Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος Το δεύτερο ΟΧΙ 06.04.1941

FtS81

υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου Αθηνών

Στις 06.04.1941, η Ελλάς, ο Ελληνικός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, δια στόματος του τότε Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρου Κορυζή, βροντοφώναξε το δεύτερο ΟΧΙ στους Γερμανούς, εξ αιτίας του κατάπτυστου τελεσιγράφου του Χίτλερ.

Η επίθεση των Γερμανών έγινε με ισχυρές δυνάμεις πεζικού, πυροβολικού, αλεξιπτωτιστών και στούκας (αεροπλάνο καθέτου εφορμήσεως).

Η Γερμανική αεροπορία, με μαγνητικές τορπίλες βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με κύριο στόχο το αγκυροβολημένο Αγγλικό σκάφος «Κλαν Φρέϋζερ», το οποίο ήταν φορτωμένο με πολεμοφόδια.

Οι φοβερές εκρήξεις κατέστρεψαν πάρα πολλά σπίτια. Απομεινάρι των εκρήξεων υπάρχει πάνω στον κορμό ενός δένδρου, στον κήπο του Αγίου Σπυρίδωνα, του Πειραιά (άλλοτε ρολόι).

Οι υπερασπιστές στα οχυρά μας (Ελληνοβουλγαρικά σύνορα όχι μόνο αμύνονται, αλλά με ηρωικές εξόδους, συντρίβουν τις θυελλώδεις Γερμανικές επιθέσεις και εξολοθρεύουν με τις ξιφολόγχες τους Γερμανούς.

Στο Ιστίμπεη (Μπέλες, υψόμετρο 1.600 μ), σκοτώνουν πολλούς Γερμανούς, εις δε το οχυρό Κελκαγιά κατασφάζουν τους Γερμανούς που μπήκαν μέσα.

Η φρουρά του οχυρού Περιθώρι είναι περικυκλωμένη πανταχόθεν. Οι Έλληνες επιτίθενται με τις ξιφολόγχες. Περίτρομοι οι Γερμανοί, άλλοι παραδίδονται και άλλοι τρέπονται σε φυγή.

Δυστυχώς η διάσπαση της Γιουγκοσλαβικής άμυνας και η συνθηκολόγηση του Στρατηγού Τσολάκογλου, έφερε τους Γερμανούς στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν αυτού διετάχθη η κατάπαυση του αγώνα.

Οι υπασπιστές του οχυρού Λύσσε, υποστέλλουν, με δάκρυα, τη σημαία μας. Ο Διοικητής της Γερμανικής Μεραρχίας προσκαλεί εις το Στρατηγείο του, τον Διοικητή του οχυρού, Ταγματάρχη Γ. Δετυράκην και παρατάσσει λόχον πεζικού, δια να του απονείμει τιμάς, κατά την άφιξη και αποχώρησή του. Ο Γερμανός αξιωματικός που παρέλαβε το οχυρό Ρούπελ, παρατάσσει το Τάγμα του και διατάσσει τους άνδρες του να παρουσιάσουν όπλα, εις την εξερχόμενη Ελληνική φρουρά.

Στο οχυρό Παληουρώνες, ο Γερμανός συνταγματάρχης προσφωνεί, δια διερμηνέως, τους Έλληνας υπερασπιστές, εξαίρει τον ηρωισμό τους και λέγει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες είναι υπερήφανοι, διότι είχαν τέτοιους αντιπάλους. Παρέταξε ολόκληρο το Τάγμα και παρακάλεσε τον Έλληνα επικεφαλής να το επιθεωρήσει.

Θα τελειώσω με τους στίχους που έχουν γράψει, για τη Μακεδονία μας και τους διάβασα, στο οχυρό Ιστίμπεη:

Μακεδονία μας

Ατενίζουμε τα σύνορά σου και η ψυχή μας φουντώνει με δύναμη.
Πατάμε το χώμα σου το ιερό και στο πρόσωπό μας αστράφτει η δόξα των Ηρώων σου.
Δοξασμένη γη, εμείς εδώ είμαστε υπερήφανοι που σε φροντίζουμε.
(Ελληνικό φυλάκιο οχυρού 567 Τάγμα)

Καλλιθέα, 01.04.2005

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *