FtS81 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Μιχάλης Αστρακάς

Προς το χορό του Ησαϊα οδεύει ο αγαπητός φίλος και εξέχον στέλεχος του Συλλόγου μας, Δικηγόρος Μιχάλης Γ. Αστρακάς. Η πανέμορφη Αδαμαντία (Δουλοπούλου) επίσης Δικηγόρος Λαμίας, γνωστή και πολύ αγαπητή στο Σκαμνό και στις τάξεις του Πολιτιστικού μας Συλλόγου τον οποίο έχει συνδράμει ποικιλοτρόπως, ιδίως με το ταλέντο της να σαγηνεύει και να πουλάει εύκολα τους λαχνούς στο πανηγύρι, κατάγεται από την Πύλη Τρικάλων, όπου στις 14 Μαϊου 2005 και ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, Αγίας Μονής Τρικάλων θα τελεσθεί το μυστήριο των γάμων των χαρισματικών νέων επιστημόνων – επαγγελματιών.

Οι εγκάρδιες ευχές μας συνοδεύουν το ζευγάρι.

Αναστασία Γκόλφη

Δεν είναι λίγες οι Σκαμνιώτισσες του Συλλόγου που προσφέρουν έργο ουσιαστικό στις διάφορες κοινωφελείς δραστηριότητες. Ένα μεγάλο μπράβο ανήκει σε όλες. Θέλουμε να σταθούμε, ωστόσο, στην Τασούλα Γκόλφη που δεν κρύβει την αγάπη της για το χωριό. Ζει με την οικογένειά της στη Γερμανία, μα όταν βρεθεί στο Σκαμνό η πηγαία καλοσύνη της και η προσφορά της γίνεται παράδειγμα αξιομίμητο για κάθε εθελοντική πρωτοβουλία. Κεντρικό ρόλο και ευθύνη, μαζί με το Γιώργο Στεφ. Τζιβάρα ανέλαβε στην τελευταία Καθαρή Δευτέρα μαγειρεύοντας την παραδοσιακή φασολάδα που η νοστιμιά της θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους τυχερούς που τη δοκίμασαν.

Καλή σου ώρα αγαπημένη μας Τασούλα!

Πυρκαγιά στο δάσος

Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι και ξαφνικά εκρήγνυται πυρκαγιά στο δάσος πάνω από το Σκαμνό στο κάτω μέρος της εθνικής οδού Θερμοπύλες – Δελφοί. Τα ξερά κλαδιά που ήταν στο υπόστρωμα μέσα σε λίγη ώρα προκάλεσαν μία φοβερή φωτιά που έσβησαν Σκαμνιώτες που έσπευσαν επί τόπου, περιορίζοντας την καταστροφή σε μόλις 20 τετραγωνικά μέτρα δάσους. Ο Δημήτρης Πολυζωϊδης, στέλεχος του Πυροσβεστικού σώματος Λαμίας, εκτός υπηρεσίας έσπευσε στο τόπο της φωτιάς μαζί με τον Πρόεδρο Δημήτρη Ευστράτογλου και αρκετούς ακόμη συγχωριανούς. Σε λίγο αποκαλύφθηκε στην εστία της φωτιάς, ότι κάποιος ανεγκέφαλος εποχούμενος πυροδότησε και πέταξε μία πασχαλινή κροτίδα με δυναμίτιδα. Η Έλενα Καρακάντζα που έσπευσε επίσης στο δάσος, τραυματίσθηκε στην υπερπροσπάθεια και υπέστη διάστρεμμα στο πόδι της, οδηγηθείσα ευθύς μετά την κατάσβεση στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Ρουμελιώτικη Εστία

Η Ρουμελιώτικη Εστία, η διμηνιαία εφημερίδα του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών (=ΠΚΡ), της μεγαλύτερης και εγκυρότερης συλλογικής συγκρότησης των Ρουμελιωτών, στο πρόσφατο Φύλλο Μαρτίου-Απριλίου 2005, Νο 62 σελίδα 9 και υπό τον τίτλο «Η ανάπτυξη της Ρούμελης» μεταφέρει τη φωνή του Σκαμνού, παραθέτοντας εκτενές απόσπασμα από την εισήγηση του συγχωριανού Γιώργου Αποστολόπουλου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρουμελιωτών που έλαβε χώρα επί τριήμερον στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου Λαμίας.

Του ΠΚΠ ηγείται, ως γνωστόν, ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, συντοπίτης μας από την Αταλάντη, Βασίλης Κόκκινος (Πρόεδρος), ο διαπρεπής καρδιολόγος Καθηγητής Παύλος Τούτουζας, από τη Θήβα (Αντιπρόεδρος) και πολλές άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες της Ρούμελης.

Πίκρα πριν και μετά το Μεγαλοβδόμαδο

Αισθήματα πίκρας διακατείχαν τα στελέχη, μέλη και φίλους του Σκαμνιώτικου Συλλόγου το διάστημα πριν και μετά το Πάσχα.

Αιτία, οι κάποιες πρόσφατες, όχι ιδιαίτερα ευτυχείς εξελίξεις, που λίγο – πολύ φρενάρουν την επί σειρά ετών ακατάπαυστη κοινωφελή δράση του Συλλόγου μας. Τη δράση της οποίας την αποτελεσματικότητα εκτιμά η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνον των συγχωριανών μας, αλλά και πολλοί άλλοι κοντοχωριανοί και επισκέπτες, καθώς οι καίριες παρεμβάσεις που έγιναν επί σειρά ετών με μία ασυνήθιστη, ιδίως για το μέγεθος του οικισμού μας, εθελοντική και γενναία προσφορά σε οικονομικούς πόρους, υλικά περιουσιακά στοιχεία, ανθρώπινη εργασία με μόχθο και έμπνευση χωρίς αμοιβή, μα πάνω απ΄ όλα με ψυχή και σπάνιο μεγαλείο ήθους και κοινωνικής ευαισθησίας, άλλαξαν αισθητά την εικόνα του χωριού μας.

Στηριζόμενος στην πολύπλευρη συμπαράσταση των μελών του ο Σύλλογος, δεν ενοχλήθηκε από την απουσία μερικών συγχωριανών, καθ΄ ότι η εθελοντική στράτευση, από τη φύση της δεν έχει το στοιχείο του καταναγκασμού. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να μετέχει σε δραστηριότητες με κοινωφελή χαρακτήρα. Το πρόβλημα, όμως ανέκυψε από μερικούς συγχωριανούς που δεν αρκέσθηκαν στην απουσία από τις δράσεις αυτές, αλλά κατά καιρούς αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση έργων εξωραϊσμού και ανάπλασης χώρων κοινής ωφέλειας. Με αρκετή συγκατάβαση και υπομονή μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προχωρήσαμε στο έργο μας, βλέποντας μπροστά και ψηλά και όχι χαμηλά, προς τα πίσω ή λοξά.

Ενδίδοντας σε πιέσεις μιας μειοψηφίας της οποίας τα κίνητρα είναι δύσκολο ίσως και άστοχο να εξηγηθούν, ο αιρετός εκπρόσωπός μας στην τοπική αυτοδιοίκηση κ. Πολύκαρπος Αστρακάς, έθεσε με ιδιαίτερη επιμονή, θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να ανασταλούν οι εργασίες διαμόρφωσης του αύλιου χώρου μεταξύ των κτιρίων του σχολείου και της Εκκλησίας του χωριού. Στο τοπικό Συμβούλιο η κα Καίτη Τζανακάκη και η κα Παπασμύρη προσπάθησαν να κάμψουν την εμμονή του κ ΠΑ, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στον μήνα Απρίλιο ’05 συζητήθηκε η πρόταση του συγχωριανού μας κ. ΠΑ ο οποίος επέμεινε να διακοπούν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου. Για να δημιουργηθούν εντυπώσεις στην αίθουσα της συνεδρίασης και παρά τη σύσταση του Δημάρχου για ολιγομελή εκπροσώπηση των δύο πλευρών, επιστρατεύθηκαν περί τους 10 γνωστούς συγχωριανούς που απέχουν των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, ενώ μερικοί εξ αυτών έχουν δείξει έως και μη φιλικές διαθέσεις.

Την εισήγηση του θέματος έκανε με όση ήταν δυνατόν μετριοπάθεια, ο κ. Μιχάλης Γρούσπας, από την Οίτη, ήδη αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Οίτης. Από την τοποθέτηση του κ. Γρούσπα μπορέσαμε να αντιληφθούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, αφού από τη μία πλευρά είχε άμεση γνώση και εγκωμίασε το έργο και την αισθητική του, σε επί τόπου επίσκεψη του στο χώρο των εργασιών ανάπλασης, από την άλλη, όμως πλευρά, φάνηκε η μεγάλη πίεση που ασκεί ο αιρετός εκπρόσωπός μας ΠΑ για διακοπή των εργασιών που ο Σύλλογος με τη στήριξη του Δημάρχου κ. Π. Σπαθούλα (είχε υποσχεθεί τη διάθεση υλικών, 30 κυβικά μπετόν) υλοποιούσε με στόχο αυτό να είναι έτοιμο πριν τις γιορτές του Πάσχα.

Το «μεμπτό» σημείο που μας καταλογίσθηκε, είναι ότι δεν είχαμε γραπτή έγκριση του Δήμου για το έργο και ειδικότερα για την καθαίρεση του στηθαίου της κάτω πλευράς από τσιμεντόλιθους και την επέκταση του χώρου κατά 13 τετρ μέτρα στο σημείο του βραχόκηπου. Η όλη εργασία ξεκίνησε με καλαίσθητη λιθοδομή και νέα σκάλα φαρδύτερη πρόσβασης που αναδεικνύει και συνδέει τα δύο επίπεδα. Η υποβολή των σχεδίων μας με σχετικό αίτημα τόσο στο Δήμο, όσο και στο τοπικό συμβούλιο Σκαμνού – Οίτης που λόγω της ισχυρής σταυροδοσίας μας, ο ΠΑ έγινε Πρόεδρος, δεν μπόρεσε να επιφέρει μία θεραπεία, αφού ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου ήταν αμετάπειστος και αξίωνε επίμονα το γκρέμισμα της όμορφης κατασκευής που χρηματοδοτείται από το υστέρημα και τη γενναιοψυχία των Σκαμνιωτών. Η συνετή στάση της Σκαμνιώτισσας εκπροσώπου μας στο Τοπικό Συμβούλιο Σκαμνού-Οίτης, κας Καίτης Τζανακάκη και της εξ Οίτης Συμβούλου κας Παπασμύρη, δεν φάνηκαν αρκετές να μεταπείσουν τον ΠΑ.

Μπροστά σ΄ αυτή τη κατάσταση και την διαρκή υπόμνηση του ΠΑ στα όργανα του Δήμου ότι τον ψήφισαν 66 Σκαμνιώτες, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να σταματήσουν οι εργασίες του Συλλόγου και να γκρεμισθεί η ημιτελής κατασκευή.

Η εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος τις Άγιες μέρες του Πάσχα με ένα εργοτάξιο καταμεσής, δεν ήταν η καλύτερη και σε καμία περίπτωση δεν μας εκπροσωπεί. Η περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή διήλθε πάνω από σωρούς με μεγάλες πέτρες λατομείου με άμεσο τον κίνδυνο ατυχημάτων για τους πιστούς. Με μία ανακοίνωση του Συλλόγου μας που αναρτήθηκε στην είσοδο του συμπλέγματος Εκκλησία – Σχολείο ζητούσαμε συγνώμην από τους επισκέπτες για την ακαταστασία. Η ανακοίνωση αυτή σκίστηκε από συγχωριανή Σκαμνιώτισσα (δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε ονόματα). Προφανώς η υπόψη κυρία δεν αναγνωρίζει στο Σύλλογό μας, το μοναδικό συλλογικό όργανο συγκρότησης του χωριού, να απευθύνεται στους συχωριανούς.

Μεγάλο Σάββατο, ώρα 19:00, παραμονή του Πάσχα, το Χωριό τρόμαξε από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Το στέγαστρο που μπορέσαμε να φτιάξουμε στον ίδιο χώρο πέρυσι, ξεπερνώντας παρόμοιες δυσκολίες, κατέρρευσε κάτω από περίεργες και αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Στον ίδιο χώρο είχαν αποτεθεί ξυλοκάρβουνα για την ομαδική γιορτή και ψήσιμο των αρνιών την επομένη από συγχωριανούς και με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Η ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Δεν θα μπούμε σε εικασίες που κυκλοφόρησαν για τα αίτια της ζημίας, αν δεν έχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Δεν θα συμφωνήσουμε επίσης με μερικούς που αναφέρθηκαν σε παρέμβαση του Υπερδύναμου και του Αγίου Κωνσταντίνου στις δικές μας μικρότητες.

Περίπου τυχαία πληροφορηθήκαμε ότι ο ίδιος αιρετός εκπρόσωπός μας, με τις ίδιες πιέσεις στους παράγοντες του Δήμου, κατάφερε να αποσπάσει στις 20.12.2004 απόφαση αλλαγής της χρήσης του ανακαινισμένου με τεράστιες δαπάνες του Συλλόγου μας σχολικού κτιρίου και χρησιμοποιείται με ειδική απόφαση του Δήμου ως εντευκτήριο και πνευματικό κέντρο του Συλλόγου μας και με «συνδιαχείριση» (;) Σύλλογος – Δήμος να δοθεί σε ιδιώτη για Ταβέρνα!

Μετά από την ένταση και τη θύελλα ο Δήμαρχος απέστειλε στο χωριό, μετά το Πάσχα, τον Μηχανικό κ. Ανέστη Καρτσιώτη, ο οποίος παρουσία των εκπροσώπων μας του Συλλόγου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέβαλε τα μέγιστα με το θετικό ύφος και τις τεχνικές του γνώσεις, κι έτσι οι … Βόρειοι και Νότιοι μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία κοινώς αποδεκτή λύση. Οφείλουμε κι΄ εμείς, από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον νέο, πλην ώριμο και υπεύθυνο επαγγελματία. Το ερώτημα που τώρα πλανάται είναι προς τι η όλη φασαρία και η άσκοπη ταλαιπωρία των στελεχών και μηχανισμών του Δήμου.

Η πίκρα ήταν εμφανής στα μέλη του Συλλόγου. Μία σταθερή πορεία επί σειρά ετών, με έργα εξωραϊστικού χαρακτήρα, αυτή τη φορά μάλιστα και με την ουσιαστική συνδρομή του Δήμου, έδιναν τη χαρά και την ικανοποίηση στους συνδρομητές, ότι συμμετέχουν στη δημιουργία και την πρόοδο του αγαπημένου τους χωριού. Αυτή τη φορά είδαν και βίωσαν με απογοήτευση δυσάρεστα και αρνητικά γεγονότα. Ας ευχηθούμε να είναι τα τελευταία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *