Νεοέλληνες – σκουπίδια – πολιτισμός

FtS54

υπό Πάγκυς Πανδρά
Ξεναγού

Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις της κορυφαίας γερμανόφωνης συντοπίτισσας Ξεναγού από τον παρακείμενο του Σκαμνού, Άγιο Χαράλαμπο (Λιαπάτα), στις ανατολικές παρυφές του Καλλιδρόμου και δεχθήκαμε σχόλια επιδοκιμασίας. Να λοιπόν, που η καλή φίλη και φιλότιμη επαγγελματίας –στο νούμερο «ένα» κλάδο οικονομίας της χώρας μας, αυτόν του τουρισμού- που καθημερινά πασχίζει, σαν καλή πρέσβειρα του Ελληνισμού, να αναδείξει και προβάλλει τον τόπο μας, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του στους γερμανόφωνους τουρίστες, επανέρχεται με ιδιόχειρο κείμενό της που καλοδεχόμαστε.

 

***

 

Έχουμε ξεχάσει, δυστυχώς, ότι η καθαριότητα, είναι πολιτισμός. Βρίσκουμε εύκολα δικαιολογίες για να μεταθέσουμε το πρόβλημα στους άλλους (πχ τσιγγάνους) βάζοντας πάντα τον εαυτό μας στο απυρόβλητο.

Έτσι απλά, πετάμε τα σκουπίδια από το αυτοκίνητο, αφήνουμε τα άχρηστα μετά την εκδρομή στο δάσος ή στη θάλασσα, αφού εύκολα κατηγορήσουμε τους προηγούμενους για ό,τι βρήκαμε πεταμένο. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς τρόπους που εφευρίσκει ο Νεοέλληνας για αφήσει στο γείτονα – παντού ό,τι άχρηστο έχει.
Αποτέλεσμα: Όλη η Ελλάδα να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Το δε μη παρήγορο είναι, ότι κάθε χρόνο το πρόβλημα οξύνεται. Φτάνει πια! Έχουμε φτάσει στο χείλος του εξευτελισμού. Σήμερα τη χώρα μας επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες. Έρχονται με τις καλύτερες διαθέσεις και τους απογοητεύουμε.
Απαντώ, ως ξεναγός, ευχαρίστως στις ερωτήσεις τους, στις απορίες τους που αφορούν την τέχνη, την ιστορία, τον πολιτισμό μας. Τι να τους απαντήσω όμως στο θέμα των σκουπιδιών; Δεν πείθονται παρ΄όλες τις φιλότιμες προσπάθειές μου να δικαιολογήσω τα … αδικαιολόγητα.
Αρκετά πιά! Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι το ριζοσπαστικό. Προτείνουμε εκστρατεία για την καθαριότητα της χώρας μας. Υπουργείο Πολιτισμού – Εσωτερικών – Δήμοι – Κοινότητες, τοπικού φορείς, οργανώσεις, συνδικάτα, όλοι μαζί να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για να ξεσκουπιδιάσουμε την ωραία μας πατρίδα. Αξίζει την κόπο. Είμαστε ωραίος λαός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *