Ετήσια πανελλήνια συνάντηση φυσιολατρών στο Σκαμνό

FtS51

18/19.09.1999, το μεγάλο γεγονός υπερτοπικού χαρακτήρα. Σε μεγάλη ετοιμότητα ο Σκαμνός για τους ορειβάτες και το φαράγγι Ασωπού

Χωρίς καμία αμφιβολία η φετεινή, 4η ετήσια συγκέντρωση των ορειβατών φυσιολατρών απ΄ ολόκληρη τη χώρα στο Σκαμνό, ξεπέρασε σε επιτυχία όλες τις ήδη επιτυχείς προηγούμενες διοργανώσεις. Είναι πολλοί οι συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Ο καθένας έχει τη δική του αξία και σημασία.

asopos22

Πρώτα και κύρια οφείλουμε να σημειώσουμε τη μεγάλη φιλοτιμία και τα αισθήματα φιλοξενίας που δείχνουν κατά υποδειγματικό τρόπο οι Σκαμνιώτες. Οι Σκαμνιώτες, οι ελάχιστοι που κατοικούν στο χωριό, μα και οι απόδημοι που στη μεγάλη αυτή σύναξη αισθάνονται οικοδεσπότες και σπεύδουν στο χωριό τους να προσφέρουν φιλοξενία, να εργασθούν για τον Πολιτιστικό τους Σύλλογο στον οποίο προσβλέπουν με τιμή και καμάρι.

Το Σάββατο έρχονται και οι τελευταίοι που φιλότιμα μπαίνουν στη δουλειά. Σε ό,τι πόστο χρειάζεται. Να υποδεχθούν τους φυσιολάτρες, να τους καλοχαιρετίσουν, να ανταλλάξουν μερικά λόγια αβρότητας, να τους κατατοπίσουν για τους χώρους κατασκήνωσης, πού είναι το νερό, που οι εγκαταστάσεις υγιεινής, να τους κεράσουν μαζί με τα άξια στελέχη του Ορειβατικού Λαμίας, δωρεάν τσίπουρο Γραβιάς και λουκουμάκι με την δική μας τοπική συνταγή-, να τους δώσουν έντυπο ενημερωτικό υλικό, να τους προσκαλέσουν στη μεγάλη βραδυνή γιορτή. Να τους ρωτήσουν για τις ανάγκες τους και να τους βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζονται, ώστε να γίνει ευχάριστη η παραμονή των στον τόπο μας. Καθώς έρχεται το σούρουπο, ο δημοτικός φωτισμός ενισχύεται με τα φώτα των σπιτιών που είναι αναμμένα, ειδικά για την περίσταση, στους περίβολους και τα μπαλκόνια των σπιτιών δημιουργώντας μία ανυπέρβλητη μαγία, όπως σε όλες τις μεγάλες στιγμές του χωριού μας.

Το μεγάλο βάρος το σηκώνουν οι συγχωριανοί που αυτές τις μέρες είναι στο πόδι, στο καφενείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, στο πολιτιστικό κέντρο που μετατρέπεται σε κέντρο επιχειρήσεων για το συντονισμό και οργάνωση των επί μέρους δραστηριοτήτων που συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα που επιβραυέβεται και ιδιαίτερα για την προετοιμασία της μεγάλης βραδυνής γιορτής, που αποτελεί και την κορύφωση της πρώτης ημέρας, αφιαιρωμένης στο πολιτιστικό μέρος. Η φετεινή προσέλευση ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς πολλοί επισκέπτες έρχονται χωρίς αναγγελία μέσα από τους ορειβατικούς συλλόγους της χώρας, με δικά τους ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενημερώνονται μέσα από την ΦτΣ ή τα -τοπικά κυρίως- μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κατά έναν, ίσως περίεργο, τρόπο έχουμε διαπιστώσει ότι το τοπικό φαγητό της ζεστής και πικάντικης φασολάδας έχει μεγάλη ζήτηση, σαν επίδραση του ορεινού τοπίου και του κλίματος που την περίοδο αυτή αρχίζει να δροσίζει. Γι αυτό και ετοιμάσαμε με πάντα πρώτη και καλύτερη την Χαρίκλεια όχι ένα, αλλά δύο μεγάλα καζάνια πεντανόστιμη φασολάδα, που αποδείχθηκε τελικά ότι δεν ήταν αρκετή για κάμποσους φίλους. Δεκάδες κιλά λουκάνικα που έψησαν οι υπέροχοι Σκαμνιώτες, ο Μάκης Ζαλαώρας, ο Χρήστος Καλπουζάνης, ο Δημήτρης Στεργίου, ο Δημήτρης Τσεμπερλής (γαμπρός του Γιώργου Στ. Τζιβάρα), ο Γιώργος Μιχ. Αστρακάς, ο Γιώργος Λιασκώνης. Χάρις στη παρέμβαση του Δήμου Γοργοποτάμου, καλύφθηκε στο σύνολό της η δαπάνη τροφοεφοδίων που προσφέρθηκαν δωρεάν στους επισκέπτες σε αρκετές ποσότητες. Φασολάδα, πίτα, λουκάνικα της περιοχής μας ζεστά ψημένα επί τόπου, σαλάτες, κάμποσα βαρέλια τοπικό κρασί και τσίπουρο, ενώ άλλα ποτά, αναψυκτικά και καφέδες προσφέρθηκαν από το καφενείο του Συλλόγου Σκαμνού σε τιμή κόστους. Εδώ το βάρος σήκωσαν οι Σκαμνιώτισσες κυρίες που είναι μοναδικές και αξεπέραστες: Η κυρίες Κούλα Γέμελου, η Ειρήνη Ζαλαώρα, η Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή, η Ελένη Γκόλφη-Στεργίου, η Γιούλη Ζαλαώρα-Μακαρώνη. Στην προετοιμασία μεγάλη ήταν η βοήθεια των μελών του Ορειβατικού Λαμίας υπό τον Πρόεδρο κ. Δ.Σταματόπουλο και πολλά ικανά στελέχη. Θα ήταν δε άδικο να μην αναφέρουμε τη συμβολή στελεχών του Δήμου και άλλων συνδημοτών μας από τους οικισμούς Μοσχοχωρίου, Δαμάστας και Ηράκλειας που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε όλους τους τομείς. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την παρουσία τους με φορτηγάκι, ψησταριά και κοντοσούβλι που έψησαν για τους επισκέπτες.

Ολόκληρος ο χώρος και στην κάτω πλευρά με τα έλατα κατελήφθει από τραπεζοκαθίσματα, όλοκληρος ο εξοπλισμός από το Εκκλησάκι της Παναγίας το Μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου, όπου κατά σύστημα φιλοξενούνται πολυάριθμοι επισκέπτες, τέθηκε με προθυμία στη διάθεση του Συλλόγου του χωριού για να αποδειχθούν και πάλι ανεπαρκή μπροστά στην κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε.

Η τέλεια μικροφωνική εγκατάσταση, ο άρτιος φωτισμός, βοήθησαν αποτελεσματικά. Οι τρεις ομιλητές που προσήλθαν στο βήμα αντιπροσώπευσαν τους τρεις συλλογικούς φορείες που σήκωσαν την ευθύνη της διοργάνωσης: Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Π. Σπαθούλας, ο οικοδεσπότης εκπρόσωπος του φιλοξενούντος οικισμού, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού κ. Κώστας Γέμελος και ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας κ. Δ. Σταματόπουλος, δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα με τους χαιρετισμούς και τις χρηστικές πληροφορίες που έδωσαν στους ορειβάτες για να ακολουθήσει στη συνέχεια απονομή δώρων αναμνηστικών στους αρχηγούς των αποστολών από τα διάφορα μέρη της πατρίδας μας. Εκτός από τη Λαμία και τις γύρω περιοχές είχαμε την επίσκεψη συλλόγων από την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη (δύο Σύλλογοι, ο Ορειβατικός και η Ομάδα Διάσωσης), τη Λάρισα, το Βόλο (Σύλλογος προστασίας αγρίων ζώων), τα Τρίκαλα, τη Λειβαδιά, τη Χαλκίδα, την Ιτέα, την Ηλιούπολη, τη Βούλα, τα Χανιά, το Αργος, την Κόρινθο και πολλές άλλες περιοχές που πιθανόν δεν έχουμε συγκρατήσει. Το σύνολο των συλλόγων που έλαβε μέρος στην εκδήλωση ανέρχεται στο εκπληκτικό αριθμό 21.

Το στίγμα της εκδήλωσης δόθηκε με τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από τους κοντοχωριανούς της Ροδίτσας που φορώντας τοπικές ενδυμασίες απ ολόκληρη τη χώρα, χόρεψαν δειγματοληπτικά απ όλους τους σκοπούς της πατρίδας μας. Το μεγάλο μπράβο ανήκει σε όλα τα υπέροχα παιδιά, μα περισσότερο στο δάσκαλό τους τον κ. Ηλία Ζεμπέλη, που είναι τραπεζικό στέλεχος. Ετσι λοιπόν για πρώτη φορά στο Σκαμνό μπορέσαμε να καμαρώσουμε και απολαύσουμε όχι μόνον τη φουστανέλλα και το τσάμικο, αλλά και την περήφανη κρητική βράκα και τους αιγαιοπελαγίτικους σκοπούς.

Η παρουσία επώνυμων παραγόντων της περιοχής μας -και όχι μόνον του Δήμου και της ΚΕΔ που στάθηκε αποφασιστικός αρωγός- ήταν αισθητή και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αναγνώριση της αξίας και σημασίας της μεγάλης αυτής πολιτιστικής και φυσιολατρικής διοργάνωσης με επίκεντρο το Σκαμνό και τον Ασωπό που αναδεικνύεται πλέον σε εκδήλωση όχι απλά υπερτοπικού, αλλά πανελλήνιου χαρακτήρα, που έρχεται να ενισχύσει χειροπιαστά τη σωστή εθνική μας στρατηγική, να ενισχύσουμε νέες μορφές του λεγόμενου θεματικού τουρισμού, αποκαλύπτοντας και προβάλλοντας τις άγνωστες, πλην ανυπέρβλητες ομορφιές της πατρίδας μας. Αναδεικνύοντας νέα στοιχεία του τόπου μας που δημιουργούν τη διεύρυνση της παλέτας, της ποικιλίας των ευκαιριών για βιώματα και αναψυχή στη χώρα μας, κοντά στα ήδη γνωστά, πλην τετρημένα και ευάλωτα στο διεθνή ανταγωνισμό της Μεσογείου, ήλιο και θάλασσα.

Να ευχαριστήσουμε λοιπόν και από τη θέση αυτή για την αγάπη, συνδρομή και συμπαράσταση το Δήμαρχο Λαμίας κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, το Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνο Βλαχογιάννη και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους κκ Αθανάσιο Σόρκο και τον εξαίρετο Μπραλιώτη συντοπίτη μας Σύμβουλο της Νομαρχίας κ. Νικόλαο Κασσιό. Θα ήταν αδικία να μην σταθούμε στους επιτελείς του Δήμου μας Γοργοποτάμου και όλως ιδιαιτέρως στον κ. Γεώργιο Παναγιώτου που είναι δημοτικός σύμβουλος επιφορτισμένος με τα πολιτιστικά ζητήματα. Ο κ. Παναγιώτου σε άμεση συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Σπαθούλα και άλλα στελέχη, εργάσθηκαν υποδειγματικά και πρόσφεραν τα μέγιστα, αφού ενημερώθηκαν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις από στελέχη του πολιτιστικού συλλόγου του Σκαμνού και του Ορειβατικού Λαμίας βάζοντας, με την αξία τους θα λέγαμε, υπό την αιγίδα του Δήμου την κορυφαία αυτή εκδήλωση.

Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης και τόσο συνεπής η ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων που δύσκολα κανείς μπορεί να επισημάνει ατέλειες ή χωρίς τον κίνδυνο να παρεξηγηθεί ως τελειομανής και μεμψίμοιρος. Το σπουδαιώτερο όλων είναι κατά την ταπεινή μας άποψη, ότι ένας κόσμος ολόκληρος που λίγο πριν δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους, συστρατεύθηκαν, συνεργάσθηκαν εποικοδομητικά και ανταποκρίθηκαν στο σύνολο των στόχων που σχεδιάσαμε. Σ αυτό ακριβώς το σημείο αποδίδεται η επιτυχία: Να μπορείς να σχεδιάσεις, να μελετήσεις, να συντονίσεις, να εκτελέσεις επακριβώς! Το τελευταίο αλλά απαραίτητο είναι να ελέγξεις αν κάτι δεν πήγε καλά ή εν πάσει περιπτώσει, να δεις τί θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Πεπεισμένοι ωστόσο ότι οι άξιοι φίλοι συγχωριανοί και συντοπίτες μας αναγνωρίζουν ότι μετά το «καλό», έπεται το «καλύτερο», θα σημειώναμε:

• Επαύξηση των υποδομών υποδοχής στο Σκαμνό. Οι χώροι κατασκήνωσης είναι καλοί και αρκετοί με αρκετά περιθώρια υποδοχής πρόσθετων φυσιολατρών. Χρειάζονται πρόσθετες εγκαταστάσεις υγιεινής. Μόνον για δύο τουαλέτες από λιθοδομή –για να συμβιβάζονται με το τοπίο και την αρχιτεκτονική του Σκαμνού- και κεραμίδι – πλακόστρωση με πέτρες κλπ κόστισε στους λιγοστούς Σκαμνιώτες του Συλλόγου πάνω από 800.000 δρχ, περί τα 5 εκ δρχ κόστισε στο Σύλλογο Σκαμνού η αξιοπρεπής ανακαίνιση του κτιρίου του Σχολείου / πολιτιστικού κέντρου Σκαμνού, όπου λειτουργεί το επίκεντρο όλων αυτών των εκδηλώσεων. Χωρίς να προχωρίσουμε σ αυτό τον κατάλογο των παρεμβάσεων του Συλλόγου του μικρού οικισμού, που ωστόσο είναι απαραίτητες, ώστε το χωριό να έλκει με τη σειρά του τους επισκέπτες και να εισφέρει θετικά στην μεγάλη εκδήλωση.

• Προώθηση του έργου στο πλάτωμα Αγίου Αθανασίου με κιόσκι από κεραμοσκεπή, διαμόρφωση με παρτέρια λιθοδομές, βρύση, ανάδειξη αυτής της θέσης θέας για πολλαπλούς σκοπούς και φυσικά για τους ορειβάτες.

• Παρέμβαση στη Νομαρχία, Δασαρχείο για να μας δώσει περισσότερους δασικούς πάγκους, κατ ελάχιστον δεκαπέντε. Κοντά στο Σκαμνιώτη επιστήμονα Δασολόγο και κρατικό λειτουργό κ. Μάκη Αποστολόπουλο, έχουμε τον φίλο του Σκαμνού Δασάρχη κ. Πέτρο Ράπτη και τα στελέχη του Δήμου μας και της Νομαρχίας που έχουν αντιληφθεί την σημασία αυτής της διοργάνωσης για την ευρύτερη περιοχή μας. Θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη χειρονομία. Ο Σύλλογος Σκαμνού να βάψει και να συντηρήσει το υλικό αυτό που μας χρειάζεται πολύ.

• Να συνεχίσει ο Σύλλογος Σκαμνού το ωραίο του έργο με εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε ολόκληρο το χωριό και οπωσδήποτε στο ίδιο μοτίβο, πέτρα, κεραμίδι, ξύλο. Οι ίδιες παρεμβάσεις προωθούνται ακόμη καλύτερα με την ευαισθητοποίηση των συγχωριανών, ώστε με ιδιωτικές δαπάνες να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μέχρι τώρα είχαμε καλά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εχει μεγάλη σημασία να αισθάνεται ο συγχωριανός ότι συμμετέχει σε μία κοινή προσπάθεια.

• Σήμανση της διαδρομής προς το φαράγγι. Να προσεχθούν δύο σημεία από πλευράς αισθητικής στην έξοδο του Σκαμνού και στο τελείωμα στη γέφυρα του Ντούνου (σκουπίδια). Αυτή η ίδια η γέφυρα του Ντούνου είναι ετοπιμόροπη και κιδυνεύει να γκρεμισθεί.

• Το έργο του ηρώου και η τιμή στους ήρωες του Σκαμνού και αναγραφή των ονομάτων, θα πρέπει να ενταχθεί στα έργα αυτής της νέας περιόδου με στόχο το επόμενο καλοκαίρι να έχουμε τη γιορτή τιμής και μνήμης. Η αρχιτεκτονικη παρέμβαση να προσθέσει αισθητικά στο όλο σύπλεγμα.

• Να ολοκληρωθεί η μικρή πλατεία του χωριού.

• Οι συνδιοργανωτές, Δήμος Γοργοποτάμου, Σύλλογος Σκαμνού, Ορειβατικός Λαμίας, θα πρέπει να διευρύνουν τον κύκλο των εμπλεκομένων στη διοργάνωση: Νομαρχία, Περιφέρεια. Στο χώρο των ορειβατών που ανήκει ένα σημαντικό τμήμα της διοργάνωσης, ήτοι της πρόσκλησης των διαφόρων ορειβατικών και φυσιολατρικών Συλλόγων της χώρας, -ενώ δεν είναι ευκαταφρόνητη και η συμμετοχή των στην υπολοιπη προετοιμασία- παρατηρείται μία έλλειψη συνεργασίας με άλλους δύο αντίστοιχους Συλλόγους (χιονοδρομικό, καταδρομικό) Λαμίας οι οποίοι επίσης δείχνουν μεγάλη αγάπη για τον Ασωπό και επιχειρούν διέλευση σε άλλες ημερομηνίες. Για παράδειγμα φέτος ήρθαν στο Σκαμνό περί τα 70 άτομα μία – δύο Κυριακές ενωρίτερα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Θα πρέπει και γι αυτούς να έχουμε την ίδια ευκαιρία να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Η σύμπραξη και η συνεργασία μαζί τους θα λαμπρύνει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και, μιας και είναι συντοπίτες και καλοί φίλοι του Σκαμνού, το θεωρούμε πολύ πιθανό ότι θα συνδράμουν στην προετοιμασία.

• Στο πολιτιστικό μέρος, εμπλουτισμός χορευτικών με ποντιακούς σκοπούς, ηπειρώτικους και κρητικούς. Λιγώτερη διάρκεια, μεγαλύτερη ποικιλία. Ισως και ένα σύντομο πρόγραμμα με έντεχνη μουσική από διάφορα μέρη του τόπου μας και λίγα διαλεχτά τραγούδια.

• Στο εσωτερικό του πολιτιστικού κέντρου εκτός από προβολή slides να προβάλλεται video σε γιγαντοοθόνη με τη διέλευση του φαραγγιού. Έχουμε εμείς ένα φιλμ στο Σκαμνό και άλλο ένα έχει η Νομαρχία (κα Ελένη Ρήγα), με καλή συνοδευτική μουσική (κλασσική, Σκαλκώτα ή φλογέρα). Μπορούμε να συνθέσουμε το καλύτερο.

• Για την πρώτη μέρα της άφιξης των ορειβατών να μελετήσουμε μικρά προγράμματα, διαδρομές στη γύρω κοντινή περιοχή και να τα προτείνουμε στους ορειβάτες πχ. Από το Σκαμνό στην Νευρόπολη και τη Λίμνη του Καλλιδρόμου. Να έχουμε ήδη ελέγξει πρώτα το μονοπάτι αν είναι ανοιχτό (πέφτουν κορμοί από έλατα) και να εγκαταστήσουμε σήμανση.

• Δημιουργία παράλληλων εκδηλώσεων, επίσκεψη προσκύνημα στο Εκκλησάκι της Παναγίας, εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο. Επίσκεψη στη στάνη του Χρύσανθου ή του Παπα-Στάθη. Τους προσφέρουμε κάτι: τυρί, ψωμί, ντομάτα, τους δίνουμε λίγο έτοιμο κρέας να το ψήσουν μόνοι τους στα κάρβουνα και να βιώσουν για λίγο τη ζωή του ορεινού χωριού και της κτηνοτροφίας.

• Τα τροφοεφόδια με περισσότερο τοπικό χρώμα. Το κρασί σε ξύλινα βαρέλια, το ίδιο για το τσίπουρο. Το κρασί ήταν καλό, αλλά αυτό της Γραβιάς είναι ασύγκριτο (ροζέ χαρακτηριστικό τοπικό). Ψωμί ζεστό από τον κοντινό φούρνο. Το ίδιο για το πρωινό που θα μπορούσε να ενισχυθεί με ντόπια βραστά αυγά και τοπική μαρμελάδα και μέλι θυμαρίσιο ή από έλατο. Ψωμάκια, σάντουϊτς για τη διαδρομή.

• Το κτίριο του Ιατρείου να τεθεί στη διάθεση της εκδήλωσης. Το ιατρείο για την περίπτωση κάποιας ασθένειας, όπως συνέβει φέτος, αλλά δεν βρέθηκε το κλειδί, αλλά και το διπλανό δωμάτιο σαν κέντρο υποδοχής και πληροφοριών, όπου θα συγκεντρώνεται το έντυπο υλικό ενημέρωσης.

• Πλήρες πρόγραμμα όπου θα εμφανίζεται τι συμβαίνει, πότε και που. Μεγάλος πίνακας ανακοινώσεων. Η υποδοχή ήταν καλή, μπορεί να είναι καλύτερη. Κονκάρδες των στελεχών διοργανωτών για να διακρίνονται. Uniform, μπλούζες, καπέλα, ανεμομπουφάν με σήματα προβολής Σκαμνού / Ασωπού.

• Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εμφανίσθηκαν αθρώα, πλην αργά και αφού είχαν γίνει οι ομιλίες και χαιρετισμοί. Θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα με όλες τις λεπτομέρειες το λιγώτερο δύο εβδομάδες πριν την εκδήλωση με τη μορφή δελτίου τύπου και να σταλεί σε όλα τα τοπικά και εθνικής εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αντί συμπεράσματος:

Δεν θα το λέγαμε μόνον για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς μερικές θέσεις αφορούν κάθε παρόμοια δραστηριότητα και κάθε περιοχή.

Ο πολιτισμός δεν ταυτίζεται κατ ανάγκην με κονδύλια. Ο πολιτισμός είναι μία στάση απέναντι στη ζωή και στα θαύματά της, είναι μία βαθύτερη ανάγκη της αισθητικής. Είναι ένας κώδικας αξιών που απαλύνει την καθημερινότητα και ανιχνεύει το μέλλον. Εκεί όπου υπάρχει πολιτισμός, οι εκφράσεις της τέχνης, η φύση ή τα μνημεία συνομιλούν με τον άνθρωπο και γίνονται η προέκταση και η ανάγκη του. Ο πολιτισμός για τον οποίο κατατίθενται οι ταπεινές προσπάθειες του Σκαμνιώτικου Συλλόγου, είναι στη βαθύτερή του διάσταση μία πρόταση προς το μέλλον, αλλά και προς το παρελθόν.

Στο μικρό χωριό μας ευτυχήσαμε από το απόλυτο τίποτα να έχουμε ένα αξιόλογο πολιτιστικό κεφάλαιο, επενδεδυμένο στις ψυχές και τις καρδιές κάμποσων αξιέπαινων ανθρώπων που οφείλουμε να τους στηρίξουμε και να τους ακολουθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *