Τριπλή βάφτιση στο Σκαμνό!

FtS62

Με τις ευλογίες και υποστήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, που παρακάλεσε τον Πανοσιολογιότατο Πατέρα Ιγνάτιο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, να τον αναπληρώσει λόγω κωλύματός του, τελέσθηκε στις 28.07.2001 στον πανέμορφο οικισμό του Σκαμνού στον μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τριπλή βάφτιση ζεύγους οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία μαζί με το 1 1/2 ετών αγοράκι τους.

triplivaftisi2

Το γεγονός με την προφανή υπερτοπική σημασία συνέχει την μικρή κοινωνία του ορεινού οικισμού και προβλήθηκε από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και τα λοιπά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πολλαπλό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν με αυτή την πρωτοβουλία τους οι Σκαμνιώτες με παραλήπτες που δεν περιορίζονται στα όρια του χωριού τους.

tripli-vaftisi3

Αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται φιλότιμα στο Σκαμνό ο Ηλίας (27 ετών, ανάδοχός του ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος), άριστος τεχνίτης της πέτρας, συνέβαλλε αποφασιστικά μαζί με τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού να βελτιωθεί ουσιαστικά η εικόνα του οικισμού χάρις στις περίτεχνες λιθοδομές που ξαναφέρνουν στο προσκήνιο και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ομορφιά που κινδύνευε να εκλείψει. Ιδιαίτερα αγαπητός ο Ηλίας στο χωριό, εδώ και λίγα χρόνια έφερε και εγκατέστησε στο ενοικιασμένο λιθόκτιστο σπίτι του και τη σύντροφό του την Έλντα που ήδη έλαβε το όνομα Ελένη (21 ετών, ανάδοχός της η κα Κούλα Γεμέλου) και γρήγορα έφερε στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι που ζει και αναπνέει τον καθαρό αέρα στο ορεινό χωριό και ήδη γενέτειρά του, και τώρα, μαζί με τους γονείς του, σφράγισε την ένταξή του στην τοπική κοινωνία, λαβαίνοντας το όνομα Εμμανουήλ από τον ανάδοχό του κ. Αναστάσιο Νιάφα.

Εντυπωσιακή η παρουσία του κοινού στη τέλεση του Ιερού Μυστηρίου και το εορταστικό δείπνο που ακολούθησε στη συνέχεια. Οι κάτοικοι του χωριού μιλούν με σεμνότητα, αλλά και σαφήνεια τοποθετούμενοι πάνω στη πρωτοβουλία αυτή. Δεν περιορίζονται μόνον στη θρησκευτική εκδοχή, δηλώνοντας ότι δεν είναι θρησκόληπτοι “Μουτζαχεντίν”, αλλά επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν μερικές έννοιες, όπως αυτή της “προοδευτικής κοινωνίας”, της ευαισθησίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών που μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που εξέθρεψαν αυταρχικά καθεστώτα του χρεοκοπημένου κομμουνισμού, δεν ζητούν τίποτ΄ άλλο παρά στον ήλιο μοίρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, συνήγειρε τις ψυχές των κατ ανάγκην “άθεων” μεταναστών στο Σκαμνό σύμφωνα με σχετική συνταγματική επιταγή της γειτονικής χώρας, που βίωσε την πλέον σκληρή και απάνθρωπη εκδοχή του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Το ίδιο ακριβώς τόνισε σε μία φωτισμένη ομιλία του ο χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, Πατήρ Ιγνάτιος, με λόγια σπάνιας εμβέλειας που συγκίνησαν βαθύτατα το πλήθος των παρευρισκομένων: “Η Ορθοδοξία και ο Χριστιανισμός δεν περιορίζεται στη Ελληνικά πλαίσια αλλά αγκαλιάζει κάθε συνάνθρωπο -αδελφό μας-, απ΄ όπου και αν προέρχεται, χωρίς ουδεμία διάκριση με βάση της εθνότητες”, εξήγησε στην ομιλία του.

Μαζί με την τριπλή βάφτιση, εκτιμάται ότι αναβαπτίσθηκαν και όλοι οι Σκαμνιώτες, αποβάλλοντας κάθε πνεύμα “ακάθαρτο”, όπως εξηγήθηκε στους πιστούς στο προκαταρκτικό στάδιο του Ιερού Μυστηρίου στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού, δίπλα από μεγάλα έλατα που κοσμούν το χώρο, από τον Πατέρα Ιγνάτιο που περιστοιχίζονταν από τον Πατέρα Ευστάθιο, τον Εφημέριο του Σκαμνού και τον Πατέρα Δαμασκηνό, Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου με σπάνια ακαδημαϊκή και θεολογική μόρφωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *