους τόνους το παράπονό μου. Όταν μάλιστα έγραφα το γράμμα, μου ήρθε η ιδέα να το κοινοποιήσω και στο Δήμαρχο Παναγιώτη Σπαθούλα, μιας και ο Πολύκαρπος είναι –υποτίθεται- ο εκπρόσωπος του χωριού μας στην ΤΑ. Είχα την πληροφορία ότι οι δύο άρχοντες της τοπικής μας αυτοδιοίκησης συνδέονται με μία στενή φιλία και, όσο να’ ναι, σκέφθηκα, θα του μιλήσει ο Παναγιώτης Σπαθούλας, να προσέξει κάπως με το αδέσποτο κοπάδι του μέσα στις αυλές του χωριού. Μία αφήγηση συγχωριανού που άθελά του άκουσε τηλεφωνική συνομιλία του Δημάρχου προς τον Πολύκαρπο, ενίσχυσε την εκτίμηση που είχα.

-Έλα, ρε! Τι κάν’ ς;
-Βρωμάς σκόρδο ρε!

Φυσικά η βρώμα από το σκόρδο δεν μεταφέρεται μέσω τηλεφώνου, αλλά εγώ ερμήνευσα αυτή την ιδιοτυπία, σαν οικειότητα, σαν ένα είδος προχωρημένης φιλοφρόνησης.

Παρά ταύτα, οφείλω να πω, ότι καμία απολύτως αντίδραση δεν διαπίστωσα, ούτε από τον Πολύκαρπο, ούτε από το Δήμαρχο. Δεν κατάφερα να προκαλέσω το ενδιαφέρον τους. Με έγραψαν και οι δύο στα παλιά τους τα παπούτσια.

Με το παραπάνω περιστατικό ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Δήμος μας εμφανίζεται τάχατες ότι νοιάζεται και φροντίζει για το πράσινο. Λυπάμαι, αλλά, προσωπικά, δεν το πιστεύω. Και όχι μόνον αυτό, ενοχλούμαι κιόλας με όλα αυτά και όσα ακόμη σημειώνονται σε παρακείμενη στήλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *