FtS71 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Ιστορική τεκμηρίωση

Με ευγνωμοσύνη παίρνουμε από τον αγαπητό Γιώργο Τσίτσα, τον Μπραλιώτη Ιστοριοδίφη, αξιοπρόσεκτο μήνυμα που αφορά της ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας Γοργοποτάμου:

«…Με την ευκαιρία των σημερινών γεγονότων που οι Μουτζαχεντίν πολεμούν στο πλευρό των Ιρακινών [σημείωση σύνταξης: Το μήνυμα στάλθηκε εν όσω ήταν σε εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις και η αντίσταση των Ιρακινών] θέλω να σου θυμίσω ότι πάντα υπήρχαν, υπήρχε κάποιος «ευπατρίδης» [σημείωση σύνταξης: ευπατρίδης, αυτός που έχει ευγενική καταγωγή, αριστοκράτης, άρχοντας, ευγενής, μέλος ανώτερης κοινωνικής τάξης, εγνωσμένης αξίας και ήθους, που διακρίθηκε για την προσφορά του σε ένα χώρο δράσης].

Στη μάχη της Αλαμάνας, στις 25 Απριλίου 1821, συμπολεμιστής του Αθανασίου Διάκου υπήρξε και ένας τέτοιος ευπατρίδης, « ο από Ολσατίας [Χολταίν] Waldemar [Βάλδεμαρ] Κουάλεν», πεσών στη μάχη των Θερμοπυλών κοντά στο μαχόμενο Αθανάσιο Διάκο [βλέπε Ελληνική Ιστορία, Π. Καρολίδη σελ. 707].

Βέβαια έχει ξεχαστεί για πάντα, αλλά νομίζω, ένα μαρμαράκι κοντά στο μνημείο του ήρωα Αθανασίου Διάκου, με το όνομά του, δεν θα ήταν ματαιοδοξία και το υποβάλλω και εγώ προσωπικά σ΄ εσένα, αλλά και στο Δήμαρχο, μιας και ο χώρος αυτός είναι στην επικράτειά του. Εάν βρω περισσότερα στοιχεία θα σου τα στείλω ή θα τα πούμε από κοντά.

Αντί για καρτ ποστάλ, εγώ σου στέλνω φωτογραφίες από τις γέφυρες του τόπου μας, στην περιοχή του Δήμου Γοργοποτάμου, όπως ήταν στα παλαιά χρόνια..»

Ουσιαστική η προσφορά του αγαπητού Γιώργου, τόσο ως προς την παρότρυνσή του προς το Δήμαρχο Γοργοποτάμου, που ανεπιφύλακτα προσυπογράφουμε, όσο και για τις φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη γέφυρα Παπαδιάς, Ασωπού και Γοργοποτάμου, όλες στην γεωγραφική περιοχή του Δήμου μας.

Οξύνονται οι τριβές περί το λεγόμενο πνευματικό κέντρο Νο 2

Την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γοργοποτάμου ζητεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού με σκοπό τη διευθέτηση και άμβλυνση των τριβών που έχουν ανακύψει γύρω από την πολλαπλώς ελεγχόμενη ανέγερση κτιρίου πάνω στην μικρή πλατεία του χωριού. Το σχετικό κείμενο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θέτει το ζήτημα, απευθύνεται στο Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σπαθούλα, ενώ κοινοποιείται σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος, δεδομένου ότι από την μητρόπολη [η λεγόμενη Ναοδομία] εκπορεύεται η σχετική άδεια, που και αυτή στην πράξη έχει παραβιαστεί.

Το κείμενο είναι αποκαλυπτικό του σκεπτικού του Σκαμνιώτικου Συλλόγου, γι΄ αυτό και παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα αμέσως παρακάτω, με την αίσθηση της ευθύνης που διέπει τη ΦτΣ, να καταγράψει εξελίξεις που σφραγίζουν την εξέλιξη του μικρού μας οικισμού:

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

με ιδιαίτερη λύπη και απογοήτευση επικοινωνούμε, αυτή τη φορά με το γραπτό τύπο, που δεν θα τον προκρίναμε, μιας και οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις μας και οι δεσμεύσεις σας δια ζώσης, όχι μόνον δεν τελεσφόρησαν προστατεύοντας την ακίνητη δημοτική περιουσία στην μικρή άλλωστε πλατεία του χωριού μας, αλλά, δυστυχώς, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνουμε ότι οι πράξεις, παραλήψεις, η ολιγωρία και οι εν γένει χειρισμοί σας επιδείνωσαν την κατάσταση με την ολοκλήρωση και δημιουργία παράνομου κτίσματος σε μεγάλο μέρος της πλατείας μας από μία μικρή ομάδα συνειδητά παρανομούντων συγχωριανών που δρουν υπό το πέπλο της «εκκλησιαστικής επιτροπής» και την ανοχή των αρχών της ΤΑ.

Έτσι λοιπόν έχουμε:

• Παράνομη de facto παραχώρηση δημοτικής περιουσίας που καλύπτει το 1/3 της επιφάνειας της μοναδικής πλατείας του χωριού μας, ουσιώδους και μη αναπληρούμενου κοινωνικού αγαθού, όπου ήδη ανηγέρθη κτίριο αμφίβολης νομιμότητας και ακόμη περισσότερο αμφισβητούμενης σκοπιμότητας

• κατασπατάληση πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ύψος αρκετών εκατομμυρίων δραχμών

• ατυχή παρέμβασή σας με προφανώς προεξάρχοντα τα κριτήρια άκριτης ικανοποίησης μερίδας ψηφοφόρων στην μικρή μας κοινωνία οξύνοντας τριβές και προκαλώντας ηθική βλάβη σε βάρος της μεγίστης πλειοψηφίας των συγχωριανών μας και του πολιτιστικού μας Συλλόγου του οποίου η κοινωνική προσφορά είναι ευρύτερα γνωστή.

Ειδικότερα κ. Δήμαρχε και εντελώς επιγραμματικά σημειώνουμε:

Την προσωπική σας παρέμβαση ευθύς μετά την έγκαιρη καταγγελία μας για τις ύποπτες κινήσεις και παρεμβάσεις στο χώρο της πλατείας μας, με την σύγκλιση υπό την προεδρία σας στις 26.12.2002, επομένη των Χριστουγέννων, ευρείας λαϊκής συνέλευσης των συγχωριανών μας, όπου παρόντων και εκπροσώπων των παρανομούντων της «εκκλησιαστικής επιτροπής» και του τοπικού Συμβουλίου εξετάσθηκε σε βάθος η κατάσταση, αποδοκιμάσθηκε με ψηφοφορία καθολικά [πλην δύο αντίθετων ψήφων] η απόπειρα ανέγερσης κτιρίου στον χώρο της πλατείας του χωριού μας .

Στην ίδια συνάντηση υποσχεθήκατε να ερευνήσετε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του υπόψη χώρου, πράγμα που, ως φαίνεται, δεν πράξατε.

Ανταποκρινόμενο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στις όποιες αιτιάσεις και χωρίς καμία χρονοτριβή, σας παρέδωσε πέραν των δύο κλειδιών που βρίσκονται στα χέρια δύο ευηπόληπτων συγχωριανών, μόνιμων κατοίκων του χωριού τρία ακόμη σετ κλειδιών του ήδη υφιστάμενου πολιτιστικού πνευματικού κέντρου που λειτουργεί στον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του αδρανούς σχολείου, μετά από σημαντική δαπάνη του Συλλόγου μας και που ο ίδιος προ ετών εγκαινιάσατε, προκειμένου αυτά να δοθούν κατά την κρίση σας και σε άλλους πρόσθετους συγχωριανούς και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η πρόσβαση και χρήση του χώρου, που ήδη αξιοποιείται ευρύτατα από όλο το χωριό.

Επακολούθησε σύσκεψη υπό την Προεδρία σας και τη συμμετοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου του ημετέρου τοπικού Συμβουλίου εξ Οίτης, καθώς και στελεχών του πολιτιστικού μας Συλλόγου. Στη σύσκεψη αυτή εκρίθη σκόπιμη η εκ νέου σύγκληση της λαϊκής συνέλευσης των συγχωριανών με την πρωτοβουλία, αυτή τη φορά του Τοπικού Συμβουλίου, για λόγους τύπων. Την ευθύνη ανέλαβε ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Ιανουαρίου 2003. Εν τέλει προκύπτει, ότι κακοποιήθηκε τόσο ο τύπος, όσο και η ουσία. Συγκεκριμένα εδώ φέρεται ο υπόψη κύριος εξ Οίτης να αποφάσισε μόνος του την ακύρωση της εντολής που έλαβε και δεν συγκάλεσε τη λαϊκή συνέλευση, ως όφειλε. Χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο απεφάνθη ότι η πλατεία ανήκει στην Εκκλησία και παρευρέθη σε μία συγκέντρωση ολιγομελή με πυρήνα την εκκλησιαστική επιτροπή στο χώρο του Ιατρείου, όπου ανακοίνωσε τις απόψεις του με την πρόσθετη κατάληξή του ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η λαϊκή συνέλευση. Έτσι, λοιπόν σκηνοθετήθηκε η ανατροπή της απόφασης της λαϊκής συνέλευσης της επομένης των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Οίτης και μέλος στο Δημοτικό σας Συμβούλιο, δεν διερωτήθη τουλάχιστον πώς συμβιβάζεται η περίεργη γνωμάτευσή του με την δαπάνη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόσφατο μόλις παρελθόν να επενδύσει τόσους πόρους για την διαμόρφωση πλατείας σε χώρο που όψιμα ανεκάλυψε ότι δεν ανήκει στην ΤΑ, αλλά στην εκκλησία. Πότε τελικά είχε δίκαιο η ΤΑ; Όταν ξόδευε τα εκατομμύρια για να διαμορφώσει [δημοτική] πλατεία ή τώρα που καταστρέφει την πλατεία για να γίνει ένα κτίσμα της εκκλησιαστικής επιτροπής; Η στάση αυτή δεν μαρτυρεί απλά παράβαση καθήκοντος αλλά έχει όλα τα στοιχεία της ασυναρτησίας, ανευθυνότητας, πρόκλησης και υποτροπής .

Οι μεθοδεύσεις, όμως, αυτές τροφοδοτούν και καλλιεργούν κλίμα καχυποψίας στους συγχωριανούς μας. Διαπιστώσεις βάσιμες πέρα για πέρα και αυταπόδεικτες, που δυστυχώς εκθέτουν το θεσμό της ΤΑ. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι αυτά τα τερτίπια γίνονται για να καλυφθεί η συντελούμενη παρανομία.

Η μεγάλη απορία των συγχωριανών και τα ερωτήματα που πλανώνται είναι:

-Γιατί τόση συρροή παραλήψεων και αδιαφορίας για την από το νόμο επιβαλλόμενη στοιχειώδη μέριμνα και καθήκον προστασίας της δημοτικής περιουσίας;

-Γιατί η ρητή υπόσχεσή σας τόσον κατά τη Συνέλευση της 26ης Δεκεμβρίου 2002, όσον και κατά τη σύσκεψη μεταξύ στελεχών της ΤΑ και του Πολιτιστικού μας Συλλόγου [ανανέωση της προηγούμενης υπόσχεσής σας που έμεινε ανεκπλήρωτη] για ανάθεση σε νομικό του Δήμου της διερεύνησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πλατείας του χωριού, αναβάλλεται συνεχώς και ήδη αντιμετωπίζεται το τετελεσμένο του αυθαίρετου κτιρίου;

-Γιατί η ρητή δέσμευσή σας για ενέργειες άμεσης διακοπής των εργασιών ανέγερσης του υπόψη κτιρίου έμεινε στα λόγια;

-Τι πράξατε σε σχέση με την υπόσχεση παρέμβασής σας στον Μητροπολίτη, που προφανώς παραπλανήθηκε, ώστε να συνδράμει προς μία νηφαλιότερη αντιμετώπιση του θέματος και την αναζήτηση μιας ευρύτερα αποδεκτής λύσης;

-Ποιοι και από πότε γνώριζαν και συνέπραξαν για την προγραμματισμένη παρανομία που δεν αναφέρεται απλά και μόνο σε περιουσιακές διεκδικήσεις σε βάρος της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, αλλά συνοδεύεται από διχαστικές κινήσεις, συμπεριφορές μισαλλοδοξίας και αυθαιρεσίας που υποσκάπτουν την ομαλή συμβίωση των κατοίκων του μικρού μας οικισμού;

Κύριε Δήμαρχε, η όλη αυτή υπόθεση έχει δυσαρεστήσει τους Σκαμνιώτες και κρίνουμε απαραίτητο, επειδή εντοπίζονται στάσεις και συμπεριφορές υπευθύνων θεσμικών παραγόντων που δεν περιποιούν τιμή, ενώ δεν λείπουν και άμεσες ευθύνες κολάσιμες από την κείμενη νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα της ΤΑ, μέλη τοπικού Συμβουλίου, Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου και Δημοτική Αρχή, να μεριμνήσετε για θεραπεία της κατάστασης που προέκυψε.

Σαν ένα επιβαλλόμενο άμεσο βήμα, αποφεύγοντας έντονες αντιπαραθέσεις, εντός πλαισίων ευπρέπειας, προτείνουμε να συζητηθεί το ζήτημα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παρακαλούμε δε για έγκαιρη προειδοποίησή μας, ώστε εκπρόσωποί μας Σκαμνιώτες να παραβρεθούμε στη συνεδρίασή σας, διαφωτίζοντας και αναπτύσσοντας και δια ζώσης στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα, εφ όσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ο Δήμος μας, αγαπητέ κ. Δήμαρχε, με το βαρύ όνομα που φέρει μαζί με τις μεγάλες ιστορικές κληρονομιές μας στα άγια χώματα που ευτυχήσαμε να γεννηθούμε, του Διάκου, του Δυοβουνιώτη, του Γοργοπόταμου, ασφαλώς και δεν θα πρέπει να αναλίσκεται σε παρόμοια ταπεινά και ευτελή ζητήματα διανθισμένα με δολοπλοκίες και περιφρόνηση ουσιαστικών κανόνων δικαίου, που ταυτόχρονα μας ωθούν σε μιζέρια, νοσηρότητα και οπισθοδρόμηση. Το φέρουμε βαρέως ότι αυτή η δυσάρεστη υπόθεση επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και τις σχέσεις μας. Είναι, όντως, κρίμα στο όνομα τέτοιων σκοπιμοτήτων να ανακρούσομε πρίμνα στις άλλες εποικοδομητικές κοινές ενέργειές μας, για τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, το περιβάλλον. Να αναφέρουμε μόνον επί παραδείγματι γι΄ αυτή τη γόνιμη συνεργασία, την μεγάλη υπερτοπική εκδήλωση και την ανάδειξη στο Πανελλήνιο και ήδη διεθνώς, του φαραγγιού του Ασωπού για την οποία εσείς προσωπικά γνωρίζετε και εκτιμήσατε το ρόλο και τη συμβολή του Συλλόγου μας. Να σας θυμίσουμε την ριζική ανακαίνιση του κτιρίου του σχολείου με δαπάνες πολλών εκατομμυρίων συγχωριανών με σκοπό αυτό να λειτουργήσει σαν πνευματικό κέντρο για όλους τους Σκαμνιώτες, χωρίς ουδεμία εξαίρεση. Να υπογραμμίσουμε την μόλις πέρυσι πραγματοποιηθείσα επένδυση αρκετών εκατομμυρίων στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που η … εκκλησιαστική επιτροπή δεν μπόρεσε ή δεν ενδιαφέρθηκε ακόμη να δει, αλλά ασφαλώς εσείς προσέξατε και πιθανόν σκεφθήκατε ότι είμαστε κι εμείς Χριστιανοί.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σε τέτοια ακριβώς ζητήματα διάβρωσης των ανθρωπίνων σχέσεων με υποβολιμαίες ενέργειες, δίνουμε άμεση προτεραιότητα, καθώς τα θεωρούμε απαραίτητα προαπαιτούμενα για κάθε παραπέρα συνεργασία και πολιτιστική δραστηριότητα. Δεν θα ήμασταν Πολιτιστικός Σύλλογος με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, εάν, παραβλέπαμε απρέπειες που μας πισωγυρίζουν. Όσο θεμιτό και επιβεβλημένο είναι το πνεύμα των χαμηλών τόνων και επιείκειας, άλλο τόσο θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε και τα του οίκου μας, όταν οι όποιες παρακμιακές συμπεριφορές υπερβαίνουν κάποια όρια. Σ΄ αυτό το σημείο θέλουμε να επιμείνουμε.

***
εγγίζει τα 4 εκ. δραχμές η δαπάνη της κοινότητας μόλις πριν τη σύσταση του Καποδιστριακού μας Δήμου, ενώ πρόσθετο ποσό περίπου 2 εκ. δραχμές διέθεσε μόλις πρόσφατα ο Δήμος Γοργοποτάμου για την αποπεράτωση της μοναδικής πλατείας μας, η οποία αμέσως στη συνέχεια καταστράφηκε για την ανέγερση του αμφίβολης νομιμότητας κτιρίου.

Για την εκδήλωση ενδεχόμενων ακραίων ενεργειών με δεδομένη τη νοοτροπία εμπλεκομένων στην υπόθεση, που παίρνει τις διαστάσεις οξείας διένεξης και πυροδοτείται από την τακτική σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε τις δικές σας ευθύνες

Με έγγραφο του Συλλόγου προς τον κ. Δήμαρχο υπό ημερομηνία 04.12.2002 εκτέθηκαν οι βάσιμες ανησυχίες του Συλλόγου που στη συνέχεια πιστοποιήθηκαν πλήρως από τις εξελίξεις και ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση του Δήμου και, εν πάσει περιπτώσει, η σύγκληση λαϊκής συνέλευσης με μοναδικό θέμα την αποτροπή της συγκεκριμένης αυθαιρεσίας.

Από το αρχείο του Συλλόγου και το σχετικό κείμενο ψηφίσματος αντλούμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
Θέμα: Αυθαίρετη ανέγερση κτιρίου «πνευματικού κέντρου – κυλικείου» στην κοινοτική πλατεία του Σκαμνού από την Εκκλησιαστική Επιτροπή»
Συμμετέχοντες υπό την Προεδρία του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα, ο τοπικός Σύμβουλος κ. Πολύκαρπος Αστρακάς, εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΔΣ του Συλλόγου και δεκάδες συγχωριανών.
Επί της διαδικασίας: Δόθηκε ο λόγος σε όσους το εζήτησαν χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, … αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα και οι απόψεις όλων με άνεση και νηφαλιότητα..
Επί του πορίσματος: Ετέθη στη λαϊκή συνέλευση το ερώτημα «ποιοι συμφωνούν με την ανέγερση του υπόψη πνευματικού κέντρου – κυλικείου» και «ποιοι δεν συμφωνούν». Συνεφώνησαν δύο. Δεν συνεφώνησαν όλοι οι λοιποί παριστάμενοι δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων.

κα Χαρίκλεια Αστρακά – Παπαναγιώτου και κ. Κωνσταντίνος Γκόλφης

Ν.2539/97, άρθρο 10. Ορίζονται οι υποχρεώσεις του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου για τις τακτικές και τις έκτακτες συνελεύσεις, όπως εν προκειμένω. Ειδική υποχρέωση προβλέπεται για την μεταφορά εγγράφως του ψηφίσματος της συνέλευσης στο Δήμαρχο …

Μιχάλης Γρούσπας

Την ανάγκη ανάδειξης άξιων στελεχών στο Δήμο Γοργοποτάμου επεσήμανε προεκλογικά ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σπαθούλας. Τη θέση αυτή, όχι μόνον αποδέχθηκαν οι Σκαμνιώτες, αλλά κινήθηκαν δραστήρια, ερεύνησαν, αξιολόγησαν, προέτρεψαν και υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Στρατηγού ε.α. Μιχάλη Γρούσπα. Χωρίς τοπικιστικές μεμψιμοιρίες, κρίναμε απόλυτα χρήσιμη την αξιοποίηση υπέρ της τοπικής μας αυτοδιοίκησης ενός ανθρώπου εγνωσμένης αξίας και ικανότητας που έχει ήδη πιστοποιηθεί με την ενεργό υποστήριξη του Θανάση Χειμάρα, όταν ο τελευταίος ήταν Νομάρχης Σάμου. Ο Μιχάλης Γρούσπας δεν είναι απλά ένας αξιωματικός που ευδόκιμα υπηρέτησε μέχρι και της ανωτάτης βαθμίδας τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, αλλά, οφείλουμε να σημειώσουμε, είναι μία προικισμένη προσωπικότητα με έκδηλο το στοιχείο της πραότητας, της ορθοφροσύνης, αλλά και του ουσιαστικού αποτελέσματος στον τομέα που του ανατίθεται.

Κρατώντας τις δέουσες αποστάσεις από τον προεκλογικό ανταγωνισμό, αποφύγαμε να εκδηλώσουμε τις απόψεις μας στην κρίσιμη αυτή φάση. Περιμέναμε όμως μία ουσιαστική αξιοποίηση του διακεκριμένου συντοπίτη μας, την οποία -πολύ φοβούμαστε- δεν την είδαμε.

Η κομματική σφραγίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί στοιχείο που δεν αποτελεί το απαραίτητο πρόκριμα, σώνει και καλά, αλλά και από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Στην περίπτωση του συνδυασμού του κ. Σπαθούλα δόθηκε απλόχερα η στήριξη τόσο από οπαδούς της ΝΔ, όπου και πρόσκειται, όσο και από οπαδούς άλλων παρατάξεων. Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς ακόμη Δήμους της Φθιώτιδας, αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα. Δεν είμαστε ειδικοί πολιτικοί αναλυτές, αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εδώ εκδηλώνεται ο πλατύτερος ούριος άνεμος για τους συνδυασμούς της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται στις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις. Το μήνυμα της ΝΔ απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους και στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ΤΑ εκδηλώθηκε έντονα με το αίτημα για κάτι το καινούργιο, για ανασύσταση θεσμών που πάσχουν και όλως ιδιαιτέρως στον κρατικό τομέα και αυτόν της ΤΑ.

Είναι εντυπωσιακό για τους περήφανους Ρουμελιώτες που τιμούν τον Άρη Βελουχιώτη, αλλά στα κρίσιμα ζητήματα της σήμερον, που αφορούν την προκοπή του τόπου, τολμούν και εμπιστεύονται, μακριά από τις ξεπερασμένες και στείρες μετεμφυλιοπολεμικές αντιπαραθέσεις, νέα σχήματα και νέες προοπτικές.

Αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, επιτρέπεται να εξανεμίζεται και να αποτελεί αντικείμενο κακομεταχείρισης;

Ανάπτυξη

Από την τοπική εφημερίδα της Υπάτης πληροφορούμαστε για την εργώδη προσπάθεια του γειτονικού Δήμου, να αξιοποιήσει τους πόρους από το πακέτο Leader +, αυτό που αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για ενίσχυση της ανάπτυξης σε μειονεκτικές περιοχές με τις ποικίλες δράσεις στο Αγροτουρισμό κλπ. Μέσα από μία αξιόλογη ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα με εισηγητές συντοπίτες Ρουμελιώτες που χειρίζονται το πρόγραμμα, αλλά και τους αρμοδίους εκπροσώπους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Καρδίτσας [μιας που η Φθιώτιδα έλαβε βαθμό μηδέν και δεν ανέδειξε ούτε ένα πρόγραμμά της κατάλληλο για έγκριση], εγγράφει υποθήκη να απορροφήσει σημαντικούς πόρους για το Δήμο της.

Φοβούμαστε, ότι στο Δήμο μας, δεν γίνονται οι προσπάθειες που χρειάζονται και δεν αισθανόμαστε αισιόδοξοι. Μακάρι να διαψευσθούμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μελέτη ανάδειξης του κόμβου στην κορυφή του Σκαμνού, σε θέση θέας, με έγκριση ήδη από πέρυσι του σχετικού κονδυλίου από την Περιφέρεια, έχει κολλήσει σε γρανάζια γραφειοκρατίας και ακόμη δεν ξεκίνησε. Πλήθος από διερχόμενους τουρίστες που κινούνται προς Δελφούς με ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν σταματούν στο σημείο αυτό και φωτογραφίζουν το τοπίο, τον Ασωπό, τις πλαγιές της Οίτης, το φαράγγι του Βαθυρέματος. Το σκουπιδαριό τριγύρω αποτελεί κόλαφο για όλους μας. Δεν είναι κρίμα; Δεν είναι ντροπή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *