Τραγωδία στο Σκαμνό από έλλειψη νερού!

FtS56

Ένα καινούργιο και ωραίο σπίτι του Κώστα Χ. Ντάου κάηκε ολοσχερώς, ενώ ως εκ θαύματος γλίτωσε ο γιος του Χαράλαμπος, 20 ετών, που κοιμόταν μέσα, όταν, προφανώς από βραχυκύκλωμα στην κουζίνα του σπιτιού, ξέσπασε η πυρκαγιά την Κυριακή το πρωί 20.08.2000 και περί ώρα 08:00.

Οι γείτονες με πρώτο τον Κώστα Τζιβάρα, από την κάτω πλευρά που είναι το εκκλησάκι της Παναγίας, είδαν το καπνό και κινητοποιήθηκε μαζί με τους γείτονες, την Στέλλα, τη θεία του Χαράλαμπου, το σύζυγό της Θανάση Ακρίβο και τον Δημήτρη Ευστράτογλου. Μπόρεσαν να βγάλουν το παλικάρι από το φλεγόμενο σπίτι, αλλά τι κρίμα! Δεν υπήρχε νερό στο δίκτυο ύδρευσης για να σβηστεί η φωτιά! Δοκίμασαν από το διπλανό -υποτιθέμενο ισχυρό δίκτυο- του Δημήτρη Ευστράτογλου συνδέοντας πλαστικούς σωλήνες / λάστιχα, αλλά κι΄ από κει το νερό που έφθανε ήταν ελάχιστο, μόλις “ίσα με τα ούρα ενός νηπίου” κατά την χαρακτηριστική έκφραση του νεοεκλεγέντος Αντιπροέδρου στο Σύλλογο του Σκαμνού!

Στο χώρο της συμφοράς διαδραματίσθηκαν σκηνές ασύλληπτου θάρρους και αυτοθυσίας από τους Σκαμνιώτες που μονομιάς προσέτρεξαν να βοηθήσουν και αφού είδαν ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς νερό, άρχισαν να βγάζουν έξω από το σπίτι, με πρώτον τον Τάκη Τζιβάρα, ό,τι νόμιζαν πολυτιμότερο από τα σκεύη και εξοπλισμό, κινούμενοι μέσα στις τεράστιες φλόγες που κατέστρεψαν μέχρι και την οροφή του σπιτιού που σε λίγο κατέρρευσε για να σηματοδοτήσει την ολοσχερή καταστροφή.

Η πυροσβεστική Λαμίας που ανταποκρίθηκε στις απεγνωσμένες και αλλεπάλληλες κλήσεις της Ροδοθέας, έφθασε μάλλον αργά εξ αιτίας και της μεγάλης απόστασης. Κατά τον Αντιπρόεδρο σε 25 λεπτά. Ερευνητέο είναι, όμως, το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε να σπεύσει μέσα από ραδιοδίκτυα της Πυροσβεστικής όχημα που περιπολούσε στη γειτονική περιοχή του Μπράλλου. Σε κάθε περίπτωση αποφεύχθηκε μία συνολική καταστροφή του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος κ. Σπαθούλας, που -προς τιμήν του- έσπευσε στον τόπο της καταστροφής, έγινε αποδέκτης της σωρευμένης πικρίας και αγανάκτησης των κατοίκων του μικρού οικισμού, της άκρας πικρίας που μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν «οργή λαού» που δεν αξιώθηκε ποτέ να αποκτήσει ίσα δικαιώματα με άλλους όμορους οικισμούς μιας και με το πριν τον Καποδίστρια καθεστώς λογίζονταν δορυφόρος της κοινότητας Οίτης, παίζοντας το ρόλο του παρία, αποστερούμενος ακόμη και από τα πλέον βασικά αγαθά, όπως είναι το νερό.

Όταν το πυροσβεστικό όχημα άδειασε το νερό και χρειάσθηκε να ξαναγεμίσει, αποκαλύφθηκε και πάλι η δυσμενής μοίρα, ότι δεν υπήρχε τρόπος αυτό να γίνει μιας και κάποιο σημείο / στόμιο ανεφοδιασμού που τοποθετήθηκε προ ετών στο Γούπατο από την τότε Κοινότητα Οίτης δεν είχε νερό και η παρουσία του ήταν, όπως αποδεικνύεται, μόνον για τα .. μάτια. Δείγμα μιας απύθμενης ανευθυνότητας παραγόντων που συνεχίζουν και επιμένουν να ασχολούνται ως επαγγελματίες της πολιτικής και σπεσιαλίστες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι Σκαμνιώτες αποκαλύπτουν φοβερές λεπτομέρειες που στοιχειοθετούν βαριά ποινικά αδικήματα τα οποία η πληγείσα οικογένεια μαζί και με σύσσωμη τη συνδρομή του Σκαμνού και συγκεκριμένων μαρτύρων δεν θα διστάσουν θα θέσουν υπόψη των λειτουργών της δικαιοσύνης. Η διακοπή της ύδρευσης προς το Σκαμνό έγινε δύο μέρες πριν το φοβερό γεγονός και προκάλεσε τη διαμαρτυρία των Σκαμνιωτών και την παρέμβαση του Δημάρχου Σπαθούλα στον αρμόδιο “νερορυθμιστή” από τον Μπράλλο για το διαδημοτικό δίκτυο στο οποίο υπάγεται ο οικισμός υπό τις οδηγίες του Δήμου Αμφικλείας. Οι «καποδιστριακές» ρυθμίσεις άφησαν το Σκαμνό έξω από το Δήμο Αμφικλείας που κρατά και ελέγχει το σύστημα ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής για λόγους ταπεινούς. Ο “αρμόδιος” αυτός μαζί και με Σκαμνιώτες και το Δήμαρχο Σπαθούλα, μετέβησαν στον κόμβο του κεντρικού δικτύου δύο φορές μιας και η επέμβαση την πρώτη φορά δεν ενίσχυσε σχεδόν καθόλου την παροχή νερού προς το Σκαμνό. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται -και μάλιστα με τον πλέον τραγικό τρόπο-, ότι το ίδιο βράδυ 19.08.2000 ακολούθησε και άλλη, δόλια ενέργεια στον κόμβο και έκλεισε και πάλι το νερό προς το Σκαμνό. Το στοιχείο αυτό πολλαπλασιάζει το βαθμό ευθύνης του ή των δραστών με το χαρακτηριστικό της υποτροπής. Ήδη πολλοί Σκαμνιώτες ακόμη και στα μεσαίο τμήμα του οικισμού, όπως Γ. Παπακωνσταντίνου, είδαν περί ώρα 20:00 να μην υπάρχει και πάλι νερό!

Από την πλευρά των υπόλογων παραγόντων ακούγονται ασθενή μέχρι και αστεία επιχειρήματα και την αξιόποινη αυτή συμπεριφορά, όπως: Σε κάποια παλαιότερη εδώ και δεκαετίες, στατιστική, εμφανίσθηκε ο Σκαμνός με μόνον 70 άτομα και συνεπώς δεν δικαιούται νερό για 300 και πλέον κατοίκους που διαμένουν σήμερα στο θέρετρο αυτό. Ακόμη από το περιβάλλον του Δημάρχου Αμφικλείας κ. Λουκά Σκλαβούνου που έχει την ευθύνη διαχείρισης του διαδημοτικού αυτού δικτύου ακούγεται ο ισχυρισμός -που με κάθε επιφύλαξη μεταφέρουμε, γνωρίζοντας τη σοβαρότητα που διακρίνει τον άνδρα- ότι διετάχθη η διακοπή της παροχής ύδρευσης στο Σκαμνό επειδή κάποιος (?!) τηλεφώνησε ότι …”υπερτροφοδοτείται το δίκτυο”! Ακόμη φθάνουν και άλλα στοιχεία στ΄ αυτιά μας που προτιμούμε να τα αφήσουμε για τη δικαιοσύνη που εκτιμούμε δεν θα αργήσει να επιληφθεί, να εντοπίσει και συνετίσει όσους εγκληματίες ενέχονται στην υπόθεση.

Μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση που έπληξε όχι μόνον την οικογένεια Κ. Ντάου, αλλά και ολόκληρο τον οικισμό, κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος. Νέα παιδιά του Σκαμνού που ετοίμασαν κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου ματαίωσαν το πρόγραμμα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του Σκαμνού που μόλις πριν από ελάχιστες μέρες αναδείχθηκε από τις εκλογές, έλαβε τη θαρραλέα και καθ όλα αξιέπαινη απόφαση να προτάξει κάθε άλλης πρωτοβουλίας που αποφασίσθηκε, την ενίσχυση της οικογένειας Κ. Ντάου να ξαναφτιάξει το σπίτι της. Προς το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου, όπως το έχουν πράξει μέχρι σήμερα σε κάθε κάλεσμα, να υποστηρίξουν το Σύλλογο για τον συγκεκριμένο σκοπό, και να δικαιώσουν τη φήμη του μεγαλείου ψυχής και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την κοινωνία του οικισμού.

Είναι τραγική ειρωνεία η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου λίγες μέρες πριν την καταστροφή να περιλάβει (βλέπε σε παρακείμενες στήλες) στα έργα του Πολιτιστικού Συλλόγου και το θέμα της Πυρασφάλειας του χωριού. Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σκαμνού συνεδρίασε για το σκοπό αυτό δημόσια στις 27.08.2000 και παρουσία πλήθους συγχωριανών αποφάσισε να διαθέσει στην πληγείσα οικογένεια το σύνολο του διαθέσιμου ποσού του Συλλόγου ανερχόμενο σε 400.000 δρχ, ενώ προέτρεψε τους συγχωριανούς να ενισχύσουν απ ευθείας την οικογένεια να ξαναφτιάξει το σπίτι της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως οι παρευρισκόμενοι συγκέντρωσαν επί τόπου ένα πρόσθετο ποσό δρχ 700.000 που αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το χωριό απαρτίζεται από μόλις 6-8 οικογένειες χωρίς ανθηρά οικονομικά στην πλειοψηφία τους, αυτομάτως αναδεικνύεται ένα αξιοπρόσεκτο ψυχικό μεγαλείο που χαρακτηρίζει την υπέροχη αυτή κοινωνία, που σφραγίζεται πλέον ως κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Ο εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής επιτροπής κ. Πολύκαρπος Αστρακάς στον οποίο επίσης έγινε η σχετική έκκληση δήλωσε ότι θα εξετασθεί το ζήτημα αρμοδίως. Από τον κ. Δημήτρη Τζιβάρα έγινε η σύσταση να μην αναφέρονται τα ποσά των εισφορών και τα ονόματα των δωρητών, ώστε να μην επισημαίνονται –δια της εις άτοπον απαγωγής- και έρχονται σε δύσκολη θέση όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετέχουν στις χειρονομίες αυτές.

Μάθημα ευπρέπειας έδωσε σε όλους μας ο Ηλίας, ο άριστος τεχνίτης της πέτρας από την Αλβανία που κατοικεί μόνιμα στο Σκαμνό και περιμένει τον μεθεπόμενο μήνα να γίνει πατέρας, όταν πρώτος κυριολεκτικά, απ΄ όλους τους συγχωριανούς, έσπευσε να ανταποκριθεί στην έκκληση του Προέδρου και εισέφερε βοηθώντας την πληγείσα οικογένεια το ποσό των 20.000 δρχ!

Για όσους συγχωριανούς δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια Κ. Ντάου, μας δίνεται μόλις ο λογαριασμός στο όνομα του κ. Παναγιώτη Τζιβάρα που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό στην Εθνική Τράπεζα, Κατάστημα Λαμίας ΚΑ 801-740905-24.

Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σπαθούλας εξέφρασε την οδύνη του για το γεγονός, τον αποτροπιασμό του για τις εγκληματικές παραλήψεις που αποκαλύφθηκαν, τις επιπολαιότητες των αρμοδίων και τις παιδαριώδεις δικαιολογίες. Ο ίδιος υποσχέθηκε ενίσχυση του παθόντα εκ μέρους του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *