Πυρκαγιά στο Σκαμνό

FtS45

Στις 12.09.98 και ώρα 15:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Σκαμνό και πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο πριν την είσοδο της μεγάλης σύραγγας που φθάνει στον Μπράλλο. Στον τόπο της φωτιάς, όπως μας πληροφορεί ο κ. Τάκης Τζιβάρας, έφθασαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής από τη Λαμία με δύναμη 8 ανδρών που αγωνίσθηκαν μέχρι ώρα 23:00 περίπου με την πύρινη λαίλαπα, οπότε και έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο. Η καταστροφική πυρκαγιά περιορίσθηκε τελικά μέχρι την κορυφογραμμή στις δυτικές πλαγιές και πίσω από τη θέση Αι-Λιάς στην περιοχή Ροδιά και έκαψε αμπέλια και ελιές.

Αποφασιστική ήταν η συνδρομή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου BZL της πολεμικής μας αεροπορίας, κλιμακίου που εδρεύει στη Λαμία. Οι ηρωϊκοί πιλότοι πέταξαν ριψοκίνδυνα πολλές φορές στην κακοτράχαλη περιοχή σε πολύ χαμηλό ύψος, μόλις ελάχιστων δεκάδων μέτρων από το έδαφος, διαγράφοντας κύκλους από την Οίτη για να φθάσουν πάνω από το σημείο της καταστροφής και στο βάθος της χαράδρας, ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες νερού από τη θέση Γρανισιώτη προς την σιδηροδρομική γραμμή και μέχρι την είσοδο της σύραγγας μια και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εκεί τα οχήματα της πυροσβεστικής.

pyrkagia-skamnos2

Οι σκαμνιώτες που παρακολούθησαν την τιτάνια αυτή προσπάθεια με κομένη την ανάσα, εντυπωσιάσθηκαν και θέλησαν με εκπροσώπους του πολιτιστικού μας Συλλόγου, να αναζητήσουν τους ήρωες πιλότους για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Το έπραξαν επισκεπτόμενοι τον επί κεφαλής του κλιμακίου, λαμπρό Διοικητή Σμήναρχο κ. Γεώργιο Κράνη που με άριστο τρόπο καθοδήγησε τους δύο ήρωες πιλότους, Αντισμήναρχο Ηλία Αποστολόπουλο και Επισμηναγό Ευγένιο Δρούτσα που πραγματοποίησαν τον άθλο και έσωσαν το Σκαμνό και τη γύρω περιοχή από μία βιβλική καταστροφή.

Το ίδιο κάνουμε κι εμείς από αυτή θέση κι ευχόμαστε στους ήρωες πιλότους, αυτούς τους περήφανους αετούς των ελληνικών ουρανών, που απ ότι μάθαμε ανήκουν στην ίδια οικογένεια των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών με δράση αναχαίτισης των εξ ανατολών εισβολέων πάνω από το Αιγαίο, νάναι πάντα καλά και να τους προστατεύει η Μεγαλόχαρη, τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Με την ίδια αυτή ευκαιρία μάθανε οι Σκαμνιώτες ότι το υπόψη κλιμάκιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας εδρεύει στη Λαμία από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε χρόνο με έργο την πυροσβεστική δραστηριότητα στην περιοχή με ακτίνα 60-70 χιλιόμετρα από την βάση των. Το ίδιο άριστοι τεχνικοί διατηρούν στο ίδιο κλιμάκιο σε καλή κατάσταση τα πυροσβεστικά αυτά αεροσκάφη που αν δεν κάνουμε λάθος, δεν είναι τα τα πλέον “ενημερωμένα” από τεχνολογική άποψη. Μέσα σε 15 λεπτά της ώρας εξασφαλίζεται ετοιμότητα του αεροσκάφους για απογείωση και δράση.

Στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων η αεροπυρόσβεση έχει ανατεθεί επιχειρησιακά στην Πυροσβετική Υπηρεσία και για την περιοχή μας στην ΠΥ Λαμίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *