FtS55 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Χαρμόσυνες ειδήσεις

Ουρανία είναι το όνομα της γλυκύτατης νέας νύφης του Σκαμνού που είναι πλέον η σύζυγος του Σκαμνιώτη κ. Παναγιώτη Αβραάμ Κωνσταντινίδη. Το ιερό Μυστήριο τελέσθηκε στις 10.06.2000, ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Πετραλώνων παρουσία πλήθους συγγενών, φίλων και φυσικά πολλών Σκαμνιωτών.

Συγχαίρουμε εγκάρδια κι εμείς από τη θέση αυτή το νεαρό ζευγάρι ευχόμενοι βίο ανθόσπαρτο και καλούς απογόνους!

Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος

Ένα κομβόι από αυτοκίνητα του Σκαμνού επιστρατεύθηκε στις 18.06.2000 για να μεταφέρει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος δεκάδες ευσεβείς Σκαμνιώτες προσκυνητές που παρακολούθησαν, παραμονή του Αγίου Πνεύματος τον Εσπερινό όπου χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ Ιγνάτιος μαζί με τους επίσης πολύ αγαπητούς και σεβαστούς Πατέρες Ιερομόναχους Μάξιμο και Δαμασκηνό. Τα λόγια του Καθηγούμενου της Μονής με αφορμή τη μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης, του Αγίου Πνεύματος, μέσα στον σπάνιας ομορφιάς Ιερό Ναό και στην απαράμιλλη ατμόσφαιρα κατάνυξης που δημιούργησε το όλο σύνολο με την άψογη βυζαντινή μουσική, ακούσθηκαν με μεγάλη προσοχή από τους πιστούς, ενώ η δέηση που ανέπεμψε υπέρ του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Συλλόγου Σκαμνιωτών συγκίνησε τους συγχωριανούς.

Οφειλόμενη η τιμή στη Ιερά Μονή που το Μετόχι της, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Σκαμνό, δημιουργεί ακατάλυτους δεσμούς που τιμούν και σέβονται πάρα πολύ οι Σκαμνιώτες. Δεν θά ‘ταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όλοι οι πιστοί συγχωριανοί έζησαν μεγάλες στιγμές ψυχικής ανάτασης που θα θυμούνται για πάντα. Η αγάπη των «δικών μας» πνευματικών πατέρων ήταν έκδηλη, συγκίνησε πολύ τους συγχωριανούς που με πολλούς αυθόρμητους τρόπους εξέφραζαν τα αισθήματά τους. Όλοι τους και κύρια ο Πατήρ Ιγνάτιος κέρδισε τις καρδιές των προσκυνητών, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό της μικρής μας κοινωνίας!

Ευχαριστούμε το Θεό, τους διαπρεπείς πνευματικούς ηγέτες της Μονής και το ζεύγος Κώστα και Ροδοθέας Τζιβάρα, τους κτήτορες του συγκροτήματος του Μετοχιού, για τη μεγάλη τους συνεισφορά στην ανύψωση του θρησκευτικού και κοινωνικού αισθήματος στο χωριό μας που έλαβε στ΄αλήθεια μία εντελώς νέα πορεία προκοπής και ψυχικής ανάτασης αμέσως μετά τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού του οικισμού μας.

Γιορτές και εκδηλώσεις 15-Αύγουστου

Σημειώνουμε προς χάριν των φίλων συγχωριανών μία σειρά από σημαντικές ημερομηνίες που στοιχειοθετούν το περίγραμμα των εκδηλώσεων του 15-Αύγουστου:

Σάββατο 12.08.2000, 21:00 Πανηγύρι Σκαμνού που είναι γνωστό σε όλη την ευρύτερη περιοχή για το μεγάλο κέφι και την απαράμιλλη ατμόσφαιρα

Κυριακή 13.08.2000, πρωί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης

Κυριακή 13.08.2000, 11:00 Ετήσια τακτική συνέλευση των μελών του πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού με απολογισμό οικονομικής διαχείρισης και πεπραγμένων του δωδεκαμήνου που πέρασε. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου λόγω λήξεως της θητείας του σύμφωνα με το Καταστατικό.

Δευτέρα 14.08.2000, 19:30 Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου

Τρίτη, 15.08.2000, 07:30 Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου με χοροστατούντα τον Πατέρα Ιγνάτιο.

***
Έργα, έργα και καλαισθησία στο Σκαμνό

Έχουν προχωρήσει οι εργασίες κατασκευής της καλαίσθητης προστατευτικής λιθοδομής στον κεντρικό δρόμο του Σκαμνού από το σπίτι του κ. Βασίλη Χ. Αποστολόπουλου μέχρι το Γούπατο. Ο πανέμορφος τοίχος διακόπτεται που και που από παρτέρια που θα φυτευτούν με ωραία άνθη. Ο πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος βρίσκεται κοντά στο εργοτάξιο και δίνει συνεχώς οδηγίες για το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ ο Ηλίας αποδεικνύεται άφθαστος τεχνίτης στο δύσκολο αυτό υλικό της πέτρας. Περιχαρείς οι Σκαμνιώτες περιδιαβαίνουν συχνά – πυκνά το χώρο και δεν κρύβουν την υπερηφάνειά τους για την πραγματοποιούμενη προκοπή, την καλαισθησία και την κοινωνική προσφορά του Συλλόγου που παίρνει όλα αυτά τα θέματα στα χέρια του και τα προωθεί διαμορφώνοντας ένα πρωτοφανές παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους οικισμούς της χώρας.

Ο κ. Γιάννης Γκόλφης που ζει με την οικογένειά του για μία τριακονταετία και πλέον στη Γερμανία επισκέπτεται τώρα με ακόμη μεγαλύτερη χαρά το χωριό και το ωραίο σπίτι του αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών και εκδηλώνει τη συγκίνησή του γι αυτή την κινητοποίηση των συγχωριανών του που την επιδοκιμάζει με τον πλέον σαφή τρόπο μιας και προσανατολίζεται να χρηματοδοτήσει ένα ακόμη έργο λιθοδομής προς την ίδια κατεύθυνση παρεμβάσεων στο χωριό στην πάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου από το σπίτι του μέχρι το Γούπατο. Η αξιαγάπητη σύζυγός του, η Τασούλα, επισκεπτόμενη το χωριό μετέχει με ενθουσιασμό και σπεύδει να προσφέρει τη βοήθειά της ποτίζοντας τα φυτά στα παρτέρια του χωριού, όπως ήδη κάνουν οι υπέροχοι Σκαμνιώτες κκ Γιώργος Λιασκώνης και Γιώργος Στεφ. Τζιβάρας.

Τι να πούμε εμείς; Ένα μεγάλο μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια σ αυτή τον υπέροχο κόσμο! Τέτοιους ανθρώπους, αυτές τις συμπεριφορές έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία, ώστε να ομορφαίνει η ζωή.

Προεκλογική κίνηση

Καθώς η φετινή συνέλευση του Αυγούστου ΄00 περιέχει και τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στα πλαίσια των καταστατικών και δημοκρατικών κανόνων του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου, κορυφώνεται το ενδιαφέρον για την παραπέρα πορεία του ισχυρού Συλλόγου και της τύχης του.

Έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι θα υπάρξουν και εντελώς νέες υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο με τη φιλοδοξία να πάρουν τις τύχες του Συλλόγου στα χέρια τους. Τέτοια νέα, κατ΄αρχήν, μόνο χαρά μπορεί να προκαλέσουν μιας και υπογραμμίζουν την ανοδική πορεία και το αδιαμφισβήτητο κύρος του μοναδικού συλλογικού οργανισμού του Σκαμνού.

Αυτή η χαρά μετριάζεται, όμως, καθώς κάποιες πληροφορίες διανθίζονται με όχι και τόσο ευχάριστα στοιχεία. Μας πληροφορούν –πάντοτε αξιόπιστες πηγές- ότι νεόκοποι υποψήφιοι που μέχρι σήμερα δεν είχαν εκδηλώσει κάποια υποστήριξη ή οποιοδήποτε αξιόλογο ενδιαφέρον για το Σύλλογο προσανατολίζονται όχι μόνον να θέσουν υποψηφιότητα, πράξη καθ όλα νόμιμη και θεμιτή, αλλά επιλέγουν τη συγκρότηση ιδιαίτερου ψηφοδελτίου θέλοντας να επιφέρουν μεγάλες τομές στα πράγματα του Συλλόγου.

Από του σημείου αυτού και πέρα δεν μας διαφωτίζουν περισσότερο οι πληροφορίες μας και μόνον εικασίες εκφράζονται που με κάθε επιφύλαξη μπορούμε να αναφέρουμε. Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι το δέλεαρ εδώ είναι το καλό ταμείο του Συλλόγου που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους. Την εκδοχή αυτή ελάχιστα την υιοθετούμε, γιατί ο οποιοσδήποτε εισφέρει στο Σύλλογο λαβαίνει σοβαρά υπόψη του την αξιοπιστία του Διοικητικού Συμβουλίου που διαχειρίζεται τους πόρους. Το ταμείο δεν στηρίζεται σε ασφαλείς πόρους και συνδρομές και οι υποστηρικτές του Συλλόγου απλά θα πάψουν να υποστηρίζουν το Σύλλογο αν υποψιασθούν υποβάθμιση της αξιοπιστίας ή οποιαδήποτε λοξοδρόμηση από αυτό που γνωρίζουν μέχρι σήμερα σαν απτή πραγματικότητα. Κατά μία περισσότερο καχύποπτη εκδοχή, επιδιώκεται από μία μικρή μειοψηφία του χωριού –που είναι περίπου φυσικό να υπάρχει σε κάθε κοινωνία- η αδρανοποίηση του Συλλόγου που έφερε ραγδαίες αλλαγές και εντελώς νέα κουλτούρα στην τοπική κοινωνία που όσο και αν ενθουσιάζει τους πολλούς, δεν μπόρεσε να αφομοιώσει κάποιους, έστω και ελάχιστους. Προς την ίδια κατεύθυνση δεν αποσιωπάται και το γεγονός ότι η μεγάλη διαφάνεια, η δημοκρατία, η κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα και πολλές φορές η κριτική πάνω σε συγκεκριμένες στάσεις και συμπεριφορές, όπως πχ «παράνομοι λαθροϋλοτόμοι» κλπ δημιούργησαν νέα δεδομένα με τα οποία δεν αισθάνονται όλοι απολύτως ευτυχείς.

Ότι και αν συμβαίνει, δεν έχει ιδιαίτερη αξία παρά μόνον η επαγρύπνηση των Σκαμνιωτών και φίλων αυτού του υπέροχου Συλλόγου που θα χρειασθεί να δραστηριοποιηθεί με μαζική παρουσία στο χωριό και συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των καλύτερων, των εντιμότερων και των πλέον άξιων που θα δικαιώσουν τις προσδοκίες μας για συνέχιση της μέχρι τώρα υπέροχης πορείας μας. Θα ‘ταν κρίμα να ματαιωθεί μία τόσο όμορφη προσπάθεια που τράβηξε το ενδιαφέρον και τα καλά σχόλια σε ένα πολύ ευρύτερο κύκλο παρατηρητών, φίλων και υποστηρικτών.

***
Ταβέρνα, καφενείο, snack – bar Σκαμνού!

Είδηση πρώτου μεγέθους αποτελεί στ΄αλήθεια η δημιουργία και λειτουργία μιας ταβέρνας / καφενείου στο ομορφότερο συγκρότημα του πολιτιστικού κέντρου του Σκαμνού στις συστάδες με τα έλατα! Κάτι περισσότερο από αναγκαίο θα λέγαμε για τον όμορφο οικισμό που ενώ έχει πάρει τον καλύτερο βαθμό σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα να λειτουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα που θα αποτελέσει τον πόλο έλξης, το μαγνήτη για όλους τους Σκαμνιώτες, μα και τους πολλούς καλούς φίλους του Σκαμνού.

Είμαστε σίγουροι ότι πολύ πριν κυκλοφορήσει αυτό εδώ το φύλλο της ΦτΣ, στις αρχές Ιουλίου θα ευρίσκεται σε λειτουργία η Ταβέρνα μας!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι όλοι οι συντελεστές αυτού του εγχειρήματος πείθουν για την απόλυτη επιτυχία που έχει την πλήρη στήριξη του Συλλόγου του Σκαμνού. Ψυχή της υπόθεσης είναι οι άνθρωποι που θα λειτουργήσουν αυτή την ταβέρνα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από δύο χαρισματικούς και πολύ αξιαγάπητους νέους ανθρώπους: Την Ειρήνη και τον Μάκη Ζαλαώρα. Μια οικογένεια με σπάνια ψυχικά χαρίσματα και «προδιαγραφές» που επιτρέπουν ελπίδες για το καλύτερο που μπορούμε να φανταστούμε.

Η Ειρήνη, μία νέα κυρία, νύφη του Σκαμνού που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ από το Σκαμνό, έζησε και μεγάλωσε, για όσους δεν το γνωρίζουν, στη Γαλλία, με την οικογένειά της για να έρθει στην Ελλάδα μετά το γάμο της με τον Μάκη στο πρόσωπο του οποίου βρήκε πλήρη αντιστοιχία το μόνιμο χαμόγελο, βασικό χαρακτηριστικό αναγνώρισης του ζεύγους. Απόδειξη ενός υπέροχου ψυχισμού και κοινωνικότητας. Η μακρά διαβίωση στη Γαλλία δεν εμπόδισε την καλή μας φίλη και συγχωριανή, την Ειρήνη, να προσαρμοστεί στον τόπο μας και να εξοικειωθεί με τα ήθη και έθιμά μας, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων έναν καλό συνδυασμό της γαλλικής φινέτσας με τα καλύτερα των δικών μας ρουμελιώτικων στοιχείων.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του Συλλόγου και κάθε ένας Σκαμνιώτης ξεχωριστά στέκεται δίπλα στους καλούς συγχωριανούς που ανέλαβαν την ευθύνη και την πρωτοβουλία αυτή. Πολλές οι προετοιμασίες, πολλά τα τρεχάματα, οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις, μα και η μεγάλη δαπάνη υποδομής ενός συγκροτήματος με καλές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται στους καλαίσθητους και κάπως απαιτητικούς Σκαμνιώτες που απεχθάνονται τη μιζέρια και τσαπατσουλιά.

Άδειες από τις αρχές που χρειάστηκαν κάμποσο τρέξιμο, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος και άλλοι παράγοντες δεν λυπήθηκαν κόπο και χρόνο. Οφείλουμε εδώ να εξάρουμε το προσωπικό ενδιαφέρον και υποστήριξη του Δημάρχου κ. Σπαθούλα. Και να που όλα είναι έτοιμα! Τον Ιούλιο μπαίνει σε λειτουργία η ταβέρνα / καφενείο και ο Σκαμνός γίνεται ακόμη πιο όμορφος και πιο ελκυστικός για μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες και φίλους.
Οι όμορφες απολαύσεις, η αγάπη και η ευωχία περνούν απ΄το στομάχι!

Χρειάσθηκε κι εδώ να γίνουν γενναίες χειρονομίες που προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό για συγχωριανούς μας που βρίσκονται στην πρωτοπορία της δικαιολογημένες γενικής εκτίμησης και αναγνώρισης. Ο κ. Θανάσης Γκόλφης ανέλαβε και πάλι να εξοπλίσει την κουζίνα με ένα νέο πρόσθετο μεγάλο ψυγείο και καταψύκτη επαγγελματικού τύπου αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών. Να θυμίσουμε εδώ ότι ολόκληρος ο υφιστάμενος εξοπλισμός του είδους, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών είναι επίσης δωρεά του άξιου αυτού τέκνου του Σκαμνού. Ο νέος Σκαμνιώτης κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το νέο υπέροχο σπίτι στο Γούπατο, πριν καλά-καλά εγκατασταθεί στο σπίτι του, συμμετέχει ενεργά στα «κοινά» και προσφέρει ξύλινα ντουλάπια για την κουζίνα της Ταβέρνας καλύπτοντας τη δαπάνη πολλών δεκάδων χιλιάδων δραχμών εξ ιδίων. Ο κ. Παναγιώτης / «Τάκης» Γκόλφης, αδελφός του Θανάση, γνωρίζει καλά τις ανάγκες μιας τέτοιας πρωτοβουλίας μιας και διατηρεί ένα σπουδαίο κατάστημα pub / club στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 41, στην επίκαιρη περιοχή του Φλοίσβου Παλαιού Φαλήρου, όπου συρρέουν πλήθος νέων της ευρύτερης περιοχής, αλλά συνάμα χτυπά στον ίδιο αυτό θαυμάσιο χώρο και η καρδιά του Σκαμνού μιας και κάθε Σκαμνιώτης τυχαίνει ιδιαίτερα φιλικής υποδοχής! Συμβαίνει να έχουμε πολλοί εξ ημών προσωπική εμπειρία! Πρόσφερε λοιπόν ο Τάκης μεγάλες σειρές από σερβίτσια και ποτηρικά στην νεοσύστατη ταβέρνα του Σκαμνού! Η κα Ελένη Γκόλφη – Στεργίου επιμελείται τον ευπρεπισμό των χώρων, ενώ ο σύζυγός της, κ. Δημήτρης Στεργίου, βασικό και πολύ δραστήριο στέλεχος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, συμπληρώνει την τεράστια προσφορά της οικογένειας Κώστα και Μαρίας Γκόλφη προσφέροντας 6 πορτάκια αξίας 90.000 δρχ.

Από μία τέτοια ταβέρνα, όμως, με ρουμελιώτικες προδιαγραφές δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει και η ψησταριά. Και να που ο κ. Κώστας Ε/Μ Τζιβάρας έσπευσε να προσφέρει τη δική του ψησταριά που μόλις μία φορά τη χρησιμοποίησε για τον εαυτό του! Και το τεράστιο ψυχικό μεγαλείο δεν σταματάει εδώ. Μόλις πρόσφατα η αγαπητή μας Ροδοθέα βγήκε από το Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε μία κάπως σύνθετη εγχείριση και ζητάει να μάθει για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του. Πώς βίωσαν τις ωραίες στιγμές στο προσκύνημα του Μοναστηριού, να στείλει βιβλία στο Σύλλογο, να παροτρύνει τον Κώστα, το σύζυγό της, να συνδράμει στην Ταβέρνα! Περαστικά ευχόμαστε και προσευχόμαστε στο Θεό να έχει καλά τέτοιους ανθρώπους πολύτιμους στην κοινωνία και καύχημα για το χωριό μας.

Καλή τύχη, καλές επιτυχίες ευχόμαστε από καρδιάς στο νέο εγχείρημα!

Καλοί φίλοι δίπλα στο Σκαμνό

Ο κ. Σιμόπουλος, κοντοχωριανός, παλιός και καλός φίλος δεν παύει να παρακολουθεί το Σκαμνό και τις δραστηριότητές μας δείχνοντας με κάθε τρόπο την συμπάθεια και υποστήριξή του. Μεταφέρει μέσα από τις στήλες της ΦτΣ εγκάρδιους χαιρετισμούς σε όλους τους Σκαμνιώτες και τους συγχαίρει για την πρόοδό τους.

Θερινό τοπίο στο Σκαμνό

Το καλοκαιρινό σκηνικό γίνεται ορατό στο Σκαμνό καθώς τα σχολιαρόπαιδα επανακάμπτουν και δίνουν ζωντάνια, ομορφιά και χάρη σαν τα χελιδονάκια που ήρθαν νωρίτερα. Νέα αιτήματα για μπάλες μπάσκετ κλπ ικανοποιούνται πάραυτα από το Σύλλογο που δίνει προβάδισμα στην 1η και 3η ηλικία σαν ένα είδος θεμελιώδους αρχής και τακτικής.

Όλα αυτά συνθέτουν την ατμόσφαιρα που έλκει το καθένα μας ανατρέποντας ένα σκηνικό μιζέριας που επεκράτησε μερικές δεκαετίες πριν. Ήδη μαθαίνουμε ότι ένας γάμος προγραμματίζεται να γίνει στο Σκαμνό από μία καθ ολοκληρίαν αγαπητή και φιλοπρόοδη οικογένεια. Το ευχόμαστε με την ψυχή μας.

Όπως και στο πανελλήνιο έγινε γνωστό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την περιοχή μας έπληξε φέτος πλήθος από κάμπιες που κατέφαγαν όλα τα φυτά. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε και η περιοχή του Σκαμνού. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξαν οι κάμπιες στα πουρνάρια τα οποία –τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές- κατέφαγαν αφήνοντας μόνον το κορμό. Η εικόνα ήταν μόλις προ εβδομάδων απογοητευτική και νόμιζε κανείς ότι κατακάηκαν ή ξεράθηκαν ολόκληρες πλαγιές πρασίνου. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και η μετάλλαξη της κάμπιας σε πεταλούδες ανέτρεψαν το σκηνικό και τα φυτά άρχισαν και πάλι να πρασινίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *