FtS55 – Αλληλογραφία

Ίδρυμα Πετρή
«Στέγη γερόντων», Στυλίδα τηλ.: 0238-22747

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,
είναι μεγάλη μου τιμή που αφιερώσατε σε συνεχή δύο φύλλα της εφημερίδας σας ένα μεγάλο μέρος της ύλης σας στο πρόσωπό μου και στο Ίδρυμα Πετρή, που πρόγραμμά του έχει την ίδρυση και λειτουργία ενός Γηροκομείου στη Στυλίδα, για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Η τόση αγάπη σας για το έργο αυτό που το περιβάλλατε με τα πιό θερμά σας λόγια με συγκίνησε βαθύτατα.
Ξέρω ότι αγαπάτε και πονάτε πραγματικά όλη την περιοχή μας και πασχίζετε για την προκοπή της και για τη δημιουργία ανθρωπιστικών έργων. Αυτό το παρακολουθώ διαβάζοντας κάθε σας φύλλο που κυκλοφορεί.
Είναι αλήθεια ότι έγινε ένα ξεκίνημα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. Είμαστε στην αρχή …. Το έργο είναι μεγάλο. Η κατασκευή του πολυδάπανη. Πιστεύω στη συμπαράσταση και στη συμμετοχή στην προσπάθειά μας, των συνανθρώπων της περιοχής μας.
Έχει ο Θεός… Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει όλους μας να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή, για την αγάπη των συνανθρώπων μας..!

Με εκτίμηση
Αργύρης Πετρής

Σύνταξη:
Ευχαριστούμε τον κ. Αργύρη Πετρή για το μήνυμά του. Δική μας είναι η τιμή να φιλοξενούμε στις στήλες μας τις σκέψεις ενός σπουδαίου πρωταθλητή της ανθρωπιάς που αξιώθηκε να αναδείξει ο τόπος μας. Τίποτα το ιδιαίτερο δεν κάναμε από το να εκφράσουμε αυθόρμητα τα αισθήματα του μέσου απλού ανθρώπου που βλέπει στις μέρες μας με τη μεταβολή του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου οικογένειας να αλλάζει προς στο χειρότερο η δια μέσου των αιώνων σφυρυλατημένη και απαρασάλευτη αξία οφειλόμενης τιμής προς τους γονείς, σεβασμού και προστασίας των ηλικιωμένων.
Αυτό το μήνυμα έλαβαν οι ευαίσθητες κεραίες του διακεκριμένου συντοπίτη μας και σ΄ αυτό το τεράστιο ανθρώπινο πρόβλημα έρχεται αρωγός. Αβέβαια η τύχη και το μέλλον όλων μας. Η ανθρωπότητα και ξέχωρα ο Ελληνισμός απέδωσε εύσημα στα παιδιά που δια βίου τίμησαν τον πατέρα και τη μητέρα τους –να θυμηθούμε τον Κλέονα και Βήτωνα που δικαίως τα γλυπτά των προβάλλονται μόλις παραδίπλα μας, στο Μουσείο των Δελφών, για να μας θυίζουν ότι τα ίδια ζεύτηκαν την άμαξα, αφού τα βόδια δεν ήταν διαθέσιμα, για να μεταφέρουν την ιέρεια μητέρα τους στο χώρο της τελετής-, αλλά, αλλοίμονο, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Πολλά είναι τα περιστατικά εγκατάληψης των ηλικιωμένων, πολλές φορές και από εύπορους γόνους, που κάνουν το δράμα των ηλιωμένων και αναξιοπαθούντων γερόντων ακόμη πιο σκληρό, αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που η σκληρή μοίρα αφήνει ολομόναχους και αβοήθητους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ανθρώπους που καλούμαστε όλοι μας να περιβάλλουμε με αγάπη και φροντίδα.
Η μεγάλη εκτίμηση και ολόθερμη συμπαράσταση οφείλεται απ΄ολόκληρο τον Φθιωτικό λαό στη μεγάλη πρωτοβουλία του Αργύρη Πετρή. Να δείξουμε ότι δεν έγινε έρημος η ψυχή μας σε όλη την ευρύτερη περιοχή μας. Κοντά στην όαση της Βασιλικής Στυλίδας να σταθούμε με όλη μας την καρδιά και να διδαχτούμε και παραδειγματιστούμε ώστε να αποδείξουμε ότι τίποτα δεν χάθηκε, τίποτα από την ανθρωπιά μας δεν κατέρρευσε ανεπανόρθωτα. Το οφείλουμε αντί μνημοσύνου στους εκλιπόντες γονείς μας, το οφείλουμε στους εν ζωή γονείς μας για να τονίσουμε την ευαισθησία μας και σεβασμό σε κάθε ηλικιωμένο συνάνθρωπό μας!
Η ΦτΣ θέλοντας προσέχοντας τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του φιλάνθρωπου συντοπίτη μας στέλνει στο Ίδρυμα Πετρή συμβολικά το ποσό των 50.000 δρχ.

Η βιβλιοθήκη του πνευματικού κέντρου Σκαμνού

Πολύτιμη η εμπειρία και η ευαισθησία του Στρατηγού κ. Γεωργίου Ελαφρού για την προσπάθεια συγκρότησης της βιβλιοθήκης του Σκαμνού. Έχει εργασθεί και συμβάλλει αποφασιστικά για το αντίστοιχο έργο του γειτονικού μας οικισμού της Δρυμαίας,αλλά δεν παραβλέπει και το Σκαμνό που είναι η γεννέτειρά του. Πλήθος οι υποδείξεις του με συγκεκριμένες οδηγίες που στα χέρια των δραστήριων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας θα αποφέρουν καρπούς. Από το υλικό του Στρατηγού μπορεί κανείς να δει τα βήματα που έχουμε να ακολουθήσουμε ώστε η βιβλιοθήκη μας να «νομιμοποιηθεί» σε Νομαρχιακό επίπεδο και επισήμως πλέον να δέχεται την υποστήριξη από πλήθος οργανισμών, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήθος άλλων φορέων όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, των μεγάλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών κύρους.

Θα παρακαλέσουμε μετά την αξιοποίηση του υλικού, αυτό να επιστραφεί στον αγαπητό μας Στρατηγό (Νάξου 116, ΤΚ 111 41 Αθήνα). Είναι, εξ άλλου, γεγονός ότι σήμερα μεγάλο μέρος της προσοχής των αντίστοιχων οργανισμών στρέφεται προς τα ηλεκτρονικά μέσα και η ενημέρωση γίνεται με οπτικοακουστικά συστήματα που έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και γίνονται περισσότεριο αποδεκτά μέσω των υπολογιστών και του διαδικτύου ίδίως από τις νεώτερες ηλικίες. Η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς θα μπορούσε λοιπόν να στραφεί όχι μόνον προς την κατεύθυνση του εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης μας από βιβλία, αλλά και με ηλεκτρονικά μέσα που θα αποκτήσουν σύντομα πολλαπλή χρήση, όπως για παράδειγμα ενημέρωση και ψυχαγωγία με γιγαντοοθόνη στην μεγάλη αίθουσα του κέντρου, παρουσιάσεις σε συνελεύσεις και συνέδρια κοκ. Ο ίδιος εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση δωρεάν μαθημάτων πληροφορικής για τους νέους του Σκαμνού και άλλων ενδιαφερόμενων οικισμών με τη φροντίδα του Συλλόγου Σκαμνού που εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός σ αυτο τον τομέα. Να βοηθήσει δηλ. ο Σύλλογος με έναν ιδιαίτερα έξυπνο και ευχάριστο τρόπο και να εξοικειώσει όσους φίλους ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα τη νέα μας γενιά να γνωρισθούν με αντικείμενα τεχνολογίας αιχμής που ήδη αποτελούν τον φορέα ανάπτυξης της σύγχρονης κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη έχουμε να καταγράψουμε έναν συγκινητικό και επιταχυνόμενο ρυθμό προσκόμισης όγκων από ενδιαφέροντα βιβλία ποιότητας από τα μέλη του Συλλόγου. Τελευταία σημειώσαμε την εισφορά των κκ Κωνσταντίνου και Ροδοθέας Τζιβάρα, του Προέδρου κ. Κώστα Γέμελου, αλλά και του μαθητή Κώστα Αποστολόπουλου που προχώρησε σε δεύτερη μαζική αποστολή βιβλίων. Έτσι λοιπόν η επέκταση της υποδομής της βιβλιοθήκης κρίνεται απαραίτητη καθώς στον υφιστάμενο χώρο παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Η Ελληνική Τουριστική Αστυνομία για τις Θερμοπύλες

Πολά μυνήματα ευαρέσκειας λάβαμε για το κείμενο / μελέτη που δημοσιεύσαμε στο περασμένο φύλλο της ΦτΣ μεταφρασμένο από τα Γερμανικά που ήταν μία Πανεπιστημιακή μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Muenster της Γερμανίας του Λευτεροχωρίτη φοιτητή της Κλασσικής Αρχαιολογίας κ. Βενιαμίν Αθ. Φόυρλα.

Ο συντοπίτης Αστυνόμος κ. Σπύρος Καλαφατάκης, άξιο και κορυφαίο στέλεχος της Ελληνικής Τουριστικής Αστυνομίας, εκτίμησε πολύ αυτή την πρωτοβουλία μας και μας στέλνει μία μοναδική γκραβούρα των Θερμοπυλών με τη στενή λωρίδα προσπέλασης στην εποχή του 480 π.Χ., χωρίς βεβαίως τις σημερινές προσχώσεις του Σπερχειού που άλλαξαν ριζικά το τοπίο.

Γεώργιος Πούλιος: Σημαντική μελέτη / διάλεξη

Έχουμε την τιμή να προαναγγείλουμε ότι ο κ. Γεώργιος Πούλιος, ο Δικηγόρος Αθηνών (τηλ. 522 46 12), εξαιρετικός αθρογράφος, -που μας τιμά κατά καιρούς με τα κείμενά του- και σύγχρονος σκεπτόμενος άνθρωπος, που καλή μοίρα μας τον έφερε στο Σκαμνό μέσα από τις τάξεις των ορειβατών / φυσιολατρών του ΦΟΣ Ηλιούπολης για τις Πανελλήνιες Ετήσιες Συνάξεις για το Φαράγγι του Ασωπού, εργάζεται εντατικά πάνω σε ένα καίριο ζήτημα πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας: «Η προσφορά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για πρώτη φορά προγραμματίζεται να γίνει διάλεξη με το θέμα αυτό στις 22.10.2000, ώρα 19:30 στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Συνδέσμων Πάρου στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος). Είμαστε σίγουροι ότι ο καλός φίλος και διεισδυτικός επιστήμονας να παρουσιάσει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία μπροστά σε πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων του πνεύματος, του πολιτισμού, της πολτικής, θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *