Περί τους 1.000 επισκέπτες φιλοξένησε σε μία μέρα ο Σκαμνός!!!

FtS57

Πρότυπο Event : Μεγαλειώδης πολιτιστική, φυσιολατρική εκδήλωση και πρότυπη σωματική και ψυχική άσκηση

Η Πανελλήνια συγκέντρωση των ορειβατών και φυσιολατρών απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας που για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος στις 9/10.09.2000 στο Σκαμνό με το πέρασμα του Ασωπού που ακολούθησε την επομένη, σημαδεύτηκε από το εντυπωσιακό ρεκόρ συμμετοχής που άγγιξε, αν δεν ξεπέρασε κιόλας τα 1.000 άτομα , ενώ η εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπήρξε κατά γενική ομολογία η καλύτερη από κάθε προηγούμενη ετήσια διοργάνωση.

asopos18

Αναμφιβόλως μείζονος σημασίας και σαφώς υπερτοπικού χαρακτήρα η εκδήλωση αυτή που γίνεται θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας και πιστώνεται στους πρωτεργάτες που είναι ο ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) Λαμίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού. Οι πρώτοι έδειξαν στους Σκαμνιώτες και σε όλους τους συντοπίτες το ανυπέρβλητο μεγαλείο του φαραγγιού του Ασωπού που ήταν άγνωστο σε όλους. Πρόκειται για μία θαρραλέα εξερεύνηση των τολμηρών ορειβατών μιας και κανένας από τους συντοπίτες, σύμφωνα και με τις αναφορές των πλέον ριψοκίνδυνων και ηλικιωμένων της περιοχής μας, δεν τόλμησε να προχωρήσει περισσότερο από το πρώτο μεγάλο στενό του φαραγγιού που ξαφνικά σκοτινιάζει, γίνεται πανύψηλο και προκαλεί δέος και ερωτηματικά, τι κρύβει στη συνέχεια, αν είναι βατό, πόσο δύσκολα είναι τα λαγούμια, οι καταρράκτες με τα δροσερά νερά, αν μπορεί κανείς να επιστρέψει εφ΄όσον τα βρει …σκούρα κλπ, κλπ.

xoreftiko1

Προσωπικά ασχοληθήκαμε με το ζήτημα και οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους μας δήλωναν ότι έχουν περάσει πολλές φορές τον Ασωπό, αλλά γρήγορα από τη συζήτηση προέκυπτε ότι δεν εννοούσαν την κοίτη του φαραγγιού μιας και αναφέρονται στην εποχή του μεσοπολέμου όπου με τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια κουβαλούσαν καυσόξυλα στη Λαμία και επέστρεφαν στο Σκαμνό και τα γύρω χωριά με τα απαραίτητα ψώνια. Φυσικά αναφέρονται σε άλλο μονοπάτι που διέρχεται πάνω και έξω από το φαράγγι και όχι από την κρίσιμη διαδρομή στην κοίτη. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι κυνηγοί της περιοχής που επέστεφαν αμέσως όταν πλησίαζαν στο πρώτο σκοτεινό και πανύψηλο σημείο του φαραγγιού, παρακάτω από το νερόμυλο του Ντούνου.

Διευρύνεται ο κύκλος των υποστηρικτών

Σήμερα πλέον οι διοργανωτές ευτύχησαν και έχουν πολλούς συμπαραστάτες. Όλοι οι τοπικοί ορειβατικοί και φυσιολατρικού Σύλλογοι, οι Σύλλογοι των Καταδρομέων, η τοπική αυτοδιοίκηση με πρώτο και καλύτερο το Δήμο Γοργοποτάμου, την Νομαρχία Φθιώτιδος, την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος κλπ έχουν αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση και υποστηρίζουν αποφασιστικά τους οικοδεσπότες Σκαμνιώτες που ξεκίνησαν με την αυτονόητη πατροπαράδοτη φιλοξενία, όπως τη διδάχθηκαν από τους γονείς τους και ξαφνικά βρίσκονται με 1.000 επισκεπτες στο χωριό τους! Φέτος βλέπουμε στον κατάλογο των υποστηρικτών να περιλαμβάνονται και κορυφαίες επιχειρήσεις της περιοχής και αυτό φαίνεται να αποτελεί ένα νέο πρόσθετο θετικό στοιχείο. Και είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς τους Σκαμνιώτες, τους λιγοστούς πλην υπέροχους αυτούς κατοίκους του πανέμορφου χωριού που αριθμεί όλο κι όλο κάπου 7-10 οικογένειες, να είναι ευτυχείς, υπερήφανοι και να προσβλέπουν σε όλο και περισσότερους επισκέπτες λες και αισθάνονται διαγωνιζόμενοι με στόχο τη μεγάλη προσφορά στον συνάνθρωπο, στο φυσιολάτρη, στη συνέχιση της όμορφης παράδοσης της φιλοξενίας και της ανυπέρβλητης τελετουργίας με τη σύνθεση, «ανθρώπινη επικοινωνία, φροντίδα για το περιβάλλον, βίωμα κοντά στο ναό της φύσης».

Υπόδειγμα και μεγάλο μήνυμα μεγαλείου της ελληνικής φιλοξενίας

Μεγάλη η τιμή και το μεγαλείο των Σκαμνιωτών που αξιώθηκαν μια φορά το χρόνο να ανοίγουν την αγκαλιά τους και να καλοδέχονται τόσους πολλούς εκλεκτούς επισκέπτες απ΄ ολόκληρη τη χώρα που σιγά- σιγά ενισχύονται και από αλλοδαπούς που περιέργως άρχισαν να πληροφορούνται για το εκπληκτικό φαράγγι του Ασωπού.

Εντυπώσεις από τη φετεινή εκδήλωση παρατίθενται σε άλλη στήλη της ΦτΣ από τον καλό μας φίλο, ορειβάτη και αρθρογράφο μας, Δικηγόρο Αθηνών κ. Γεώργιο Πούλιο. Το βρίσκουμε καλύτερο και αντικειμενικότερο να μιλήσει γι΄αυτό το θέμα ένας τρίτος, έμπειρος ορειβάτης και όχι εμείς οι ίδιοι, με το ωραίο κείμενο που φιλοξενήθηκε, επίσης και στην έγκριτη τοπική μας εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος» της 26.09.2000 με τίτλο «από το Σκαμνό στο φαράγγι του Ασωπού».

Από την πλευρά μας και για λογαριασμό της Διοίκησης του Πολιτιστικού μας Συλλόγου θα θέλαμε να εκφράσουμε τις μεγάλες ευχαριστίες σε όλους όσους αποφασιστικά συνέβαλαν στην επιτυχία της μεγάλης αυτής εκδήλωσης.

Οπωσδήποτε οφείλονται συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον ΕΟΣ Λαμίας τον βασικό συνδιοργανωτή της εκδήλωσης και τον Δήμο Γοργοποτάμου με τον Δήμαρχό μας Παναγιώτη Σπαθούλα και όλα τα στελέχη και τον μηχανισμό του Δήμου που πολλαπλά υποστήριξε την εκδήλωση. Η συμμετοχή στη γιορτή υποδοχής των επισκεπτών, μαζί και με τα μέλη των οικογενειών των σε πολλές περιπτώσεις, ή και το πέρασμα του Φαραγγιού μαζί με τους ορειβάτες, υπογραμμίζεται από τους Σκαμνιώτες όλως ιδιαιτέρως. Ευχαριστίες επίσης και για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παντελή Πολύζο, τον κ. Αχιλλέα Τζουβάρα, Δημοτικού Συμβούλου που πέρασε και το φαράγγι, τον κ. Κ. Σπαθούλα, Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Δαμάστας και Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο μας, τον κ. Γιώργο Παναγιώτου, Δημοτικό Σύμβουλο και υπεύθυνο για τα πολιτιστικά του Δήμου, με μεγάλη συμμετοχή και συμβολή, την κα Βίκυ Παρκιώτου, Γραμματέα του Δημάρχου και βασικό στέλεχος του Διοικητικού μηχανισμού του Δήμου.

Πλήθος οι επίσημοι από τους διάφορους φορείς του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο κίνδυνος κάποιους από αυτούς -χωρίς πρόθεση- να παραλείψουμε, είναι προφανής μέσα σε μία συνήθιστη ανθρωποθάλασσα και ένα μοναδικό πανηγύρι και πολιτιστική γιορτή. Είδαμε ή ακούσαμε για τη συμμετοχή και παρουσία του Διευθυντή της Νομαρχίας Φθιώτιδος κ. Κώστα Βλαχογιάννη, το Δικηγόρο κ. Σάκη Νούσα, Γραμματέα της Νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας με την πανέμορφη συζυγό του, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας κ. Μακρή, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γοργοποτάμου κ. Τεμπέλη μετά της συζύγου του, το πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθεροχωρίου κ. Φούρλα.

Προσωπικές ευχαριστίες οφείλονται σε όλα τα στελέχη του ΕΟΣ Λαμίας για την άψογη και άκρως εποικοδομητική συνεργασία με τον Σκαμνιώτικο Σύλλογο, με σύσσωμο το διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και πολλά ακόμη στελέχη, όπως ο κ. ΓιώργοςΤσώρος, ο κ. Τάκης Καϊτσιώτης, ο κ. Γιώργος Γεωργουλόπουλος, η κα Ελένη Ρήγα και τόσοι άλλοι των οποίων τα ονόματα δεν έχουμε συγκρατήσει. Ξεχωριστή αναφορά οφείλεται στις κυρίες του ΕΟΣ Λαμίας που μαζί με τις Σκαμνιώτισσες κυρίες έπαιξαν κάθε μία από αυτές με επιτυχία το ρόλο της ευπρεπούς οικοδέσποινας, όπως για παράδειγμα η κα Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Θωμαϊς Δημοπούλου, Μαρία Σταματοπούλου και άλλες.

Από τις επιχειρήσεις χορηγούς, να ευχαριστήσουμε τον οίκο «Τσιπίτα» για τα κρουασσάν, τον οίκο «Ιόλη» για τα εμφιαλωμένα νερά και την Εταιρία του Σκαμνιώτη κ. Τάκη Ζαλαώρα για τα φασόλια.

Πολιτιστική διάσταση και εθελοντισμός

Εργαστήρι ανάδειξης μεγάλων χαρισμάτων της φυλής μας ο μικρός οικισμός της Ρούμελης, ο Σκαμνός, προάγει, ό,τι πιο ωραίο διδάχθηκαν οι κάτοικοι από τους προπάτορές τους και δείχνουν το δρόμο στο Πανελλήνιο για την τεράστεια σημασία που έχει αυτό το στοιχείο της μεθοδικής και ανιδιοτελούς συνεργασίας προκειμένου να υπηρετηθούν σκοποί με κοινωνικές, παναθρώπινες προεκτάσεις και διαχρονικές αξίες. Δείχνουν το στίγμα, που παίρνει άλλη διάσταση και σημασία, ιδίως αν σκεφθεί κανείς πόσο λίγοι, προσφέρουν τόσα πολλά, ενόψει της μεγάλης εκδήλωσης των Πανελλήνων, αλλά και της Ευρώπης για την πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας του 2004, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο θεσμός. Πάνω από τη χρήση της τεχνολογίας και της δέσμευσης τεράστιων οικονομικών πόρων, το κλειδί για την επιτυχία του μεγάλου γεγονότος, είναι ο εθελοντισμός και η φιλοξενία, με τη γνήσια ελληνική έννοια. Αυτές δεν είναι θέσεις αυταρέσκειας κάποιων Σκαμνιωτών, είναι θέσεις των κατ΄εξοχήν αρμοδίων, όπως για παράδειγμα του «αθάνατου» Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ Λάμπη Νικολάου.

Έξοχο το χορευτικό συγκρότημα της Νέας Μαγνησίας που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεγάλη εκδήλωση του Σκαμνού κάτω από της καθοδήγηση του τοπικού Συλλόγου και της άξιας Προέδρου κας Μακρή, αλλά και -βεβαίως- στον Δημοτικό μας Σύμβουλο κ. Γιώργο Παναγιώτου, υπεύθυνο των Πολιτιστικών του Δήμου Γοργοποτάμου, πού πραγματοποίησε όλες τις σχετικές επαφές, τον συντονισμό, την μετακίνηση και πραγματοποίηση της εμφάνισης του πολυπληθούς ομίλου.

Στους πρωτεργάτες της όλης εκδήλωσης εντάσσεται η κα Βίκυ Παρκιώτη, η ιδιαιτέρα Γραμματεύς του Δημάρχου μας, που μόχθησε πάρα πολύ πολύ πριν την έναρξη των εκδηλώσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, για το συντονισμό και την επιτυχία της σύνθετης και πολύπλοκης αυτής δραστηριότητας. Ακόμη και στον κ. Σπύρο Νιάνια, δημοτικό υπάλληλο που σαν «οδηγός» και «εργάτης» έφερε εις πέρας ένα πλήθος από κοπιαστικές εργασίες. Η Διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, στάθηκε ιδιαίτερα σ΄αυτές τις συμμετοχές, και προτίθεται να μεταφέρει ιδιαιτέρως την έκφραση της πλήρους ευαρέσκειάς της στο Δήμαρχο.

Στους Σκαμνιώτες δύσκολα να βρει κανείς άνθρωπο που δεν συνέβαλε και δεν υποστήριξε τη μεγάλη διοργάνωση, ο καθένας με τον τρόπο του. Η κάθε ονομαστική αναφορά ενέχει τον κίνδυνο να γίνουν παραλήψεις, αλλά δεν μπορούμε να μην αναμφερθούμε σε μερικούς που πρωταγωνίστησαν, όπως για παράδειγμα στη Χαρίκλεια που για μία ακόμη φορά -αυτή τη φορά με την βοήθεια της Ελενίτσας Γκόλφη -Στεργίου που βάλθηκε να ανακαλύψει τα μεγάλα μυστικά της Χαρίκλειας- παρασκεύασε τη δική της νοστιμότατη φασολάδα σε δύο τεράστια καζάνια και φάνηκε ανεπαρκής. Τα ζεύγη Κώστα και Κούλας Γέμελου, Δημήτρη και Τούλας Ευστράτογλου, Δημήτρη και Ελένης Στεργίου, Μάκη και Ειρήνης Ζαλαώρα, που εργάσθηκαν νυχθημερόν επί σειρά ημερών σε όλους τους τομείς της προετοιμασίας, υποδοχής και περιποίησης των επισκεπτών μέχρι ακόμη και την παροχή καταλυμμάτων στο σπίτι τους.

Ένας ιδιαίτερος έπαινος αξίζει στους Σκαμνιώτες που προσέτρεξαν στην υποδοχή και τη γιορτή σαν γνήσιοι οικοδεσπότες και απέφευγαν να καταναλώσουν τα εδέσματα που προορίζονταν για τους επισκέπτες. Οι μία – δύο εσφαλμένες περιπτώσεις, που ορθώς επισημάνθηκαν από μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, αυτών που μετέφεραν εδέσματα στο σπίτι τους, θα πρέπει να θεωρηθούν μικρή ατυχής εξαίρεση που δεν ανατρέπει την υπέροχη εικόνα και εν πάσει περιπτώσει συνιστούν φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί. Προφανώς οι συγκεκριμένοι φίλοι μπέρδεψαν την εκδήλωση αυτή που μας θέλει, όλους τους Σκαμνιώτες στο ρόλο της υποδοχής, με τις άλλες που είναι αρκετές, όπου ο Σύλλογός μας, παρέχει πλούσια του ελέη του Θεού σε εδέσματα, χωρίς κανέναν περιορισμό ή οικονομική υποχρέωση.

Τα παιδιά του Σκαμνού υπήρξαν έξοχα και έδειξαν να αφομοιώνουν το μήνυμα και πνεύμα της φιλοξενίας. Εργάσθηκαν σκληρά για να καθαρίσουν από τα χόρτα και τις καλαμιές τους χώρους κατασκήνωσηςτων φίλων επισκεπτών που αμέσως μετά το μεσημέρι κατέκλυσαν τον Σκαμνό. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα αυτά τα παιδιά του εθελοντισμού και της προσφοράς που δεν θυμόμαστε στο σύνολό τους. Ασφαλώς πρώτος και καλύτερος ο Τάσος Μαγνήσαλης, ένα υπέροχο παιδί που ξεκινάει σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αγγλία, εγγονός του ιεροψάλτη μας κ. Κωνσταντίνου Τζιβάρα. Χωρίς να υστερεί, από κοντά, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Θανάσης Κ. Ζαλαώρας, ο Κώστας Αποστολόπουλος, η Μάγδα Π. Τζιβάρα, η Μάρω Μαγνήσαλη, ο Μπάμπης Ντάος και πολλά άλλα παιδιά. Μπράβο!

Ο Θύμιος Τζιβάρας διακριτικά και αθόρυβα καθάρισε και πέταξε πολλά καροτσάκια χώμα, πέτρες και άλλα άχρηστα αντικείμενα στο χώρο εισόδου της συμβολής του κεντρικού δρόμου και του δρόμου προς τον Άγιο Αθανάσιο. Συπληρωματική παρέμβαση στον ίδιο χώρο από τον Τάκη Τζιβάρα που φρόντισε αξιοποιώντας τις καλές επαγγελματικές του σχέσεις με την τεχνική εταιρία Καλτσά να μεταφέρει ωραίο χώμα αλλάζοντας έτσι την όψη στο τρίγωνο Γιαννούλη και στον περιβάλλοντα χώρο της βρύσης Βασιλόπουλου.

Όλα τα μέσα σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και υλικοτεχνικά σε γενική επιστράτευση και ο Καθηγητής κ. Δημήττρης Γιαννακόπουλος επιβεβαιώνει την ιδιότητά του ως «δασκάλου» μέσααπό το παράδειγμα: Με το ρυμουλκούμενο traylor και το αυτοκίνητό του μεταφέρει στο χώρο της εκδήλωσης κάθε τι που χρειάζεται. Καρέκλες, τραπέζια, βαρέλι, μεγάλες ποσότητες κρασί. Για να ακολουθήσει η ίδια διαδικασία μετά την εκδήλωση, όπου τη σκυτάλη κοντά στον πατέρα του παίρνει και ο Μάνος Γέμελος! Πετυχημένος επιχειρηματίας με άνεση οικονομική. Τον χαιρόμαστε και τον καμαρώνουμε. Η συμμετοχή του και η «κοινωνία» του σε πράξεις εθελοντικής προσφοράς, κατά το πρότυπο των γονιών του, τον κοσμούν ακόμη περισσότερο.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Οίτης βοήθησε το Σκαμνό διαθέτοντας 150 καθίσματα και τραπέζια για την μεγάλη εκδήλωση, ενώ το ζεύγος Κώστα και Ροδοθέας Τζιβάρα διέθεσε για μία ακόμη φορά πολλά καθίσματα και τραπέζια από το απόθεμα που έχει για τις πολυπληθείς εστιάσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στο εκκλησάκι της Παναγίας, μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο ίδιος, ο Κώστας, διέθεσε κρασί πενταετίας, που μάγεψε τους φίλους μας επισκέπτες, αρκετό να γεμίσει ένα βαρέλι 156 κιλών του Γ. Αποστολόπουλου που διατέθηκε για το σκοπό αυτό στο χώρο της εκδήλωσης μαζί με τη βάση του συμβάλλοντας στην δημιουργία πρόσθετων οπτικών ερεθισμάτων, μαγείας από τα παλιά και αυθεντικής εικόνας Σκαμνού.

Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση άρχισαν πολύ πριν το διήμερο και η εικόνα του χωριού άλλαξε κυριολεκτικά. Όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι έλαμπαν από καθαριότητα. Τι καλά που θάταν, διερωτήθηκαν αρκετοί του Συλλόγου, αυτή η ωραία προσπάθεια να μην γίνεται μόνον μία φορά, αλλά σε όλόκληρη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Σύλλογος που μαγνητίζει τους Σκαμνιώτες, είναι ο φορέας των βασικών αυτών πρωτοβουλιών καλύπτοντας και τη σχετική δαπάνη ή παρακινόντας εθελοντές. Ο κ. Ευθύμιος Τζιβάρας, διακεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας κάνει την πρόταση / έκκληση οι επεμβάσεις αυτές να καλύπτονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ασβεστώματα, αποψίλωση, σκούπισμα κττ εάν πρόκειται για την μάνδρα τον περιβάλλοντα χώρο κλπ, ώστε οι πόροι που εξοικονομούνται να διατίθενται σε άλλα αντικείμενα που εκ των πραγμάτων καθυστερούν.

Οι κυρίες Ελενίτσα Στεργίου – Γκόλφη και Ειρήνη Ζαλαώρα εργάσθηκαν επιπροσθέτως για το καθάρισμα / πλύσιμο όλων των χώρων της εκδήλωσης, εσωτερικό του πολιτιστικού κέντρου, κουζίνα, βοηθητικοί χώροι υγιεινής, αλλά και του περιβόλου, σχολείο, εκκλησία, διάδρομοι, προσβάσεις. Το ίδιο για όλα τα τραπέζια και τις καρέκλες.

Στα θετικά και ευχάριστα είναι ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης έγινε το Σάββατο ο εσπερινός και άρεσε στους επισκέπτες που πήγαν στην εκκλησία να ανάψουν το κεράκι τους. Έτσι λοιπόν είδαμε φέτος την εκκλησία, ανοιχτή, φωτισμένη, συμμέτοχη. Αυτό το πνεύμα καλοχαιρετίζεται από το Σύλλογο και αναμένεται να συνεχισθεί, υπογραμμίζοντας την καθολική συμμετοχή, την συναντίληψη και την αλληλοκατανόηση των Σκαμνιωτών.

Οι χορηγοί

Τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε αυτό που μας πληροφορούν από το Σκαμνιώτικο Σύλλογο. Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την μεγάλη αυτή υπερτοπική εκδήλωση, αν δεν το ξέχασαν εντελώς στη βαθύτερη πλευρά της μνήμης των, ασφαλώς δεν έχουν κινήσει καν την γραφειοκρατική διαδικασία για την ενίσχυση του Σκαμνιώτικου Συλλόγου! Εδώ έχουμε συναίσθηση ότι αγγίζουμε εξαιρετικούς φίλους και προβεβλημένους ανθρώπους της περιοχής μας, αλλά, οφείλουμε να σημειώσουμε αυτό που μάθαμε από επίσημη πηγή. Δεν κομίζουμε τίποτα το καινούργιο, μιας και αυτό το ύφος χαρακτηρίζει εν πολλοίς τον τόπο μας στην πλευρά του Δημόσιου τομέα ή αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά το να νοιαζόμαστε περισσότερο για τη δική μας περιοχή, για το δικό μας σπίτι και πρότυπο, θεωρούμε ότι αποτελεί όχι μόνον δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας.

Άνθρωπος του πνεύματος ο κ. Λεονταρίτης, από την Αθήνα, προσωπικός φίλος του κ. Γιώργου Λ. Αστρακά, παρευρίσκεται συμπτωματικά στο Σκαμνό, βιώνει όλα τα τεκταινόμενα και δηλώνει ενθουσιασμένος με την οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης, συγχαίρει τους διοργανωτές και ενισχύει, ως πρώτος χορηγός, τον Σκαμνιώτικο Σύλλογο με το ποσό των 10.000 δρχ. Ευχαριστούμε με τη σειρά μας τον καλό φίλο που με την χειρονομία του και πολύ περισσότερο για τις θέσεις που εξέφρασε δείχνοντας ότι οι Σκαμνιώτες πορεύονται στο σωστό δρόμο.

***
Event: Είναι ο «τεχνικός όρος» που χρησιμοποιείται διεθνώς για τα γεγονότα / εκδηλώσεις / διοργανώσεις που τραβούν το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών από διάφορες περιοχές. Σαν τέτοια γεγονότα χαρακτηρίζονται πολιτιστικές διοργανώσεις, συναυλίες, κονσέρτα, και άλλες δραστηριότητες που έλκουν πολλούς να συμμετάσχουν επειδή έχουν στοιχεία μοναδικότητας, που αξίζει να βιώσει κανείς.
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που δίνει η κα Βίκυ Παρκιώτη, του Δήμου Γοργοποτάμου, με βάση τα τιμητικά/ αναμνηστικά διπλώματα που μοιράζονται στην έξοδο του Φαραγγιού: Φέτος διατέθηκαν περί τα 500 διπλώματα, έναντι ενός αντίστοιχου αριθμού 270 πέρυσι. Αυτό το στοιχείο, ασφαλώς, δεν παραπέμπει με ασφάλεια στο πραγματικό αριθμό των συμμετεχόντων στο πέρασμα του φαραγγιού, δεδομένου ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν παίρνουν το αναμνηστικό δίπλωμα, επειδή έχουν ήδη περάσει το φαράγγι και άλλες φορές, επειδή δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτό κλπ. Ο αριθμός των χορηγουμένων αναμνηστικών διπλωμάτων, εκτιμούμε ότι ανταποκρίνεται μόλις στο 50-60% των πραγματικών συμμετοχών. Η αντιστοιχία προς τον αντίστοιχο αριθμό διπλωμάτων της προηγούμενης ετήσιας διοργάνωσης, είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτική του ραγδαίου ρυθμού αύξησης του ενδιαφέροντος για τον Ασωπό. Έχοντας ακόμη υπόψη μας, ότι φέτος πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά το πέρασμα του φαραγγιού με πανελλήνια συμμετοχή, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων που επαναλαμβάνουν το πέρασμα μιας και «δένονται» ψυχικά με το μοναδικό αυτό βίωμα «Σκαμνός / Ασωπός».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κορυφαίας διεθνούς τουριστικής έκθεσης «Φιλοξένια 2000» στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε ο Ασωπός, μέσα από το περίπτερο της Νομαρχίας Φθιώτιδος, καθώς σε περίοπτη θέση προβάλλεται ο ναός της φύσης με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο και με φωτογραφίες της ΦτΣ που εντυπωσιάζουν και σαγηνεύουν τους επισκέπτες.
«Τις αξιοποιήσαμε από ένα ημερολόγιο του Σκαμνού», μας λέει περιχαρής η κα Ελένη Ρήγα, που εκπροσωπεί τη Νομαρχία Φθιώτιδος. «Μας ρωτούν πολλοί επισκέπτες γι αυτό, ακόμη και αλλοδαποί», συμπληρώνει. «Είναι κρίμα που δεν έχουμε απόθεμα σε έντυπο υλικό, παρά μόνον αυτή εδώ την αφίσα!»
Αισθήματα ..χαρμολύπης μας καταλαμβάνουν και δεν θέλουμε να κάνουμε άλλα σχόλια. Θα παρακαλέσουμε απλά τα στελέχη του Συλλόγου μας να βοηθήσουν την κα Ρήγα και την Νομαρχία να αποκτήσουν περισσότερο υλικό, σε φωτογραφίες, σε αφίσσες, σε ταινίες.
Όχι μόνον η εικόνα του Σκαμνού άλλαξε, αλλά, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι και η εικόνα στην έξοδο του φαραγγιού στον Ντούνο άλλαξε, γιατί υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, μιας και οι κάτοικοι της Ηράκλειας, είχαν μετατρέψει αυτό το χώρο σε σκουπιδότοπο και χώρο απόθεσης υπολλειμάτων επεξεργασίας μαρμάρου. Ένα μεγάλο μπράβο στο τοπικό Συμβούλιο της Ηράκλειας που τίμησαν το λόγο τους στη σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον Δήμαρχο κ. Σπαθούλα. Βεβαίως εκκρεμεί η ανακατασκευή της γέφυρας με το φόβο να εκφυλιστεί και να χαθεί το παραδοσιακό στυλ, αλλά εδώ έχουμε να επαγρυπνούμε. Το σημείο που βαραίνει το Σκαμνό και για το οποίο δεν έγινε απολύτως τίποτα (!!!) παρά τις επισημάνσεις επί σειρά ετών, είναι το τμήμα εξόδου του Σκαμνού προς το φαράγγι και στη θέση του Αγίου Γεωργίου (παλιός οικισμός και λατομείο), όπου έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο πάσης φύσεως υπολειμμάτων, μηχανημάτων, τροχοφόρων, κλπ. Η επαναφορά του θέματος αυτή τη φορά, απευθύνεται στον Σκαμνιώτη / Μοσχοχωρίτη Δημοτικό Σύμβουλο και εξαιρετικό φίλο κ. Αχιλλέα Τζουβάρα, που στην ίδια σύσκεψη, παρουσία του Δημάρχου είπε: «Αυτή τη δουλειά αφήστε την σ΄εμένα». Το συμπληρωματικό ερώτημά μας είναι: Σε ποια δεκαετία αναφερόταν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *