Ο νέος Δήμαρχος κ. Σπαθούλας νοιάζεται για το Σκαμνό

FtS46

Στις 14.11.1998 ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Γοργοποτάμου όπου υπάγεται και ο Σκαμνός, επισκέφθηκε το χωριό μας για να συνομιλήσει και να ακούσει τους Σκαμνιώτες. Από κάθε πλευρά κρίνεται ενδιαφέρουσα και σημαντική αυτή η συνάντηση.

Στο πάντα φιλόξενο σπίτι του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου μας, η Κούλα και ο Κώστας Γέμελος υποδέχθηκαν το Δήμαρχό μας και πολυμελή αντιπροσωπεία από στελέχη / μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας. Τον Αντιπρόεδρο κ. Απόστολο Δοσούλα, τον Γραμματέα κ. Φάνη Σκαρή, τον Ταμία κ. Γιάννη Ζαλαώρα, τον Σύμβουλο κ. Ευθύμιο Τζιβάρα καθώς και στελέχη της ΦτΣ, τον υπεύθυνο τυπογραφείου κ. Δημήτρη Ευστράτογλου και από τη σύνταξη τον κ. Τάκη Τζιβάρα και Γιώργο Αποστολόπουλο. Ο τελευταίος παρέστει και με τη νέα του ιδιότητα, αυτή του εκλεγέντος τοπικού Συμβούλου Σκαμνού-Οίτης. Στη συνάντηση παρευρέθει επίσης και ο επανεκλεγείς τοπικός Σύμβουλος Οίτης με το Συνδυασμό του κ. Σπαθούλα, κ. Οδυσσέας Κοτσιμπός.

Μέσα σε μία ήρεμη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, διεξήχθη μία συζήτηση επιπέδου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας που εστιαζόταν σε μία επαφή γνωριμίας και αβρότητας. Οι εντυπώσεις από τον νέο μας Δήμαρχο είναι άριστες και αυτή είναι η κοινή διαπίστωση όλων των συμμετασχόντων στη συζήτηση. Άνθρωπος που προσέχει και καλοζυγίζει τα λόγια του, που έχει άποψη και την εκφέρει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και ευθύτητα, δεν παραλείπει να ακούει με προσοχή τους συνομιλητές του.

Είναι αναμφίβολα πολύ ενωρίς να προδικάσει κανείς πολλά και ουσιαστικά ζητήματα και προοπτικές, αφού η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή που η νέα δημοτική ηγεσία δεν έχει καν ορκισθεί. Από την άλλη όμως πλευρά, είναι το ίδιο αξιοσημείωτο ότι οι σκέψεις και θέσεις που καταγράφηκαν, δείχνουν κάτι το καινούργιο, κάτι το ελπιδοφόρο. Ο ίδιος ο νέος Δήμαρχος δεν προέρχεται καν από τις τάξεις των “επαγγελματιών” της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά έχει θητεία στο αγροτικό συνδικαλισμό, έχει εφόδια, κρίση και εμπειρία περί τα κοινά, χαρακτηριστικά και ιδιότητες που στοιχειοθετούν το προφίλ ενός ανθρώπου που προβληματίζεται με τα στραβά κι ανάποδα, ξέρει να προσπαθεί και να αγωνίζεται.

Μερικά καίρια σημεία αυτής της συζήτησης, δίνουμε συνοπτικά αμέσως παρακάτω:

• Ο νέος Δήμος Γοργοποτάμου που ακόμη ευρίσκεται στα χαρτιά, όπως και τόσοι άλλοι Δήμοι της χώρας που προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις οικισμών του σχεδίου Καποδίστριας, έχει από την 1η Ιανουαρίου 1999 να ξεκινήσει από το απόλυτο μηδέν.

• Αν κρίνει κανείς από τα ποσά που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της χώρας για την υποστήριξη αυτής της όντως σημαντικής τομής στα πράγματα της τοπικής μας Αυτοδιοίκησης, δεν επιτρέπεται μεγάλη αισιοδοξία. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και τα προεκλογικά μηνύματα των κυβερνητικών υποψηφίων, άφηναν να εννοηθούν μεγάλα ποσά στη διάθεση των νέων φορέων / δήμων. Από ‘δω και πέρα ανοίγουν σκέψεις και συζητήσεις για επιβολή φόρων και εισφορών στους δημότες ή ο αναγκαστικός μαρασμός.

• Εδώ έχει κανείς να σκεφθεί και τις ειδικές μεγάλες ανάγκες αρχικής κτιριοδομικής και οργανωτικής υποδομής. Ο νέος μας Δήμος θα πρέπει να αποκτήσει, για παράδειγμα, στέγη. Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι η έδρα του Δήμου θα πρέπει να ευρίσκεται στο Μοσχοχώρι. Στέγη όμως δεν υπάρχει. Ο χώρος όπου στεγάζεται η τωρινή κοινότητα Mοσχοχωρίου, απέχει πολύ από τις βασικές ανάγκες του Δήμου. Δεδομένα είναι, σύμφωνα με τη συζήτηση, και κάποια άλλα στοιχεία, όπως η υποχρεωτική ένταξη στη μισθοδοσία του Δήμου, όλων των μέχρι τώρα έμμισθων γραμματέων των οικισμών που συνενώθηκαν. Ακόμη επισημαίνεται ότι έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές επιλογές επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσουν τους νέους Δήμους. Εδώ πρόκειται κατά κανόνα για νέους πτυχιούχους που φιλοδοξούν να ανεύρουν κάποια θέση εργασίας και πολύ λιγότερο για επιστήμονες / συμβούλους που διαθέτουν το απαραίτητο επαγγελματικό / επιστημονικό βεληνεκές που χρειάζονται οι νέοι Δήμαρχοι για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δημοτών και στη βέλτιστη αξιοποίηση των όποιων πόρων, τελικά, θα διατεθούν.

• η κεντρική εξουσία φρόντισε επίσης και για προαγορά εξοπλισμού για τους νέους δήμους, όπως ακούσθηκε. Προβλέπεται για παράδειγμα εκ των προτέρων ένα απορριμματοφόρο όχημα για το Δήμο Γοργοποτάμου. Ας σκεφθούμε τώρα τη γεωγραφία των 13 οικισμών που απαρτίζουν τον νεοσύστατο Δήμο μας: Πού θα πρωτοπάει το απορριμματοφόρο που ήδη μας δίνεται σαν οφειλόμενη προίκα; Πόσα χιλιόμετρα και πόση ώρα χρειάζεται για να κάνει το γύρο και των 13 οικισμών; Και αν ο νέος Δήμος κρίνει ότι δεν συμφέρει το έξοδο του απορριμματοφόρου, η μισθοδοσία του οδηγού κλπ και προκρίνει την εργολαβική ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων;

• Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι νέοι Δήμοι πριν καν συσταθούν, ευρίσκονται δεμένοι με υποχρεώσεις που επεβλήθησαν από την κεντρική εξουσία, χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί και συναινέσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *