Προσκύνημα Σκαμνιωτών στη γενέτειρα γη του Πλαστήρα

FtS44

Με την ευθύνη διοργάνωσης του πολιτιστικού μας Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε τελικά με απόλυτη επιτυχία, πλην με αναβολή λόγω των εγκαινίων της εκκλησίας μας, στις 8 Αυγούστου 1998 η προγραμματισμένη ετήσια εκδρομή των Σκαμνιωτών.

Ο προορισμός ήταν η πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα κοντά στην Καρδίτσα. Οι Σκαμνιώτες είχαν βεβαίως έναν ιδιαίτερο και σοβαρό λόγο να αποτίσουν φόρο τιμής και να προσκυνήσουν στα χώματα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος ηγέτης, ο Νικόλαος Πλαστήρας, αυτός που από την Δ εθνοσυνέλευση ανακυρήχθηκε “άξιος της Πατρίδας” και έλαβε το βαθμό του Αντιστρατήγου για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο Εθνος, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Να τιμήσουν τη μνήμη ενός δικού μας ανθρώπου, ενός μεγάλου ηγέτη της πατρίδας μας που έλκει την καταγωγή του από το Σκαμνό και την Νευρόπολη.

Τον μεγάλο ηγέτη, εγγονό του δικού μας Σκαμνιώτη Νικόλαου Πλαστήρα. Οι συγχωριανοί γνωρίζουν πολύ καλά τις λεπτομέρειες του βίου του δικού μας Νικόλαου Πλαστήρα. Ακόμη και μέσα από τη ΦτΣ και με την απαράμιλλη πένα του κ. Γιώργου Αστρακά είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν προ ετών τις λεπτομέρειες για τον κτηνοτρόφο συντοπίτη μας που έζησε στον παλαιό οικισμό της Νευρόπολης, ενώ διατηρούσε μαντρί μόλις πάνω από το Σκαμνό δεξιά και πάνω από τη θέση Φτελιά, στο σημείο που ακόμη ονομάζουμε “Γιώργος”. “Γιώργος” που θυμίζει πάντοτε στους συγχωριανούς μας την ύπαρξη και δράση εκείνου του γοητευτικού βοσκού του Ν. Πλαστήρα, που με την αξεπέραστη ομορφιά του ξελόγιασε και έκλεψε την καρδιά της συζύγου Πλαστήρα. Που εξώθησε τον παππού Πλαστήρα να καταστρώσει τέχνασμα, να συλλάβει τους μοιχούς, να σκοτώσει το Γιώργο και να φύγει στη Θεσσαλία, έξω από τα όρια της τότε επικράτειας, μετά το έγκλημα τιμής.

Οι εκδρομείς Σκαμνιώτες, 24 ενήλικες, ενημέρωσαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής τα 14 παιδιά που έλαβαν μέρος δωρεάν στην εκδρομή, για όλα τα αξιοθέτα που επισκέφθηκαν μα όλως ιδιαιτέρως για τον παππού και εγγονό, ηγέτη Νικόλαο Πλαστήρα, που γεννήθηκε στο Μαυροβούνι της Καρδίτσας (1883-1953). Τη δράση, την πολεμική αρετή και την φιλοπατρία του, όπως την έδειξε στους Βαλκανικούς πολέμους, στο Μακεδονικό Μέτωπο τον Α Παγκόσμιο πόλεμο και τις εκστρατείες της Μικράς Ασίας μέχρι και την Ουκρανία! Ακόμη τη στάση και δράση του που τον έφερε σε αντίθεση και τελικά υποχρέωσε σε παραίτηση το βασιλιά Κωνσταντίνο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης των έξι υπευθύνων της εθνικής συμφοράς. Την οργάνωση της άμυνας στον Εβρο από τουρκική εισβολή, για περιορισμό της καταστροφής που οδήγησε στη συνθήκη της Λωζάνης (1923). Την πολιτική του δράση μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το θάνατό του και την υστεροφημία του που εστιάζεται επίσης στο αξιοσημείωτο γεγονός, ό, τι πέθανε φτωχός! Μεγάλο δίδαγμα / πρότυπο για τους μετέπειτα ηγέτες.

Οι εκδρομείς έδειξαν πολύ ικανοποιημένοι και είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Μονή Κορωνής, 4 χιλιόμετρα από την πλαζ Λαμπερού. Η Μονή φέρεται να έχει κτισθεί στο 1100 και θεμελιώθηκε από τον Ιωάννη Κομνηνό. Ιδιαιτέρως ήκμασε το 1400 περίπου. Λειτούργησε σαν Πανεπιστημιακή Σχολή και σαν κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ως κορυφαία προσωπικότητα επισημαίνεται ο Αγιος Σεραφείμ, ηγούμενος της Μονής. Της Μονής που κάηκε στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Οι σημαντικές τοιχογραφίες, δημιουργήματα των Μοναχών, είναι της Μακεδονικής Σχολής. Μετά το 1945 η Μονή αναστηλώθηκε και σήμερα έχει μόλις δύο Μοναχούς.

Η Λίμνη που έλαβε το όνομα από τον ηγέτη Νικόλαο Πλαστήρα, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια αλματωδώς και παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον χάρις στους πόρους του γνωστού μας προγράμματος Leader και τη σωστή αξιοποίησή του, που ως φαίνεται σ αυτή ειδικά την περιοχή έπιασε τόπο. Σε απόσταση 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας, η λίμνη Ν. Πλαστήρα περιβάλλεται από κάμποσα χωριά. Από την πλαζ Λαμπερού απολαμβάνει κανείς την πανοραμική θέα της λίμνης και της οροσειράς των Αγράφων. Η λίμνη προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, βαρκάδα και άλλα σπορ. Στις παραλίμιες ταβέρνες σερβίρουν πέστροφα με μοναδική νοστιμιά και ειδική συνταγή μαγειρικής.

Η περιορισμένη κάπως συμμετοχή στην εκδρομή αποδίδεται στην γενόμενη αναβολή και την συγκεκριμένη περίοδο πραγματοποίησής της που συμπίπτει με προγραμματισμένες οικογενειακές διακοπές πολλών συγχωριανών. Αυτό το γεγονός σε τίποτα δεν μειώνει ωστόσο την επιτυχία και τη δικαιολογημένη ικανοποίηση του Συλλόγου, που με μεγάλη ευχαρίστηση καλύπτει τη διαφορά στο κόστος συμμετοχής το οποίο άλλωστε αναιρέθηκε χάρις στην ευρηματικότητα των διοργανωτών από την λαχειοφόρο αγορά και κλήρωση ψαριών πέστροφας μεταξύ των Σκαμνιωτών! Ολοι οι συμμετασχόντες δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι. Αυτό είναι το σημαντικώτερο.

Πολλά εγκώμια και ευχαριστίες εκφράζονται για το πολυτελές πούλμαν και τον εξαίρετο οδηγό από την περιοχή Αταλάντης.

Συγχαίρουμε τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Αντιπρόεδρο κ. Απόστολο Δοσούλα για το πληροφοριακό υλικό που έθεσε στη διάθεσή μας για το κείμενο αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *