Αννόβερο EXPO 2000: Φύση, άνθρωπος, τεχνολογία

FtS56

Από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ’00 θα διαρκέσει η μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη και χώρα. Τη διοργάνωση ανέλαβε αυτή τη φορά η Γερμανία και η έκθεση στήθηκε στο Αννόβερο, μία ωραία πόλη που έχει καλή παράδοση στη διοργάνωση εκθέσεων.

Μέσα σε μία έκταση 200 και πλέον στρεμμάτων αναπτύσσεται η περιπέτεια στο μέλλον! Η ΦτΣ παρούσα στη μεγάλη αυτή διοργάνωση που κάπου μοιάζει με έκθεση και κάπου με ένα σπουδαίο και άκρως ενδιαφέρον βίωμα, συνδυασμένο με αναψυχή και ενημέρωση.

Πάνω από 180 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συνθέτουν αυτό το πολυποίκιλο και αχανές πάζλ. Άνθρωποι από κάθε πολιτισμό, θρησκεία και προέλευση. Η νεολαία μαζί με τους ενήλικες στο Αννόβερο για την πρώτη παγκόσμια συνάντηση του νέου αιώνα. Κομίζουν τεχνολογικές καινοτομίες και τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Προ παντός όμως τις ιδέες τους, τους πόθους τους, τις ελπίδες και τα οράματά τους. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται παραδείγματα εντελώς συγκεκριμένα και πρακτικά, πως μπορεί να φαίνεται στον 21ο αιώνα η ζωή, η κατοικία, η εργασία.

Αρχιτέκτονες, επιστήμονες, καλλιτέχνες και επιχειρήσεις απ όλο τον κόσμο διαμορφώνουν το δικό τους εντυπωσιακό τοπίο βιωμάτων.

Αξιοπρεπής η συμμετοχή και παρουσία της Ελλάδας, θεωρείται από τις καλές εκπροσωπήσεις, καθώς στο συγκρότημά της, Pavillion, επιχειρείται με επιτυχία μία περιήγηση στο χρόνο από το απώτερο παρελθόν και μέσα από το σήμερα, η προοπτική στο μέλλον. Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων υποσημειώνει το μεγαλοπρεπές παρελθόν για να επιχειρηθεί μέσα από την λιτή και επιβλητική κατασκευή από μάρμαρο, ξύλο, γυαλί και μέταλλο η εξέλιξη μέσα από το χρόνο.

Με το σλόγκαν / θέμα: “Der Mensch, das Mass aller Dinge”, “πάντων μέτρον άνθρωπος» επιχειρείται με επιτυχία η προσέγγιση του θέματος, άνθρωπος, φύση, τεχνολογία. Στο εσωτερικό παρουσιάζεται ένα αρχαίο θέατρο και στη συνέχεια ακολουθεί ο σπουδαιότερος τομέας που εστιάζεται στο θέμα «Αθήνα 2004».

Η Γερμανική Κυβέρνηση επένδυσε τεράστια ποσά για την έκθεση αυτή, αλλά το υψηλό κόστος αποθάρρυνε (για εισόδους, ξενοδοχεία, συγκοινωνίες κλπ) πολλούς επισκέπτες που δεν φαίνεται να φθάσουν στα 40 εκατομμύρια που αρχικά είχαν υπολογισθεί για να περιορισθούν μόλις στα 25 εκατομμύρια σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις. Σε ένα αρχικό προϋπολογισμό δαπάνης ύψους 3,4 δις Μάρκων με έλλειμμα, βάσει πλάνου 0,4 δις Μάρκων, φαίνεται τώρα ότι η Γερμανία θα επιβαρυνθεί με το μεγάλο ποσό ελλείμματος της τάξεως των 1,6 δις μάρκων, ήτοι 275 δις δρχ περίπου.

***
Ο Αθηναίος φιλόσοφος Πρωταγόρας, τον 5ο αιώνα π.Χ. διατύπωσε το απόφθεγμα «Πάντων [χρημάτων] μέτρον άνθρωπος [των μεν όντων ως έστι, των δε ουκ όντων ως ουκ έστι]. Με άλλα λόγια, επειδή ο κόσμος γίνεται αντιληπτός μέσω των αισθήσεων, η γνώση είναι σχετική και η πραγματικότητα χρωματίζεται αναπόφευκτα από τον άνθρωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *