FtS64 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Χριστούγεννα στο Σκαμνό

Στο ενάμιση μέτρο έφτασε το ύψος του χιονιού λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα στο Σκαμνό και διατηρήθηκε για πολλές ημέρες ακόμη μέχρι την Πρωτοχρονιά, οπότε και ανανεώθηκε με νέες χιονοπτώσεις που ακολούθησαν. Αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς τολμηρούς Σκαμνιώτες να τρέξουν στο χωριό και να ζήσουν στο «αλπικό» τοπίο μοναδικές εμπειρίες.

Βαθύτατη αίσθηση προκάλεσε στο χωριό η προσωπική εμφάνιση του Δημάρχου μας Παναγιώτη Σπαθούλα που χειρίσθηκε ο ίδιος το ιδιόκτητο εκχιονιστικό του μηχάνημα και έδωσε επί δύο μέρες σκληρή μάχη να ανοίξει τους κεντρικούς δρόμους στο χωριό και καταστήσει προσβάσιμα τα σπίτια. Οι ανθρώπινες σχέσεις του Δημάρχου με το όμορφο χωριό έχουν αναβαθμισθεί δραστικά, τονίζουν αρκετοί συγχωριανοί, που πίσω από την αξιοσημείωτη αυτή ενέργεια του τοπικού άρχοντα διακρίνουν ποιοτικά στοιχεία. Με εργάτες που προσέλαβε εξ άλλου ο Κώστας Γέμελος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, προχώρησε στην διάνοιξη των προσβάσεων σε αρκετά σπίτια.

Κορυφαία εκδήλωση ήταν αυτή του Συλλόγου, ανήμερα των Χριστουγέννων το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε αναρτηθεί σε επίκαιρα σημεία του χωριού. Μέσα στη θαλπωρή του όμορφου χώρου του πολιτιστικού κέντρου με την ισχυρή θερμάστρα και το αναμμένο τζάκι, η ατμόσφαιρα φάνταζε μαγική. Μεγάλη στιγμή ήταν αυτή της δικαιολογημένης βράβευσης του Κώστα Ε/Α Τζιβάρα για το ήθος και τη κοινωνική του προσφορά στον οικισμό και ασφαλώς για το επί δεκαετίες ρόλο του ως βασικού ιεροψάλτη. Μία σημαντικής αξίας επάργυρη εικόνα της Θεοτόκου με αντάξια κορνίζα και προστατευτικά τζάμια ήταν το συμβολικό δώρο (που εισέφερε για την περίσταση το ζεύγος των αγαπητών μας θρησκευομένων και ειδικών στα ζητήματα αυτά συγχωριανών Κώστα & Ροδοθέας Τζιβάρα) ήταν το βραβείο. Εγχειρίζοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Γέμελος, περιστοιχιζόμενος από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, το σημαντικό βραβείο στον τιμώμενο συγχωριανό αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την κοινωνική προσφορά του βραβευόμενου, θέσεις που καλοχαιρέτησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Κώστα.

Για τη συνέλευση που επακολούθησε σύμφωνα με το πρόγραμμα, διατυπώθηκε η γνώμη (Δημήτρης Τζιβάρας) να μην θεωρηθεί σαν επίσημη, αλλά να επαναληφθεί και μία ακόμη συνέλευση τις ημέρες των Απόκρεω, ώστε να διευκολυνθούν στην προσέλευση περισσότεροι συγχωριανοί. Γενόμενη δεκτή η πρόταση αυτή ορίσθηκε σαν ημερομηνία χειμερινής έκτακτης συνέλευσης η ημέρα των Απόκρεω ώρα 18:00 (16 Μαρτίου 2002). Παρά ταύτα διατυπώθηκε και η πρόταση να γίνει μία ελεύθερη συζήτηση χωρίς ημερήσια διάταξη για αλληλοενημέρωση πάνω σε ζητήματα που αφορούν το Σύλλογο. Στα πλαίσια αυτά ο πρόεδρος έκανε μία αναφορά στο πλούσιο έργο του Συλλόγου από τον Αύγουστο και εντεύθεν και ενημέρωσε τους συγχωριανούς για τις παραπέρα δράσεις του Συλλόγου, από τις οποίες μεγάλη προτεραιότητα δίνεται στις εξωραϊστικές παρεμβάσεις στον κεντρικό οδικό κόμβο, την είσοδο του Σκαμνού στον Άγιο Αθανάσιο. Το αδιάπτωτο ενδιαφέρον με το οποίο όλοι οι συγχωριανοί παρακολουθούν τη ΦτΣ δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσει από τη συζήτηση, είτε με θετικά σχόλια, είτε με κρίσεις και επικρίσεις. Η παράθεση απόψεων εστιάστηκε στην ανάγκη για μερικούς (Δημήτρης Τζιβάρας & Τούλα Ευστράτογλου) να δίνεται εκτεταμένη ή και πλήρης καταγραφή των πάσης φύσεως επιστολών που απευθύνονται στην εφημερίδα, ενώ την αντίθετη άποψη υποστήριξαν άλλες πλευρές (με κυρίαρχη την γνώμη του Ευθύμιου Τζιβάρα).

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Διευθυντής σύνταξης της ΦτΣ υπογράμμισε:

Η ΦτΣ αποτελεί ιδιοκτησία και όργανο του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού. Υπηρετεί ως εκ τούτου τους στόχους του Συλλόγου, όπως αυτοί απορρέουν από το Καταστατικό και την λαμπρή ιστορία του. Οι άξονες στους οποίους στέκεται η ΦτΣ είναι αφ ενός μεν να αρθρώσει και να προβάλλει το κύρος, την αξιοπρέπεια, το γόνιμο λόγο, τη θέση της μικρής κοινωνίας μας σε καίρια ζητήματα προς το εξωτερικό περιβάλλον, αρχές, πνευματικός κόσμος, εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικοί κττ και από την άλλη πλευρά να αποτανθεί στα μέλη της κοινωνίας της με ηθικοπλαστικό νόημα για να προάγει σημαντικές αξίες και αρχές. Η αλληλογραφία μέσα από τις στήλες της ΦτΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την διαπροσωπική επικοινωνία, τα επί μέρους τοπικά ζητήματα, ακόμη και αυτά που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο ΔΣ ή έστω συνέλευσης. Η άκριτη μεταφορά στην εφημερίδα του Σκαμνού διαφόρων κειμένων που εκφεύγουν από αυτό τον άξονα δεν θεωρείται σωστή ενέργεια.

Για τη γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ορίσθηκε το απόγευμα του τελευταίου Σαββάτου Ιανουαρίου, ήτοι 26 Ιανουαρίου 2002, ώρα 18:00 στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου στο Σκαμνό.

Κοντά στην πρώτη γραμμή!

Πολύ καλή εντύπωση έκανε η πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου να επισκεφθούν τα στελέχη του τις μέρες των Χριστουγέννων όλα τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων του χωριού. Σκοπός ήταν να μοιρασθούν μερικά συμβολικά δώρα στους συγχωριανούς μας και φυσικά στα παιδιά των ίδιων οικογενειών.

Από τις ενθουσιώδεις περιγραφές μπορούμε να πούμε αβίαστα ότι τα μεγάλα δώρα τα εισέπραξαν οι επισκέπτες καθώς έγιναν δεκτοί με πολύ μεγάλη αγάπη και σε κάθε σπίτι έπρεπε να λάβει χώρα, φαγοπότι και μία όμορφη γιορτή. Αυτός ήταν ο λόγος που το πρόγραμμα των επισκέψεων κλιμακώθηκε σε δύο διαδοχικές ημέρες.

-Τι να πούμε εμείς;

Συγχαρητήρια σε όλους! Και του χρόνου με υγεία!

Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή του Μπράλου

Οι αγαπητοί μας φίλοι από τον Μπράλο μας ζητούν και ευχαρίστως ανταποκρινόμαστε, να ανακοινώσουμε την πρόσκλησή τους μέσα από τις στήλες της ΦτΣ για τη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή που για φέτος την προγραμματίζουν στη περιοχή του δικού μας Δήμου Γοργοποτάμου στο κέντρο διασκεδάσεως Τεμπέλης στον οικισμό Γοργοπόταμος την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00.

Η τιμή της πρόσκλησης θα είναι 5.000 δρχ και περιλαμβάνει φαγητά, φρούτα και κρασί σε απεριόριστη ποσότητα (προσοχή σε όσους θα οδηγήσουν μετά τη γιορτή!). Ακόμη ζωντανή μουσική με ορχήστρα δημοτικής και λαϊκής μουσικής.

Παραπέρα πληροφορίες και προμήθεια προσκλήσεων από τους αγαπητούς φίλους κοντοχωριανούς κκ Δημ. Βουλογκίτσα (τηλ.: 0231 –92007, Ιωάννη Ηλ. Καρμίρη (τηλ.: 0231 92571) και Δ. Βαστάκη (τηλ. 0231-92112).

Είναι πράγματι μία ωραία ευκαιρία να ξεδώσει κανείς κοντά σε καλούς φίλους συντοπίτες με πολλούς από τους οποίους μας συνδέουν δεσμοί συγγένειας.

Αποχαιρετήσαμε το Βασίλη Χ. Αποστολόπουλο

FtS64

Πρόβλημα στο κυκλοφοριακό του στα κάτω άκρα αντιμετώπιζε ως γνωστόν ο Βασίλης τα τελευταία χρόνια. Εγχειρίστηκε παρά τις επιφυλάξεις των γιατρών για πιθανολογούμενες επιπτώσεις στην καρδιά. Μέτρια τα αποτελέσματα και η εγχείρηση επαναλήφθηκε φέτος με αυξημένους κινδύνους γενικότερης επιπλοκής μιας και δεν διαφαινόταν άλλη καλύτερη λύση. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στο πρώτο στάδιο ικανοποιητικά, αλλά και πάλι το φθινόπωρο επιδεινώθηκε η κατάσταση του Βασίλη για να καταλήξει στο μοιραίο ανήμερα του Αγίου Στυλιανού, 26 Οκτωβρίου 2001, σκορπώντας συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους του και αφού έφθασε στα 82 μιας και γεννήθηκε ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, πρωτοχρονιά του έτους 1919, παίρνοντας το όνομα του Αγίου.

Ιδιαίτερη είναι η θλίψη των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού, τον οποίο ο Βασίλης υπηρέτησε με μεγάλη πίστη. Με ρίγη συγκίνησης άκουσαν οι συγχωριανοί από τον ίδιο το Γιώργο Λιασκόνη, τον αξιότιμο αυτό Σκαμνιώτη και γαμπρό του Βασίλη, να αφηγείται το μήνυμα που ο αξέχαστος Βασίλης έδωσε σαν κορυφαία και τελική παρακαταθήκη στο Γιώργο στις τελευταίες στιγμές του, κρατώντας του σφιχτά το χέρι:

-Γιώργο, σταθείτε κοντά στο Σύλλογο!

Με το μήνυμά του αυτό ο Βασίλης θα μείνει για πάντα μέσα στις καρδιές μας, θα μας φρονηματίσει και θα μας δεσμεύσει να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους της κοινωνικής ευαισθησίας, της προσφοράς, της δημιουργίας, της φιλαλληλίας και της προκοπής.

Ο Κώστας Γέμελος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, εκφώνησε επικήδειο λόγο μέσα σε κλίμα βαριάς συγκίνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Αγαπημένε μας Κυρ-Βασίλη!

Μας ξάφνιασες όλους με το θλιβερό μαντάτο.

Λίγο καιρό πριν, όλα έδειχναν μια καλυτέρευση στα προβλήματα υγείας που σε βασάνιζαν τα τελευταία χρόνια. Ή, τουλάχιστον, έτσι θέλαμε να πιστεύουμε όλοι εμείς που ζήσαμε από κοντά το γελαστό σου πρόσωπο, την ψυχική σου δύναμη, το λόγο της καλοσύνης και της καταλαγής.
Μας διακατέχει μεγάλη οδύνη και συμπονούμε την οικογένειά σου. Την πολυαγαπημένη σου σύντροφο, τη Δρόσω, τα υπέροχα παιδιά σου, το Χρήστο και την Κούλα με τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου.

Μας είναι δύσκολο να συμβιβαστούμε με τη σκληρή πραγματικότητα γιατί το κενό που αφήνεις στη Σκαμνιώτικη κοινωνία είναι μεγάλο, όπως μεγάλη είναι και η κοινωνική σου προσφορά και η ευαισθησία σου να βοηθήσεις το χωριό μας να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Οι δυσκολίες με την υγεία και τα πληγωμένα σου πόδια δεν στάθηκαν ικανές να σε εμποδίσουν να προσφέρεις, όχι μόνο στο σπίτι σου, αλλά και στο χωριό που δεν το ξεχώριζες από το δικό σου σπίτι. Τα φυτά στο πολιτιστικό μας κέντρο στα παρτέρια της γειτονιάς σου που στολίζουν τον κεντρικό δρόμο του χωριού δέχθηκαν πολλές φορές τη δική σου φροντίδα και πρόκοψαν για να αποτελέσουν τιμητικό κατευόδιο στο μακρινό σου ταξίδι και να μας θυμίζουν την καλοσύνη σου και το ψυχικό σου μεγαλείο.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησες, αγαπημένε μας Κυρ-Βασίλη, σε ολόκληρο το βίο σου και αυτό φάνηκε από τα χρόνια της νεανικής σου ηλικίας, τότε που η αγάπη και η πίστη σου στην πατρίδα ήταν η αφορμή να βασανιστείς σκληρά από τον ιταλό κατακτητή. Υπάκουσες και πειθάρχησες σε υπέρτερες αξίες. Με αυτές τις παρακαταθήκες στην οικογένειά σου και σε όλους μας, τους συγχωριανούς σου, που σε αποχαιρετούμε σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι ο Ύψιστος θα σε τάξει μαζί με τους δίκαιους.

Χάσαμε το Σταύρο Κορέλη (67)

Από την καλή μας φίλη και τακτική συνεργάτρια της ΦτΣ σε κοινωνικά θέματα κα Ασημίνα Ζαλαώρα – Κοτρώνη, πληροφορούμαστε με οδύνη ότι μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα στις 21.10.2001 και νοσηλεία στη συνέχεια, έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Σταύρος Κορέλης, που χτυπήθηκε από ένα δίκυκλο, εντελώς τυχαία στο δρόμο.

Ο Σταύρος Κορέλης, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ο σύζυγος της Αικατερίνης Λ. Τζιβάρα με την οποία έκαναν μία πολύ καλή οικογένεια και ευτύχησαν από την κόρη τους να καμαρώσουν και εγγονάκι. Οι επισκέψεις της οικογένειας ήταν σπάνιες στο Σκαμνό, αλλά η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το χωριό είναι δεδομένη, όπως πληροφορούμαστε από την Ασημίνα που σχετίζεται στενά με την οικογένεια.

Ο Σταύρος υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος και συνετός οικογενειάρχης, γεννήθηκε το 1933, υπηρέτησε στην Αστυνομία Πόλεων και βγήκε ήδη στη σύνταξη εδώ και χρόνια. Η κηδεία του έγινε από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Στην αγαπημένη μας Αικατερίνη και στην ευρύτερη οικογένεια του Σταύρου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το άδικο χτύπημα της μοίρας.

Το ημερολόγιο του Σκαμνού για το 2002

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ημερολόγια που παρήγαγε μέχρι σήμερα ο Σκαμνιώτικος Σύλλογος. Με ιδιαίτερη χαρά έσπευσαν να το αγοράσουν (έναντι ενός συμβολικού τιμήματος 2.000 δρχ το καθένα) οι Σκαμνιώτες και φίλοι του χωριού που το πρωτοείδαν.

Ένα υπόλοιπο απόθεμα έχει μείνει στο χωριό για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το αποκτήσουν. Καλούμε όλους τους συγχωριανούς να αποκτήσουν το ημερολόγιο και να ενισχύσουν το Σύλλογο στο έργο του με το συμβολικό αντάλλαγμα.

Το θέμα που πραγματεύεται το φετινό ημερολόγιο είναι οι ομορφιές του Σκαμνού σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του Συλλόγου. Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια για την οποία εργάσθηκαν σκληρά πλήθος παραγόντων που θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ξεκινώντας από τους Δημ. Ευστράτογλου & Γιάννη Ξυνό που πρόσφεραν όλο το κόστος της καλλιτεχνικής εκτύπωσης υψηλού επιπέδου, τον Απόστολο Σαντοριναίο που εργάσθηκε εντατικά χωρίς αμοιβή (περιοριζόμαστε στο κόστος των φιλμ) και τόσους άλλους.

Βάσω Τζιβάρα

Αδικήσαμε την αγαπητή μας Βάσω μιας και διέλαθε της προσοχής μας και δεν αναφερθήκαμε στο προηγούμενό μας φύλλο σε μία καθ΄ όλα αξιέπαινη πρωτοβουλία της βαφτίζοντας στο Σκαμνό δύο τσιγγανόπουλα, το ένα 7,5 ετών (28.07.2001) που έλαβε το όνομα Κατερίνα και το άλλο, λίγες μέρες μετά, 8 μηνών (02.09.2001) που έλαβε το όνομα Νικολέτα – Ειρήνη. Συγχαίρουμε τη Βάσω και της ευχόμαστε πάντα άξια να σκορπίζει καλοσύνη τριγύρω της.

Ένα μεγάλο μπράβο για τον Μπράλο

Για μία ακόμη φορά μας εντυπωσιάζουν ευχάριστα οι φίλοι, συγγενείς και συντοπίτες του μπραλιώτικου Συλλόγου με το ημερολόγιό τους για το 2002. Αποκαλυπτόμαστε ταπεινά μπροστά τους και τους συγχαίρουμε για το έργο τους που αντλεί το υλικό από τα περασμένα –κάμποσες δεκαετίες πίσω- δύσκολα χρόνια. Το φωτογραφικό θέμα του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου είναι εκπληκτικό και φωτίζει κρίσιμες σελίδες του τόπου μας και της ελληνικής ιστορίας ολάκερης. Η απαραίτητη λεζάντα εισάγει όσους γεννηθήκαμε μετά τον πόλεμο στην υπόθεση:

«Η Ελληνίδα μάνα της κατοχής με τον προστάτη άντρα της στην Αντίσταση και το βυζί της μαραμένο από την ανέχεια και την πείνα. Το παιδί επιμένει να θηλάζει και αν δεν βρει γάλα, θα βυζάξει λίγο από το αίμα της μάνας του για να ζήσει. Το κεφάλι της μάνας σκυφτό και η σκέψη της υποταγμένη στον πόνο της δυστυχίας και στο φόβο του θανάτου που γυροφέρνει μικρούς και μεγάλους. Τα παραπετάσματα του φόβου διάπλατα ανοιχτά, τα όνειρα φευγάτα και οι ελπίδες ανύπαρκτες. Τα δάκρυα μένουν παγωμένα στις κόχες των ματιών και η ψυχή μόνιμα μαραγκιασμένη…»

Κοινωνικές εκδηλώσεις στο πολιτιστικό κέντρο Σκαμνού

Στον όμορφο χώρο του πολιτιστικού κέντρου πραγματοποιήθηκαν τελευταία πολυάριθμες συγκεντρώσεις με την ευκαιρία του ετήσιου μνημόσυνο του αξέχαστου Τάκη Ζαλαώρα και το 40-ήμερου μνημόσυνου του αείμνηστου Βασίλη Χ. Αποστολόπουλου. Οι επισκέπτες και οι συγγενείς τίμησαν τη μνήμη των προσφιλών τους προσώπων μέσα σε έναν όμορφο χώρο με αξιοπρέπεια που τιμά το χωριό μας, όπως πολλοί από αυτούς επεσήμαναν εγκωμιάζοντας το Σύλλογο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *