Ενότητα και δημιουργία

FtS37

Εντυπωσιακές ιδέες και σχέδια δρομολογούνται στο Σκαμνό με πλατιά συμμετοχή, γενναίες εισφορές οικονομικών πόρων και πολύ ενθουσιασμό για τη δημιουργία ενός ξενώνα.

Ανήμερα τη Λαμπρή και μετά την ακολουθία της Αγάπης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου ευρύτατη συγκέντρωση Σκαμνιωτών στην αίθουσα του Σχολείου.

Ο ιερέας μας Παπα-Στάθης ευλόγησε τις εργασίες της έκτακτης αυτής Συνέλευσης και ακολούθησε ομιλία του αγαπητού μας κ. Γιώργου Λ. Αστρακά με θέμα την Ανάσταση. Με έκδηλη προσοχή άκουσαν οι παριστάμενοι τα λόγια του διακεκριμένου Θεολόγου και φίλου μας. Νάχαμε άλλα δύο ακόμη αυτιά να τον ακούμε!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Γέμελος στη συνέχεια απευθύνθηκε στους παριστάμενους και εξήγησε με λόγια απλά και ουσιαστικά την ιδέα / πρόταση δημιουργίας ενός ξενώνα στο χωριό. Ανέλυσε το χρηματοδοτικό σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και ποσό επιχορήγησης από το πρόγραμμα Leader II στο οποίο έχει υπαχθεί η τοπική αναπτυξιακή εταιρία ΠΑΡΝΑΣΟΣ – ΟΙΤΗ ΑΕ για την οποία ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος της Κοινότητας μας κ. Ανδρέας Παπανδρέου μας ενημέρωσε μέσα από τις στήλες του προηγούμενου φύλλου της ΦτΣ. Η έγκριση της επιχορήγησης εξαρτάται από το πλάνο που θα παρουσιασθεί εκ μέρους μας και την αξιολόγηση που θα γίνει από την ανωτέρω εταιρία που διαχειρίζεται ποσό 850.000.000 δρχ για επενδυτικές πρωτοβουλίες που να αναπτυχθούν στα διάφορα γειτονικά μας χωριά στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ηταν πράγματι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των συγχωριανών, αλλά και των φίλων του Σκαμνού που παρέστησαν στην συνάντηση. Εγιναν διάφορα ερωτήματα για τις πτυχές του θέματος. Ο κ. Απόστολος Δοσούλας έδωσε εξηγήσεις για τα τεχνικά θέματα κατασκευής κττ, ενώ ο κ. Γ. Αποστολόπουλος έδωσε διευκρινήσεις γύρω από τα οικονομικά και διαδικαστικά γύρω από τη σύσταση, οργάνωση και διαχείριση της υπό σύσταση εταιρίας. Μόνο κατά τη συνάντηση αυτή εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συμμετοχής στην υπό σύσταση εταιρία και ανάληψη αντίστοιχων μετοχών, από αρκετούς συγχωριανούς και φίλους που προσεγγίζει το ποσό των 10 εκ δρχ επί συνόλου ανάγκης σε “ίδια κεφάλαια” περίπου 25 εκ δρχ.

Πρωτόγνωρη εμπειρία που έκανε πολλούς να σκεφθούν την εμφανή διάθεση προσφοράς, με ιδιαίτερα σημαντικά ποσά σε αρκετές περιπτώσεις συγχωριανών και φίλων, για μία επένδυση κατ αρχήν “ψυχής”, όπως εύστοχα ανέφερε ο κ. Κ. Γέμελος. Βλέπει κανείς καθαρά πλέον την επισφράγηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αγάπης και την χωρίς προηγούμενο για το μικρό χωριό μας έφεση για δημιουργία και προκοπή. Δικαιολογημένα αισθάνεται λοιπόν κανείς ικανοποίηση μετέχοντας σε μία τέτοια κοινωνία που βλέπει μποστά και πάντα προς το καλύτερο.

Δεν απέκρυψε κανείς ότι αυτό το επενδυτικό / επιχειρηματικό εγχείρημα δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μία εκπληκτική και ιδιαίτερα αποδοτική τοποθέτηση χρημάτων. Αλλού υπάρχουν τα οφέλη, χωρίς βεβαίως να παραβλέπεται και το ουσιαστικό αντίκρυσμα που θα έχουν οι μετοχές σε μία επιχείρηση με ακίνητα. Το όφελος είναι να φανεί τί μπορεί να επιτύχει μία μικρή συγκροτημένη κοινωνία που είναι σε θέση να κινητοποιεί τα μέλη της σε θεμιτές και κοινωνικά αποδεκτές πρωτοβουλίες. Αξία έχει εδώ η συμμετοχή! Η καθολική συμμετοχή! Τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι “πιάνει τόπο” η προσπάθεια. Εστω και μία μετοχή των 10.000 δρχ καλείται κάθε Σκαμνιώτης και φίλος του Σκαμνού να αναλάβει. Η συμμετοχή στην προσπάθεια εκδηλώνεται με την ανάληψη κάποιου αριθμού μετοχών, πολλαπλάσιο των 10.000 δρχ ή και με άλλους τρόπους. Στην υλοποίηση των έργων και στη συνέχεια στη λειτουργία της μικρής έστω, αυτής μονάδας, μεταξύ ίσων σε κόστος και ποιότητα εργασίας, θα προτιμηθούν οι Σκαμνιώτες. Κι εδώ αναμένεται ελκδήλωση γενναιότητας με προσφορά υπηρεσίας επιπέδου που θα τιμήσει το χωριό και το συνολικό αποτέλεσμα, μα και το κόστος γι αυτό να δείξει πόσο σεβασμού τυχαίνουν τα χρήματα του συγχωριανού, μα και αυτά της ΕΕ. Το ίδιο αναμένονται γενναίες προσφορές στην αναζήτηση κατάλληλης έκτασης στον οικισμό.

Επιβεβαιώνει έτσι κανείς την αγάπη και εμπιστοσύνη στο χωριό και τους ανθρώπους του για τους οποίους αξίζει κάθε θυσία. Εισέρχεται σε μία διαδικασία με παιδευτικό χαρακτήρα. Να λειτουργήσει σαν μέτοχος, να ασκήσει δικαιώματα και να αναλάβει τις όποιες μικρές ή μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα πλαίσια μιας εταιρίας και να επηρεάσει τις αποφάσεις με την ψήφο του. Ενα παιχνίδι -μα ουσιαστικό- όπως αυτό της Δημοκρατίας.

Η κοινή επιχείρηση και η πορεία της θα βαθμολογίσει τις επιδόσεις μας ως ομάδας ανθρώπων που δρούν από κοινού για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Από την άλλη και στα πλαίσια των βασικών στόχων του αναπτυξιακού προγράμματος επιζητείται η επένδυση αυτή να οφελήσει το χωριό και τους κατοίκους του.

Να δόσει κατά το δυνατόν κάποια ευκαιρία απασχόλησης έστω και μερική για τις όποιες δραστηριότητες κατά το κατασκευαστικό στάδιο, αλλά και μετά κατά τη λειτουργία της μονάδας. Να προμηθεύσει το χωριό τα όποια γνήσια δικά του προϊόντα, πουλερικά, αυγά, τυροκομικά, κρεατικά, κηπευτικά, ανθοκομικά κλπ.

Να γίνει μία κατασκευή και να διαμορφωθεί στη συνέχεια μία λειτουργία που θα σαγηνεύει τον επισκέπτη, αναδεικνύοντας τα καλύτερα στοιχεία του τόπου μας. Οι προδιαγραφές και το επίπεδο της κατασκευής θα είναι καταλυτικής σημασίας. Οχι “κάτι από τα ίδια” μίζερα που βλέπει κανείς συνήθως. Κι αυτό δεν σημαίνει εξωτικό στυλ, άτοπη μεταφορά ξένων στοιχείων, κραυγαλέο και ασυμβίβαστο προς το περιβάλλον, αλλά ό, τι καλύτερο μπορεί να προκύψει από ντόπια υλικά, συνδιασμούς σε στυλ και φυσιογνωμία, που ταυτόχρονα και “διακριτικά” θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις και ανέσεις για σύγχρονα καταλύμματα.

Να δώσει έμφαση στην αρχιτεκτονική (λιθοδομές, κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα), στην εσωτερική διακόσμιση (επιλογές ποιότητας και στυλ που συμβιβάζεται με την περιοχή, έπιπλα, υφαντά), τη γαστρονομία (ρουμελιώτικη κουζίνα που δεν θα εξαντλείται στο κοντοσούβλι, αλλά θα προχωράει και στις πίττες μας, τα γεμιστά και τόσα άλλα), τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αναψυχής (για μικρούς και μεγάλους).

Κοντά λοιπόν στην ευκαιρία που θάχει ο επισκέπτης για ανάπαυση σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με το εκπληκτικό τοπίο, την άγρια φύση, το φανταστικό κλίμα με υγρασία μηδέν, που μόνο ο Σκαμνός έχει απ όλο το σύμπλεγμα των γειτονικών χωριών, να μπορεί να δοκιμάσει μία πεζοπορία -στις γραφικές κοντινές πλαγιές του Αι-Στάθη / Παπαδιάς, Βαθύρεμα, Γρανισιώτη, Αι-Ταξιάρχη ή να τολμήσει μακρύτερα προς την Ευρώπολη, Ασωπό / Ντούνο-, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη για την σωματική και ψυχική του υγεία ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης. Να διαμείνει τους θερινούς μήνες σε ιδανικό περιβάλλον για να κάνει τα ιαματικά του λουτρά στις Θερμοπύλες ή στα Ψωρονέρια, να διαμείνει το χειμώνα για εξόρμηση στον κοντεινό Παρνασσό. Να βιώσει το Σκαμνό και τη ζωή στο χωριό με τις ιδιαίτερες ασχολίες του κοντά στη φύση. Το ίδιο βέβαια να μπορούν να διοργανωθούν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια και άλλες οικογενειακές γιορτές με συμμετοχή κάποιου αριθμού προσκεκλημένων που δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο σπίτι, καθώς επίσης και για ευρύτερου ενδιαφέροντος πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το ίδιο ακόμη για επαγγελματικές ή επιστημονικές συναντήσεις για συνέδρια σε ένα ήρεμο κατάλληλο περιβάλλον από επιχειρήσεις, Οργανισμούς και ιδρύματα της πλησίον και μακρύτερης περιοχής. Ακόμη για τη διοργάνωση μαζί με διακοπές συνδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ξένες γλώσσες, μουσική, σπόρ κττ.

Οι συγχωριανοί είχαν προειδοποιηθεί με σύντομο κείμενο που παραθέτουμε αμέσως παρακάτω, για όσους δεν ήταν το Πάσχα στο χωριό.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ κ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ
Ετος Ιδρύσεως 1977
Προς τους
Σκαμνιώτες και φίλους του Σκαμνού
μέλη και μη μέλη του Συλλόγου
Σκαμνός, Απρίλιος 1997

Αγροτουρισμός, επενδυτική πρωτουβουλία Σκαμνιωτών

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

είκοσι χρόνια κλείνουν φέτος από την ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου στο χωριό μας. Μία δραστηριότητα που παρά τις κατά καιρούς διάφορες δυσκολίες, αναγνωρίζεται ευρύτατα ότι αποτέλεσε τον φορέα προώθησης και υλοποίησης πλήθους κοινωφελών δραστηριοτήτων με εμφανή ευεργετική επίπτωση στη ζωή του χωριού και των κατοίκων του.

Ηδη με το σημείωμα αυτό θέλουμε να προτείνουμε και να προσκαλέσουμε όλους τους Σκαμνιώτες και φίλους του χωριού μας σε μία ακόμη φιλόδοξη πρωτοβουλία που ελπίζουμε να μπορέσει με την γενική υποστήριξη να υλοποιηθεί και να δώσει ιδιαιτέρως θεαματικά όσο και ευεργετικά αποτελέσματα στην παραπέρα ανάπτυξη του χωριού μας.

Μιλάμε για την κατασκευή ενός ξενώνα στο χωριό μας με την ενίσχυση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα Ταμεία της οποίας διατίθενται πολύ σύντομα, στα πλαίσια του προγράμματος Leader II και μέσω αναπτυξιακής εταιρίας που πρόσφαρα συστείθηκε στην περιοχή μας “Παρνασσός – Οίτη ΑΕ”, όπως ασφαλώς από τις στήλες της “Φωνής των Σκαμνιωτών” έχετε πληροφορηθεί.

Η επενδυτική μας πρωτοβουλία που βρίσκεται σε φάση προμελέτης, θα απαιτήσει πόρους της τάξεως των 60 εκ δρχ περίπου όπου ένα ποσοστό 25 – 30% από το κονδύλι αυτό θα χρειασθεί να καταβληθεί από δικούς μας πόρους. Το υπόλοιπο εκτιμούμε να μας δοθεί σαν ενίσχυση.

Στο έργο περιλαμβάνεται η ανέγερση 6-8 ανεξαρτήτων δωματίων/κατοικιών (Studios, “γκαρσονιέρες”) με άνεση χώρου, αίθουσας εστιατορίου, χώρων αναψυχής και λοιπών άλλων βοηθητικών χώρων, εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που θα δέσουν την μονάδα αυτή με το χωριό, αλλά και το χωριό με τον ξενώνα. Στους ενδιαφερόμενους θα δοθούν περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες που για την ώρα κρίνεται ότι δεν πρέπει να δοθούν στην ευρύτερη δημοσιότητα.

Στους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας είναι να τονιστούν και αναδειχθούν τα καλύτερα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ηθών με την ταυτόχρονη διαμόρφωση της βάσης για παραπέρα συνολική ανάπτυξη του χωριού που θα κληθεί να πάρει και να δώσει στην μονάδα αυτή. Προωθείται μέσα από την υπόθεση αυτή, μία καλύτερη σχέση με το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής με βάση το χειροπιαστό παράδειγμα. Ταυτόχρονα προωθείται στο μέτρο του δυνατού μία ποικιλία από δορυφόρες δραστηριότητες με ευκαιρίες για τους κατοίκους και αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις. Ετσι λοιπόν και μέσα από την συμμετοχή στην νέα εταιρία προάγεται και μία εντελώς νέα κουλτούρα για την περιοχή, η εκμάθηση, άσκηση και ανάπτυξη κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η συμμετοχή στα πλαίσια των από το Νόμο προδιαγραμμένων κανόνων στο στείσιμο και λειτουργία μιας επιχείρησης.

Η επενδυτική πρωτοβουλία θα περιβληθεί τον τύπο μιάς εταιρείας και πολύ πιθανόν αυτόν της Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ). Με την νομική αυτή μορφή εταιρείας έχουμε μία ιδιαίτερα προχωρημένη διαφάνεια διοίκησης, διαχείρισης και ελέγχου τόσο από την πλευρά των μετόχων, όσο και από την πλευρά των αρχών που σύμφωνα με το Νόμο (Διεύθυνση Υπουργείου Εμπορίου) ασκούν την εποπτεία.

Για να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι που διαγράφονται παραπάνω, χρειάζεται η γενική αποδοχή και υποστήριξη της προσπάθειας. Ο Σκαμνός έχει δυναμικά και αρκετά ευκατάστατα μέλη που θα μπορούσαν σε ένα μικρό κύκλο να καλύψουν την δική μας συμμετοχή. Ωστόσο θεωρείται μεγάλη επιτυχία να εξασφαλισθεί ή συμμετοχή όλων των Σκαμνιωτών και φίλων, κάθε ενός μέλους -αν είναι δυνατόν- στην κάθε οικογένεια, έστω και με μία μετοχή των 10.000 δρχ.

Μέσα στον μήνα Μάϊο / Ιούλιο 1997 εκτιμάται ότι θα πρέπει να συσταθεί η εταιρία μας. Μέχρι τον Ιούλιο / Σεπτέμβριο 1997 -μπορεί και αργότερα- θα πρέπει να γίνει η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους. Οι μέτοχοι – ιδρυτές της εταιρίας εκλέγουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα διοικήσει την εταιρία για την πρώτη διαχειριστική περίοδο (1 έως 2 χρόνια).

Αιτήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής δέχονται οι συγχωριανοί μας κ. Κώστας Γέμελος (Λαμία), κ. Φάνης Σκαρής (Λαμία), Κυρία Χαρίκλεια Παπαναγιώτου (Σκαμνός), κ. Απόστολος Δοσούλας (Αθήνα) κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος (Αθήνα).

Κάθε παραπέρα πληροφορία, οι παραπάνω συγχωριανοί, είναι πρόθυμοι να την παράσχουν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εγκάρδιες ευχές για τις γιορτές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΓΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *